Kravspec angående IDGs Blogg

Viljan eller oförmågan att komma till rätta med bristerna i bloggen kanske behöver hjälp av en kravspecifikation. Jag listar här vad jag vill ska fixas och ni andra kan om ni vill fylla på med era iaktagelser och önskemål. Är ni av en annan åsikt än vad jag listar här så är det ok det med.

 1. Möjlighet att editera i HTMLkoden på inläggen alternativt att ni ger en alternativ möjlighet att styra var bilder och illustrationer kan läggas. Jag menar då till höger eller vänster för mindre bilder där texten läggs runt bilden.
 2. Inlagda länkar i kommentarer bör fungera som länkar så man slipper klippa och klistra för att ta del av länkarnas innehåll
 3. Samma editeringsmöjligheter som i inläggen. Som minimum att man kan editera egna kommentarer i de fall man ångrar sig, vill komplettera samt rätta egna stavfel.
 4. Ordna så ”de fyra första raderna” blir och uppträder som ingresser så att vi får hjälp med att se professionella ut. Markera även hur stur ingressen kan bli så att den är och förbli ett eget stycke. Som det nu är får man ”lura” bloggen att skriva de fyra första raderna som om de vore en ingress. Irriterande att nästa stycke som följer idag inte föregås av ett blanksteg utan hamnar direkt efter punkten när bloggen presenterar inlägg.
 5. Vi skriver i en svensk blogg. finns det inte möjligheter att ni bjuder på stavningskontroll och meningsbyggnad direkt i texteditorerna?
 6. Klockan som anger när inlägg ska publiceras står ibland helt fel när man startar ett nytt inlägg. Ibland timmar fel vilket jag upptäckte av en slump. Lite trist att man kan uppdatera sitt inlägg och ställa om klockan så att man alltid ligger i ”senaste inlägg rutan” vilket jag anar att några ibland missbrukar genom uppdatera sitt inläggs tid så att man parkerar på första plats.
 7. Stöd för rubriker i inläggen och kommentarerna vore bra att ha.
 8. När  man uppdaterar/justerar sitt inlägg så lägger editorn in extra blankrader. En ren BUGG.
 9. Möjlighet att få sammanställningar på kommentarer så att man har en chans att se dom. Som det nu är får man ha sitt sifferminne intakt i skallen för att komma ihåg om det kommit fler kommentarer sen sist. Kommentarer som jag läst vill jag kunna markera så att jag och andra ser att jag läst/kollat kommentaren till mina inlägg.
 10. Bättre markering om vad som är länkar. Byt färg till blått och stryk under länken.
 11. Listor, typ den här borde ha mellanrum mellan varje punkt/numerat stycke.
 12. Inför samma typsnitt i editorn som sedan visas i bloggen. Nu skriver jag i en Seriff och resultatet blir Sanserif. Irriterande!
 13. Bestäm datum då ni implementerar bloggens RTM (Ej Beta). Just nu har jag intrycket att Betaversionen kommer att vara för evigt.

6 reaktioner till “Kravspec angående IDGs Blogg”

 1. Se ovan ytterligare ett fel. I min Browser (IE7) så visas punkterna 10 – 13 som 0-3.

  Ni såg även att ordet Möjlighet från punkt 1 kommer som extra ord efter "ingressens" "ok det med." i inläggspresentationen.

  Gilla

 2. I punkt 10 efterlyste jag mellanrum mellan stycken och vad ser jag nu… det blir mellanrum mellanstycken i numrerade listor. Skillnaden mellan editorn och resultat måste bort.

  Tacka vet ja Bloggverktyget i min andra blogg http://www.rigit.se/blogg som är baserad på Standard SharePoint 2007 (WSS 3.0).

  Gilla

 3. Det viktigaste är ändå – för att vi nånsin ska kunna få trafik via Google – att permalänkarna bygger på varje inläggs rubrik och inte som nu: en bunt siffror som sökspindlarna skrattar åt.

  Gilla

 4. Som sagt… Nu går det att kommentera mitt senastge inlägg – efter det jag bytte "dubbelfnutt" mot "enkelfnutt" i rubrikraden (fix kommer enligt utvecklarna)

  Gilla

 5. Hej Rolf,
  Tack för dina synpunkter. Vi är medvetna om att det finns flera buggar att rätta, och vi gör allt vi kan för att bloggarna ska fungera så smidigt som möjligt. Jag kan glädja dig med att en uppdatering är på gång i början av nästa vecka, och då kommer flera av de problem du beskriver att åtgärdas.
  Jag går igenom de punkter du tog upp nedan:

  1. Många av problemen som har varit i editorn kommer att fixas. Däremot kommer du inte att ha möjlighet att ändra i html-koden eller flytta på bilder, tyvärr. Jag lägger till det i vår önskelista över funktioner.

  2 & 3. Att få länkade länkar i kommentarerna och att kunna redigera sina kommentarer kommer så småningom.

  4. Att göra de fyra första raderna till ingress är inget vi kommer att göra. Det brukar vara så i artiklar av olika slag, men inget man brukar använda på bloggtexter.

  5. Stavningskontroll i editorn är inget vi har prioriterat i nuläget, men kanske något som kan bli aktuellt framöver.

  6. Problemen med felaktig tidsangivelse är planerade att åtgärdas till mitten av maj.

  7. Med den nya editorn som kommer nästa vecka blir det lättare att formatera sin text i bloggingläggen, och på så sätt sätta ut rubriker.

  8. Blankrader i inlägget när man redigerar kommer att lösa sig med uppdateringen.

  9. Notifiering när man har fått nya kommentarer har vi på gång framöver. Kan tyvärr dock inte säga när det kommer.

  10. Orange är vår "bloggfärg" och vi tycker att det funkar bra och är snyggt med orangea länkar.

  11 & 12. Detta kommer att lösas iom uppdateringen.

  13. Som du själv påpekar har bloggarna en del buggar kvar att lösa. Därför är betastämpeln kvar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s