Den största fördelen med Microsoft SharePoint!

Först, Tack ”aljapaco” för din kommentar till den anonyma signaturen ”Experttips” som kommenterade artikeln om min bok ”Kvalitetsutveckla med SharePoint 2007”. Han sa ”bygg inte fast er information i SharePoint”. Han har så in i vassen fel, speciellt när det gäller dokumentarkiven i SharePoint!

SharePoint är en öppen lösning när det gäller dokumenthanteringen eller ”Document Management” som det heter inom den bransch som jag är verksam i.

Varje dokumentarkiv har som standard (default) en vy som heter ”Explorer View”!

Du kan när som helst i den webbaserade miljö som SharePoint är, gå över till Explorer View i SharePoint om du vill jobba med hela arkivet. D.v.s. om du vill flytta eller kopiera arkivet till en annan plats eller media. Explorer View medger att du markerar varenda dokument för att sedan via Drag and Drop dra över hela arkivet till en annan plats.

Så om någon fortsatt är orolig för att man låser fast sig i SharePoint speciellt när det gäller den viktiga delen ”Dokumentarkiv” så hoppas jag att ni begriper att påståendet ovan bygger på ren okunskap. Det är faktiskt tvärt om, vilket är den stora, för att inte säga den största fördelen med SharePoint.

Omvänt är det lika enkelt! Ställ om ditt nya tomma dokumentarkiv i SharePoint till Explorer View samt markera allt i ditt ”gamla” arkiv och dra rubbet till ditt nya SharePoint-arkiv via Drag and Drop. Alltså förutsatt att ditt gamla arkiv medger Drag and Drop.

4 reaktioner till “Den största fördelen med Microsoft SharePoint!”

 1. Nu var inlägget i och för sig skrivet av singaturen "Right!" med rubriken "Experttips?"

  Sedan var nog inte det han menade riktigt samma sak som du.

  En i högsta grad aktuell och seriös artikel om Sharepoint Moss finns här:
  http://www.idg.se/2.1085/1.162071

  Där tar ett par kosnulter upp både möjligheter och tveksamheter kring Sharepoint.

  En av de viktigaste betänkligheterna är ju möjligheten att integrera system som inte kommer från Microsoft.

  För att Sharepoint ska fungera som enkelt och smidigt som möjligt så bör det integreras i en homogen Microsoft-miljö.

  I en sådan mijö finns det definitivt seriösa risker för inlåsning i form av beroende av en enda leverantör.

  Ett tänkvärt citat från artikeln jag länkat ovan:
  "Även om Sharepoint 2007 stödjer öppna format som Web services och kan ­kroka i datakällor från exempelvis SAP så bör du ha en stark Microsoftkärna på plats för att ha bäst nytta av verktyget. Joe Mildenhall varnar för beroende.
  – Du kommer att behöva Office och Exchange. Och utan Active Directory har du begränsade möjligheter att hålla koll på säkerhet och åtkomst, säger han och konstaterar samtidigt att det faktsikt har sina fördelar.
  – Det finns inget som tar fram kraften i Office och AD som Sharepoint gör, säger han.
  – Och med Microsofts utvecklingsverktyg, .Net och Visual Studio, är det en enkel plattform för IT-avdelningen att bygga vidare på, fyller Paul Hernacki i."

  /D.

  Gilla

 2. Jag vänder mig mot argumentet "Låsa fast sig i Microsofts lösningar". Oavsett vilken leverantör och vilka lösningar du väljer så låser du fast dig i den lösning som du valt. Så har det varit under de 35 år som jag jobbat inom IT.

  Läsningen beror på att det är dyrt och omständligt att byta verktyg oavsett vilket verktyget än må vara. Byter du ut Office mot Open Office så övergår du från att vara "låst" till Microsoft Office till att bli "låst" för lång tid med Open Office.

  Att en stor leverantör säkerställer att hans eller hennes produkter fungerar tillsammans är inget nytt eller anmärkningsvärt. Så har det alltid varit när man valt produkter från en leverantör. Därför är är signaturen "Right" som du refererar till ute i det blå.

  Självklart ska man förvänta sig att produkterna från Microsoft ska fungera tillsammans och även bättre än då man mixar produkter. Jag har själv levt i en kombination av SharePoint 2007 och Lotus Notes. Fungerar i stort bra! Det är bara vissa detaljer som inte fungerar på grund av att det är två leverantörer. Inte något nytt och anmärkningsvärt. Även det fenomenet är välbekant om man ser det ur ett historiskt perspektiv.

  Det enda irriterande problemet som jag upplevde var att man som användare inte kunde återanvända alla behörighetsgrupper som källa för massutskick av mejl.

  Som vanligt letade vi på och fann lösningen även på det. En Plug-In från Microsoft som heter "onlock2" löste problemet genom att ha Outlock latent för sådana tillfällen. Jag fann även en motsvarighet hos IBM som även den kan lösa problemet. Den lösningen byggde även den på det faktum att man kunde använda Outlook som klient mot Domino.

  Tycker man att det är vanskligt att blanda lösningar och produkter så brukar leverantörerna ha lösningar som det bara är att plocka hem och installera. I exemplet ovan fanns det en lösning från både Microsoft och IBM.

  Vidare är det som så att SharePoint 2007 inte är beroende av Active Directory. SharePoint 2007 kan styras om till en alternativ "User Authenticator" databas. Om man vill kan man exempelvis koppla SharePoint 2007 mot Domino från IBM om man så vill.

  Så ska du slänga ur dig citat och korta mindre välbetänkta kommentarer typ den från signaturen "Right" så förväntar jag mig att du och andra har mer kött på benen.

  Gilla

 3. "Läsningen beror på att det är dyrt och omständligt att byta verktyg oavsett vilket verktyget än må vara. Byter du ut Office mot Open Office så övergår du från att vara "låst" till Microsoft Office till att bli "låst" för lång tid med Open Office."

  Med tanke på det du skriver så tycker jag att du ska läsa följande:
  http://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocument

  För att ta ett exempel på vad både jag och Right! menar med inlåsning.

  Försök att öppna ett .doc dokument som har ett VB-script i sig, i någon som helst annan lösning än Microsoft Office.
  Nej, det går ju inte.
  Snacka om inlåsning.

  Försök sedan att öppna ett dokument sparat i .odt i MS Office.
  Då räcker det med att ladda ner en plugin från antingen Microsoft, eller SUN.

  För att göra ytterligare en jämförelse.
  Jämför licenserna för ODF vs. OOXML.
  ODF är fritt för vem som helst att implementera.
  OOXML har diverse licenskrav, vilket gör att Microsoft kan kontroller vem som får implementera OOXMl, och på vilket sätt det görs.

  Det är denna typ av inlåsningar som jag och Right referar till.

  Att du sedan försöker att vrida och vända på ord, för att på så sätt förskjuta frågan. Gör ingenting annorlunda över huvud taget.
  Problemen och riskerna är i högsta grad verkliga.
  Frågorna i högsta grad aktuella.

  Jag föredrar i alla lägen format och standarder som har licenser som medger att vem som helst kan implementera dem utan vare sig kostnader eller juridiska oklarheter.

  "Vidare är det som så att SharePoint 2007 inte är beroende av Active Directory. SharePoint 2007 kan styras om till en alternativ "User Authenticator" databas. Om man vill kan man exempelvis koppla SharePoint 2007 mot Domino från IBM om man så vill."

  Det har jag aldrig någonsin påstått heller 🙂
  Däremot så är det klart besvärligare att få Sharepoint att fungera mot alternativen.

  När det gäller just AD, och dess alternativ, så är det ju rätt intressant att jämföra med LDAP, där du kan köra LDAP på diverse olika OS, och låta servrar/klienter från olika leverantörer i helt olika miljöer fungera tillsammans utan en massa krångel….

  Ett bra exempel på att det finns leverantörer som leverar lösnignar där du inte alls är beroende av just den leverantörer för att bygga på systemet, eller för den delen byta med samma funktionalitet i grunden.

  Med flera av Micrsofts produkter är du hänvisad till låsta format där formatet i sig bara kan läsas av Just Microsofts produkter…

  "Så ska du slänga ur dig citat och korta mindre välbetänkta kommentarer typ den från signaturen "Right" så förväntar jag mig att du och andra har mer kött på benen."

  Hmm….
  Antar att du tyckte att du hade kött på benen när du skrev följande blogginlägg?

  http://blogg.idg.se/roffe/entry.jsp?messid=3380
  http://blogg.idg.se/roffe/entry.jsp?messid=3740
  http://blogg.idg.se/roffe/entry.jsp?messid=3657

  Varenda av dessa inlägg innehåller tydliga bevis på okunskap ifrån dig!

  Låter dessa, ihop med det jag skriver ovan, tala för sig självt, och överlämnar därför till de som läser det här att själva bedömma vem av oss två, Du eller jag, som har mest kött på benen 🙂

  /Daniel.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s