Nu är boken död… vilket naivt pucko!

Lars Dahmén i Computer Sweden drar på med profetior så det står härliga till. Nu är boken död, säger han! Lille Lars, du är nog lite tidigt ute med den profetian. Även om du vill och tycker att bokälskare är gubbiga och trångsynta så ger du bara uttryck för din naiva ungdom som ska vara först med att sia om framtiden. Torka dig bakom öronen!

När du väl torkat färdigt bakom öronen så startar du upp ditt första bokprojekt!

Naturligtvis förutsatt att du har något att förmedla som är längre än en kort artikel i Computer Sweden.

Varför tycker jag att du ska skriva en bok undrar du säkert…

För att du ska få kunskap om hur mycket jobb det är att få till en egen bok som du skriver själv och inte  bara laddar ner från nätet eller får in i skallen via en stickkontakt som du pluggat in via näsan.

Trots allt så finns det gubbiga och gummiga individer som dessutom är så pass trångsynta att man kan känna glädjen över att hålla sin nytryckta bok i handen för första gången. Jag har upplevt det två gånger och tänker skaffa mig tillfälle till den berusningen igen och igen. För det är som så Lars, att det är dårarna som kallas för författare som måste jobba hårt, intensivt med stor känsla för detaljer ner på nivåer av bokstäver, ord och kommatecken innan du ens kommer i närheten av att ladda ner den boken i din läsplatta.

Hur löser du den knuten? Hur kul är det att skapa en e-bok som man aldrig får se som en fysisk bok och som laddas ner här och där utan att du som gjorde jobbet får ett öre för besväret.

Boken är långt ifrån död. Även om det ligger mycket av vad du säger för övrigt så tror och hoppas jag att du har fel. Om inte så besök bokmässan i höst och kolla läget om boken är död då. Den brukar hålla till i Göteborg.

4 reaktioner till “Nu är boken död… vilket naivt pucko!”

 1. Jag tycker nog att du blandar ihop saker. Att arbetet med att skriva böcker skulle försvinna tror nog få. Dock kommer nog HUR man skriver dem att ändras men inte över en natt. Själva pappersboken är nog däremot dödsdömd och det kan gå fort i vissa teknikvänliga länder som tex Sverige. Vi måste försöka hålla isär informationsbäraren och informationen. Papper har inget värde i sig annat än som nostalgiskt affektionsvärde och det är dyrt och opraktiskt.

  Att människor som lägger ned hårt arbete på att skriva berättelser och sprida information skall kunna få betalt för detta är självklart och det måste vi finna lösningar på.

  Gilla

 2. Du har rätt när det gäller korta texter typ blogginlägg, artiklar och diskussionsforum men jag tycker att du i likhet med Lars har fel när det gäller längre informationer (text och illustrationer).

  Vi har sedan lång tid tillbaka haft möjligheten att läsa långa dokument på datorskärmen tack vare exempelvis PDF-formatet och det fungerar bra när man snabbt letar efter någon viktig detalj. Än bättre blir möjligheten att läsa när du har en stor skärm från 20 tum och uppåt där du även kan se dokumentet uppslaget på två sidor (jmfr dubbelsidiga dokument eller böcker). Du måste upp i rätt stora skärmar för att matcha A4-formatets fördelar, vilket för vår del är det vanligaste mediet inom företag och andra organisationer än idag.

  Ett annat problem är okunskapen om typsnittens betydelse för läshastighet och läsförståelse. En kunskap som är vetenskapligt underbyggd och som datoriseringen och tidigare skärmar med dålig upplösning förstört under många år. Du känner väl till skillnaden mellan Serif och San Serif typsnitt eller den så viktiga spaltbredden?

  Men när det gäller ordentlig, eller avancerad inläsning typ studier av längre texter så skriver de flesta ut dokumentet eftersom pappersmediat fortfarande är överlägset alla former av skärmlösningar. För min del handlar det inte om nostalgi utan lång erfarenhet av både skärmläsning och motsvarigheten i pappersform.

  När vi ändå diskuterar problemet som sådant så får vi inte glömma talböckerna som med tiden blivit min favorit när det gäller konsumtion av skönlitteratur. Duktiga skådespelare som läst in exempelvis Dan Browns böcker blir en form av ”Radioteater” som ger en dimension till.

  Lägg sedan till mängdproblematiken! Tusentals böcker i en läsplatta medför att böckerna ”försvinner” ur synfältet. Böckerna i bokhyllan finns alltid närvarande i form av medvetet skapade bokryggar.

  För att inte tala om det estetiska och att en bok i princip aldrig går sönder till skillnad mot de tekniska prylar som man måste ha idag för att läsa elektroniskt. Dessutom vet vi ännu inte vilka format som kommer att gälla framöver i E-världen. Lagrade böcker kanske inte finns kvar i och med att formaten ändrats och nya prylar för att läsa har tagit ytterligare steg i formatdjungeln. För att inte tala om individens okunskap om att hålla reda på mängder av (bok)filer.

  Boken är långt ifrån död! Det är naivt att tro något annat!

  /Roffe

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s