Grattis Excel, 25 år…

Jan-Erik Ramberg skriver om Excel som fyller 25 år i år! 1985, då jag fick min första PC på jobbet. Fabrikatet var, hör och häpna, Ericsson och operativsystemet var DOS. Platsen var Herrgårn vid Bromma flygplats och arbetsgivaren som gav mig PC:n var SAS Data! Huga, vad tiden går!

Jag minns fortfarande hur avundsjuk jag var på Willy Eriksson och Torsten Bergner som istället för “PC” fått var sin MacIntosh. För er som inte var födda då så kallas denna maskin numera enbart för Mac. Är du med?

Varför fick jag en PC och inte en Mac undrar du nog? Saken var den att jag jobbade med IBMs stordatorer på den tiden och skapade Cobol-program via något från IBM som förkortades TSO (Time Sharing Option).

Macen var redan på den tiden inlåst så att det inte gick att emulera en så kallad “Dum terminal”. Dum terminal av fabrikatet Alfaskop eller IBM som man använde för att köra centrala stordatorer. Via min fina DOS-PC så hade någon smarting petat in en TSO-emulator (Egentligen egenutvecklad SASAlfa inom SAS Data) så på den vägen var det i väntan på Windows som jag då inte visste skulle komma.

Nytt begrepp igen, “Dum terminal”?

Hört talas om Windows Terminal Server 2003 och Windows Terminal Server Client? Något åt det hållet! Undrar föresten om inte “Molnet” kommer att föra oss tillbaka till framtiden eftersom allt på sikt kommer att köras via en Browser. Hmm, dum terminal igen?

Kul iakttagelse av Jan-Erik att det var Excel som drev på Windows och inte tvärt om. Det är en nyhet för mig idag. Men som sagt var, jag var redan då såld på skrivandet och ordbehandling och gillade faktiskt DCF/Script som redan i slutet av 80-talet hade stora likheter med HTML som kom senare. Eller vad säger du om det här exemplet?

image

Att det sedan blev WordPerfect och senare Word är ett annat inlägg i kategorin IT-historia från min sida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s