Appar i iPhone… är du imponerad?

Många pratar och skriver om det fantastiska utbudet av Appar i dagens våg av mobiltelefoner. Tro mig, jag anstränger mig för att bli imponerad och lyrisk precis som ni andra men… För mig är det inget nytt!

Jag börjar tro eller inse att alla som idag bländas av iPhone och alla Appar är alla de som missade motsvarande Hype med handdatorerna. Det var samma tongångar då som nu.

Först var det Palm, eller Palm Pilot om du så vill, och sedan Microsofts Pocket PC.

Dessa utmärkta hjälpmedel, eller filialer till sin PC dog så snart mobiltelefonerna började kunna vad dessa handdatorer redan då kunde. Appar eller program som de då kallades fanns att köpa på nätet i mängd precis som era Appar idag!

Både Palm och Pocker PC jobbade på liknade sätt med den skillnaden att man styrde programmen med en “Penna”. Hur man skrev varierade. Dels var det med pennan på skärmen i bokstavsliknande mönster eller så skaffade man hopvikbara tangentbord som kommunicerade via IR eller Blåtand.

För att göra denna långa historieskrivning kort så vill jag till slut summera vad det hela troligtvis kommer att mynna i.

När “hypen” lagt sig så har var och en kommit underfund med att de är rätt få Appar som används dagligen. Man har slutat kolla vad bevakningskameror visar eftersom det är rätt tråkigt och spelen har ersatts med något annat via andra apparater.

Kvar är basprogrammen eller “Bas-apparna”.

E-post, kalendern, kontakter, uppgifter, tidrapportering (För oss som jobbar i projekt), milersättningsprogram eftersom det handlar om att få tillbaka pengar, kameran musikspelaren samt SMS/MMS, Chatten samt de bästa sociala programmen som vunnit slaget på marknaden.

Vidare kanske en app som håller reda på koder, pin-koder, userid och password, kanske en så kallad Outliner när du upptäcker nyttan med en sådan samt de vanligaste Office-programmen.

Ooops! Jag glömde Browsern, den kommer fortsatt att vara en viktig Bas-app.

Mer är det inte i slutändan, kanske någon till eller två, vad vet jag?

Redan min gamla Palm Tungsten E2 har dessa basappar. Tyvärr funkar inte dagens blåtand i min mobil mot denna gamla relik så att synka på stan går inte längre. Den stora skillnaden är att det idag och imorgon går snabbare i apparaten samt att upplösningen och uppkopplingen blivit än bättre.

Det kanske till och med bara finns en telefon med en browser i framtiden eftersom Molnet är i antågande vid horisonten. Då ligger allt på nätet och hypen är över.

En reaktion till “Appar i iPhone… är du imponerad?”

 1. Kan inte låta bli att reflektera lite 🙂

  Har imponerats i olika omgångar av både US Robotics Palm Pilot, Pocket PC, Windows Mobile och nu iPhone. Varje generation har gjort min tillvaro enklare på helt andra sätt än föregångarna. Om ett par år är det säkert något annat som gör livet enklare och imponerar. Så där kommer det nog att vara till den dag jag trillar av pinn.

  Det jag imponeras över med iPhone är det massiva intresse det har tilldragit sig. ”Alla” vill utveckla för iPhone och ser fönstret på 37,5 cm2 som fönstret mot världen. Till förtret mot en sedan länge etablerad fönstertillverkare. Apple har gjort det avancerade enkelt och paketerat det hela i ett ”vill-ha”-format.Till iPhone är tjänster som AppStore, MobileMe och iTunes kopplade och ger enkla utökningsmöjligheter.

  Apple vinner mark med iPhone trots att de inte har den bästa kameran, häftigaste prestandan och en rent ut sagt usel batteriprestanda. Det imponerar om något 😉

  Trevlig helg,

  Predde

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s