Fundering kring Molnet

Då jag testar Office 2010 Beta intensivt på grund av att mina två kommande böcker ska fungera i Office 2010 och även i Office 2007 så halkar jag in på en mängd intressanta detaljer som reser en del frågeställningar och funderingar kring lagring utanför sin PC eller lokala nätverk.

Det stora problemet är att börja lita på Molnet som lagringsplats.

Vad jag menar är att en hårddisk, ett USB-minne eller en extra extern hårddisk har man fysisk tillgång till vilket känns bra om och när något gå snett. Filerna finns där fast det kan vara svårt att få tillbaka dem.

Erik (en kompis) kunde återställa min kraschade hårddisk för något år sedan även om det var fix och trix på hög nivå.

I molnet finns inte den möjligheten. Går det snett så är allt borta…? Eller…?

Jag kan bara gå till mig själv för att se problemet. Jag har 2 st Skydrives om 25 Gb vardera eftersom jag har två stycken Windows Live identiteter. Jag anmälde mig tidigt till Office Live Workspace Beta en SharePoint-liknande tjänst där jag kan lagra 1000-tals dokument. Dessutom blir kopplingen till Office bara bättre och bättre (enklare).

Men har jag lagt ut mina filer?… svaret är Nej. Inte än!

Skydrive är fortfarande ett sätt att skicka filer istället för bilagor i Epost och Office Live Workspace är som sagt var ännu “bara” en beta, så den litar jag inte helt på ännu… Vad jag menar är att jag använder de nya lagringsplatserna för kopior av mina original!

Skydrive verkar tillförlitlig vad jag kan se. Jag har ännu aldrig tappat någon fil i mina Skydrives men ändå tar jag inte steget fullt ut.

Här tror jag att det största problemet med molnet ligger. När kommer känslan av att kunna lita på tjänsterna i jämförelse med vad man har idag då originalen placeras utom fysiskt synhåll? Lägg märke till att exemplen som jag beskriver ligger på min egen personliga nivå! Hur blir det med hela företag och deras lagring av verksamhetskritisk information utom fysiskt synhåll.

Vidare… kommer satta behörigheter alltid att fungera eller kommer andra okända i framtiden att kunna läsa eller ännu värre, ändra i mina filer?

Molnförespråkarna och Molnleverantörerna har en ordentlig förtroendeprocess framför sig som en så kallad uppförsbacke. För att inte tala om de demokratiskt valda representanterna i Piratpartiet? Hur ser de på informationen i molnet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s