Om proprietär/stängd kod och konsekvenser

OpenSource kunniga har infört ordet proprietär för att misskreditera framför allt Microsoft sätt att leverera lösningar i sin iver att framhålla sina egna favoritlösningar som något bättre. Jag undrar jag…

Hoten på Internet ökar lavinartat och företeelsen kallas sammantaget för Malwareindustrin. Deras attacker och lömska grepp bygger på brister i programvarors lösningar. Det problemet är gemensamt både för så kallade öppen källkod som stängda lösningar.

Microsoft är hårdast drabbad genom åren beroende på att man är störst och mest framgångsrikt. D.v.s. det lönar sig att hacka lösningar som levereras från Microsoft eftersom så många valt deras lösningar.

Om och kanske när OpenSource når motsvarande framgångar kommer Malwareindustrin att vända sina blickar mot dessa lösningar eftersom det då blir lönsamt att leta svagheter även där. Målet är verksamheter där det går att stjäla pengar av vanliga användare och företag.

När och om alternativen till Microsoft når ett sådant läge så tvingas även öppna lösningar till åtgärder som då kommer att betraktas som propritära. Det är helt enkelt bara en tidsfråga.

Om man administrerar sin egen dator hemma eller på jobbet krävs att man har hög kunskap för att skydda sig i sin närvaro på Internet. Därför är Microsofts ”Propritära” lösningar tacknämligt för det stora flertalet. Vi får den hjälp som krävs och som tyvärr är nödvändig. Windows update och andra automatiska uppdateringar som ständigt täpper till brister är en ovärdelig hjälp. För en tid sedan skrev någon; DU MÅSTE LADDA NER… osv. Jag gjorde ingenting eftersom jag vet att nerladdningen kommer automatiskt från Microsoft, vilket de även gjorde.

De företag som i sina nätverk tillåter enskilda användare att själva managera sina datorer tillåter därmed att enskilda utgör ett ständigt hot mot hela företagets nätverk och därmed verksamhet.

Kloka företag tvingas till centralt managerade datorer för att minimera riskerna. En av säkerhetsavdelningarnas arbete är exempelvis att stoppa access till skadliga sajter från företagets datorer för att på så sätt minimera riskerna med oavsiktliga klick baserat på Googles frikostighet med att presentera träffar även till skadliga sajter.

Hemanvändare behöver hjälp från hederliga och kunniga programvaruleverantörer som likt Microsoft ständigt har beredskap för att täppa till brister i programkod som slunkit igenom.

En annan tolkning av ”Propitära” lösningar enligt min mening är paketlösningar som fungerar tillsammans, vilket Microsofts produkter gör. Som ”vanlig” användare kan jag inte hålla reda på allt som måste lösas, vi behöver all hjälp vi kan få och det ska vara enkelt och pålitligt. 

Som Internet nu utvecklats så krävs krafttag som måste finansieras av de som kan och vill skapa en trygg datoranvändning. Microsoft gör det och det är jag och många vanliga användare med Internet som hjälp i vardagen riktigt glada för. Utifrån det synsättet är EU:s böter rent sabotage mot vanliga användares datoranvändning och måste betraktas som ren idioti från EU:s sida.

8 reaktioner till “Om proprietär/stängd kod och konsekvenser”

 1. Jadu bäste Rolf!

  Du är ju rätt duktig på att sticka ut hakan, så nu får du tåla lite rakar rör 😉

  Tycker bestämt att det är dags för dig att du tar reda på hur konkurenternas produkter fungerar innan du uttalar dig.

  Det här är absolut inte personligt menat.
  Men snacka om att ge företrädare för F/OSS öppet mål, och dessutom utan målvakt 😉

  Tycker du ska testa någon modern Linux-dist, och inte minst pakethanteringen i dessa.

  Den största skillnaden mellan windows "pakethantering" och ex Ubuntus, är att Windows endast hanterar uppdateringar för Microsofts produkter.

  Men i Ubuntu med flera så kan du med hjälp av pakethanteringen inte bara installera mjukvvara från olika leverantörer/projekt. Utan även få hjälp med uppdateringarna.

  När det gäller uppdateringar så är det precis lika lätt som i Windows att sköta detta helt automatikt.

  Ovanpå detta så har *Nix en generellt bättre grundstruktur när det gäller säkerhet.
  För att ta ett exempel som jag nämt för dig tidigare i en annan bloggkomentar.
  I Nix-världen så kan du inte skapa enbart ett användarkonto med fulla administratörs-rättigheter, utan du är också tvungen att skapa ett konto som "vanlig" användare, med begränsade rättigheter (varför är det inte likadant i Vista?).

  Eftersom jag har praktisk erfarenhet av att administrera både Windows Linuxx (Suse SLES på en webserver) och OS X.
  Så vågar jag mig verkligen på att påstå att de andra plattformarna ligger klart före i utvecklingen vad det gäller säkerhet.

  /Daniel.

  Gilla

 2. Jag blev tvungen att skapa en profil här för att kunna kommentera den här ehh.. intressanta bloggposten.

  Termen "proprietär" kommer från franskan och betyder att någon äger något. Det har ingen kvalitetsstämpel och är inte satt för att förringa en viss form av programvara.

  http://susning.nu/Propriet%E4r
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Propriet%C3%A4r_programvara

  Motsatsen är egalitär programvara:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Egalit%C3%A4r

  De övriga spekulationerna i din postning får jag lämna åt dig att undersöka själv.

  Gilla

 3. Propretiär är inget ord som används för att misskreditera. Det beskriver bara ett mjukvaruföretags sätt att förhålla sig till källkoden:
  Open Source rörelsen menar att källkoden skall vara fri av en rad anledningar, främst för att gynna dig som användare.
  Microsoft med flera anser det gynna användare att den är låst och hemlig och helst ska kosta pengar.
  Vad det gäller malwareproblematiken: Huvuddelen av det som installeras i mitt system kommer från interna paket som är kontrollerade. Utvecklingen av malware som eventuellt kan ta sig i ett fleranvändarsystem blir mycket intressant att följa, men jag vill påstå att det är rejäl uppförsbacke för virii, trojaner, spy- och malware.
  Hur stor erfarenhet hade du av Linux sa du?

  Gilla

 4. Det är inte helt lätt att tyda om du är ironisk och skämtar eller om du faktiskt menar vad du skriver. I såfall tycker jag att du skall ta en koll på tex Debian pakethanteringsystem om du inte gjort det tidigare.
  Proprietär betyder företagsspecifik och är motsatsen till fri. Man skulle också kunna säga ofri, vilket kanske passar bättre på svenska.
  "Gratis" är annars ett vanligt ord hos MS-folk för att misskreditera fri programvara. Antagligen för att de vill att man skall tro att det endast är priset som är av intresse , inte friheten, vilket proprietär (ofri) programvara per definition aldrig kan övertrumfa.

  Gilla

 5. > "Jag gjorde ingenting eftersom jag vet att nerladdningen kommer automatiskt från Microsoft, vilket de även gjorde."

  Just där har du den stora skillnaden! Windows/Microsoft Update uppdaterar just bara Microsofts program, men, ALLA program måste uppdateras för att du skall vara säker!

  I open-source-världen sköts detta nästan uteslutande av samma uppdateringsprogram för alla installerade program i datorn. Det är samma som laddar hem uppdateringar till ditt operativsystem, som för din ordbehandlare. Allt laddas hem från "samma betrodda källa".

  Det räcker inte att du i Windows bara väntar på uppdateringar från Microsoft!

  Du MÅSTE även se till att alla andra program du har installerade uppdateras (Flash, Java, Adobe Reader, Quicktime, etc), annars kan sårbarheter i de programmen utnyttjas. Sårbarheter i de programmen har utnyttjats MÅNGA gånger.

  De programmen har oftast sina egna uppdateringsrutiner, startar automatiskt med datorn, tar prestanda och minne, etc. Vissa program HAR inte ens uppdateringsfunktioner!

  Men de MÅSTE uppdateras.

  I open-source-världen uppdateras sådant också samtidigt som hela operativsystemet. Hela systemet hålls säkert.

  Gilla

 6. Jag vet vad propritär kommer ifrån och vad den egentliga semantiken betyder. Problemet är att många anammat begreppet som skällsord riktat mot Microsoft. Därför skrev jag som jag skrev.

  Att andra teknologier gör sitt för att skydda den enskilde användaren är bra. Konstigt vore det annars.

  Att ge just mig rådet att byta OS är ingen idé. Det vore för mig att börja om från början, vilket jag inte har tid till. Men men tack ändå… för rådet alltså.

  Som vanligt ger ni mig åter en liten bit i er värld, vilket jag uppskattar. Tyvärr medger inte kommentarrutorna direkta länkar utan man måste klippa och klistra för att komma vidare, så den informationen är för det mesta för omständlig för min del.

  All utveckling måste finansieras någonstans. Därför har jag ingenting emot att köpa programvaror eftersom jag då antar att jag delfinansierar utvecklingen hos "min" leverantör.

  Vad är alternativet? Reklam inbyggt i OS:et? Oberoende miljonärer som inte behöver inkomster för att hacka kod så att skapandet är en form av fritidsintresse?

  Någonstans finns utvecklingspengarna och den traditionella företagsformen är väl bekant hur den fungerar med revisorer och allt. Dessutom tror jag att det stora flertalet uppskattar EN leverantör som säkerställer att prylarna hänger ihop. Att lämna över integrationstesterna till den vanliga användaren är en utopi. Det är bara nördarna som kan och vill hålla på med sådan.
  OBS! Nörd är för mig ett positivt ord! Rent av en yrkesroll.

  Gilla

 7. Rolf, du skriver att all utveckling måste finansieras. Visst är det så, men vad har det för betydelse för slutanvändaren? Det finns massor av öppen programvara, och det ökar i explosionsartad fart. Om det på något vis skulle vara problem med finansiering borde utvecklingen rimligtvis ha avstannat för länge sedan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s