SharePoint 2007 är inte låst mot enbart Active Directory

En nyhet som kom i och med SharePoint 2007 är att man kan knyta Userhanteringen mot en annan ”User Authenticator” typ Domino från IBM eller någon annan databas med Users inom organisationen. Visserligen får man leta efter information om hur det går till, men det går enligt Microsoft!

Naturligtvis är det nog som så att det fungerar bäst med Microsofts egna lösningar, konstigt vore det annars! Jag har inte varit med att gå hela vägen med denna alternativa säkerhetslösningen men enligt den kontakt jag då hade med Microsoft så vidimerade man att det är en av nyheterna med SharePoint 2007 i jämförelse med tidigare versioner.

Detta nämnt som ett inlägg till ”inlåsningsargumenten” att fundera kring för er som argumenterar kring risker med leverantörer.

2 reaktioner till “SharePoint 2007 är inte låst mot enbart Active Directory”

 1. Klistrar in svaret som jag just postat här.
  http://blogg.idg.se/roffe/entry.jsp?messid=3764
  (Blir lite rörigt när du besvarar samma sak på två ställen).

  "Läsningen beror på att det är dyrt och omständligt att byta verktyg oavsett vilket verktyget än må vara. Byter du ut Office mot Open Office så övergår du från att vara "låst" till Microsoft Office till att bli "låst" för lång tid med Open Office."

  Med tanke på det du skriver så tycker jag att du ska läsa följande:
  http://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument

  För att ta ett exempel på vad både jag och Right! menar med inlåsning.

  Försök att öppna ett .doc dokument som har ett VB-script i sig, i någon som helst annan lösning än Microsoft Office.
  Nej, det går ju inte.
  Snacka om inlåsning.

  Försök sedan att öppna ett dokument sparat i .odt i MS Office.
  Då räcker det med att ladda ner en plugin från antingen Microsoft, eller SUN.

  För att göra ytterligare en jämförelse.
  Jämför licenserna för ODF vs. OOXML.
  ODF är fritt för vem som helst att implementera.
  OOXML har diverse licenskrav, vilket gör att Microsoft kan kontroller vem som får implementera OOXMl, och på vilket sätt det görs.

  Det är denna typ av inlåsningar som jag och Right referar till.

  Att du sedan försöker att vrida och vända på ord, för att på så sätt förskjuta frågan. Gör ingenting annorlunda över huvud taget.
  Problemen och riskerna är i högsta grad verkliga.
  Frågorna i högsta grad aktuella.

  Jag föredrar i alla lägen format och standarder som har licenser som medger att vem som helst kan implementera dem utan vare sig kostnader eller juridiska oklarheter.

  "Vidare är det som så att SharePoint 2007 inte är beroende av Active Directory. SharePoint 2007 kan styras om till en alternativ "User Authenticator" databas. Om man vill kan man exempelvis koppla SharePoint 2007 mot Domino från IBM om man så vill."

  Det har jag aldrig någonsin påstått heller 🙂
  Däremot så är det klart besvärligare att få Sharepoint att fungera mot alternativen.

  När det gäller just AD, och dess alternativ, så är det ju rätt intressant att jämföra med LDAP, där du kan köra LDAP på diverse olika OS, och låta servrar/klienter från olika leverantörer i helt olika miljöer fungera tillsammans utan en massa krångel….

  Ett bra exempel på att det finns leverantörer som leverar lösnignar där du inte alls är beroende av just den leverantörer för att bygga på systemet, eller för den delen byta med samma funktionalitet i grunden.

  Med flera av Micrsofts produkter är du hänvisad till låsta format där formatet i sig bara kan läsas av Just Microsofts produkter…

  "Så ska du slänga ur dig citat och korta mindre välbetänkta kommentarer typ den från signaturen "Right" så förväntar jag mig att du och andra har mer kött på benen."

  Hmm….
  Antar att du tyckte att du hade kött på benen när du skrev följande blogginlägg?

  http://blogg.idg.se/roffe/entry.jsp?messid=3380
  http://blogg.idg.se/roffe/entry.jsp?messid=3740
  http://blogg.idg.se/roffe/entry.jsp?messid=3657

  Varenda av dessa inlägg innehåller tydliga bevis på okunskap ifrån dig!

  Låter dessa, ihop med det jag skriver ovan, tala för sig självt, och överlämnar därför till de som läser det här att själva bedömma vem av oss två, Du eller jag, som har mest kött på benen 🙂

  /Daniel.

  Gilla

 2. Tack för kommentaren. Nu var det snart ett år sedan jag grävde i möjligheten med att använda en annan källa till Users än AD. Syftet var att informera om möjligheten för de företag som har Lotus Notes som E-post-system.

  Om jag minns rätt så har lösningen med LDAP att göra, vilket jag lärde från de som kan tekniken. Nu genomförde vi inte "omstyrningen" av en rad andra skäl än teknik.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s