“The Ribbon” i Microsoft Project 2010 Beta är ett lyft!

“The Ribbon”, Menyfliksområdet eller “Menybaren” som jag föredrar att kalla den, är ett lyft för MS Project. MS Project känns enklare fast det mesta egentligen är sig likt. Det som skiljer tidigare versioner med MS Project 2010 är att det är enklare att hitta alla funktioner just tack vare Menybaren.

image Projektplanering och uppföljning är som problem och hantering komplext i sig. Inte konstigt att MS Project känns svårtillgänglig eftersom verktyget rör sig i ett flerdimensionellt problemområde.

Visst går det att skapa ett verktyg som förenklar både planering och uppföljning vilket tidigare verktyg som Project Manager Workbench förkortat PMW en gång visade i slutet av 80-talet början av 90-talet. Ett för dåtiden avancerat verktyg där man som användare jobbade i fyra delar av bildskärmen. Aktivitetslistan, Gantt-schemat eller kalenderdelen, Listan av Resurserna/projektmedlemmarna samt deras planerade arbete i den fjärde nedre högra delen. Det går att se projektet i MS Project på motsvarande sätt om man så vill. Styrkan med MS Project är mångfalden av varianter att studera komplexa planer från olika vinklar och vrår.

Mirosoft har lyckats med att både utöka möjligheterna samt förenklat hanteringen så att man som användare lättare hittar vad man vill se och göra. 2010 visade mig några nya trix som jag även kunde göra i Project 2007, men som i den “gamla versionen” var svårare att hitta.

Kopplingen till SharePoint Foundation 2010 (Team Sites) är klar, vilket betyder att du som PL kan jobba i Project och projektmedlemmarna i SharePoint för sin rapportering av tid. Den finessen kan man bara fixa med hjälp av tredjepartprogramvara i 2007 års versioner av Project och SharePoint (WSS).

Det finns mycket mer att berätta, men slutsatsen är att “The Ribbon” medför att MS Project känns enklare att hantera trots att det finns än mer funktionalitet att virra bort sig i om man så vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s