Word 2007 har redan stöd för PDF!

Angående artikeln Microsoft kovänder om dokumentformat. Visserligen får man först ladda ner funktionen men med hjälp av den kan man redan idag spara sitt dokument i pdf eller xpf direkt i Word. Så jag undrar vad som menas. Så en braskande nyhet är det inte ur den synvinkeln!

Kanske menar man ökad funktionalitet så att man slipper skaffa extra program typ CutePDF Professional (billigare än Adobe) för att lägga till kommentarer med mera d.v.s. att bearbeta, korrläsa en pdf-kopia av sitt original. Nån som vet?

För säkerhets skull testar jag att öppna ett PDF-dokument i Word via ”Open With” och förstår kanske att även det ska bli möjligt i framtiden? Artikeln är därför en aning svävande i sitt budskap. Vad är det som kommer att bli möjligt i och med kovändningen?

Kommer Adobe att tillåta att stora stygga Microsoft kliver in på deras planhalva och gör Adobes produkter onödiga?

2 reaktioner till “Word 2007 har redan stöd för PDF!”

 1. Om man ser till konkurrenter som till exempel OpenOffice.org och KOffice så har de möjlighet att exportera till PDF-format direkt vid installation. De har också möjlighet att spara dokument i det binära .doc-formatet.

  Det Microsoft ska bygga in i och med uppdateringen SP2 är möjligheten att spara i det ISO-certifierade OpenDocument-formatet samt PDF utan tilläggsprogram.

  För de myndigheter och organisationer som väljer OpenDocument för att långtidslagra information istället för den ej ännu implementerade ISO-varianten av OOXML är detta en stor förbättring och väl värt en nyhetsrubrik på IDG.

  ODF innebär dessutom en valfrihet då flera olika av varandra oberoende kontorspaket och ordbehandlare har stöd för formatet. Det ger därför kunden större valfrihet än OOXML i dagsläget. OOXML saknar idag dessutom referensimplementation vilket gör det väldigt svårt att standardisera långtidslagringen i formatet. Det som finns specificerat är ECMAs variant av formatet, medan ISO-processen har medfört en hel del förändringar som inte ens Microsoft idag har implementerat.

  Adobe tillåter uppenbarligen Microsoft att komma in på deras planhalva, men jag tror inte att Adobes produkter kommer att fasas ut ifrån marknaden. Det finns fortfarande användingsområden för Acrobat, en ordbehandlare som Word eller OpenOffice.org Writer behöver inte nödvändigtvis ersätta alla de funktioner som finns i det programmet.

  PDF är en de facto-standard för readonly-dokument och bör finnas i alla kontorssviter värda namnet. Däremot är det ju Adobes rädsla som gjorde att Microsoft inte fick implementera PDF-stöd, som jag har förstått det. Kanske har Adobe tänkt om helt i det fallet, eller så viker de sig bara för marknaden. Alternativt kan de känna sig hotade av ODFs intåg och känner sig därför tvungna att släppa PDF-möjligheterna till Microsoft.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s