WINZIP 11.1 dagens sämsta köp

Min nya bok, ”Word 2007 på mitt sätt”,  närmar sig leverans till bokförlaget och den blev till slut lite rund om magen… 3,7 MB! Lite tungt att mejla helt enkelt.

Sagt och gjort, köpte nya WINZIP 11.1 som ska funka i Vista till och med. ca 300 spänn kan man ju stå ut med för att få iväg boken.

Lite fakta: 122 sidor bok med 145 illustrationer i JPG-format. Tur att man kan komprimera filen! VA?! enbart ner till drygt 3,6 MB, vinst 73 K!

Nåja, men bilderna som förlaget vill ha vid sidan om då. 3,83 MB jpg-filer i större format än i boken borde väl vinna på att zippas?

3,83 MB blev här 3,4 MB!?!? Ingen vinst där heller att tala om!

Det verkar som att Microsoft gjort ett bra jobb med nya docx-formatet eftersom man inte längre behöver zippa wordfiler. Något att ta med i kalkylen för företagen som räknar på om man ska ta in Office 2007 eller inte, speciellt med tanke på de lagringsproblem som lär finnas inom de flesta företag och organisationer idag. Dessutom slipper man ju ZIP-momentet och spar på så sätt även tid i en massa processammanhang.

Sedan kan man ju fundera på om det är något fel på WINZIP.

7 reaktioner till “WINZIP 11.1 dagens sämsta köp”

 1. Bilder är redan komprimerade så där brukar man inte vinna så mycket. Tydligen så har docx stöd för komprimering också.

  http://filext.com/file-extension/DOCX

  "It is a combination of XML architecture and ZIP compression for size reduction."

  Det var mer än vad jag visste, man lär sig något varje dag.

  Det är inget fel på WinZip i alla fall, får hopppas att du har något annat du kan komprimera istället. 😉

  Gilla

 2. Word har helt klart blivit bättre på att hålla nere storleken på filerna, framför allt när man lägger in bilder i dem. Men ett komprimeringsprogram av någon sort kan ju vara bra till så mycket mer än att bara minska storleken på dokument. Winzip är förvisso enligt mig ett helt OK program, men varför betala när man kan få samma funktioner (jaja, nästan i alla fall) helt gratis? Prova tex 7zip (http://www.7zip.com/util/1/7Zip) eller ZipGenious (http://www.7zip.com/util/6/ZipGenius).

  Gilla

 3. Som nämndes ovan så är bilder oftast redan komprimerade så det finns ingenting kvar för winzip att göra. Ibland kan winzip till och med göra filerna större än originalet!

  JPEG är dessutom en komprimering med förlust vilket i kort innebär att när en bild komprimeras kan du aldrig få tillbaka exakt samma bild igen. Winzip kan av förståeliga själ inte använda komprimering med förlust.
  Det är just tack vare förlusten som jpeg kan komprimera bilder *betydligt* bättre än winzip (tips: testa en BMP-bild zippad med winzip samt sparad som jpeg och jämför skillnaden i storlek).

  PS. Det är samma grejj med filmer och musik – filformaten har bättre komprimering än vad ett generellt verktyg någonsin kan få. Så nu behöver du inte få för dig att zippa dina mp3:or och avi-filer 🙂

  Gilla

 4. Sedan Windows XP kom ut så är ju dessutom WinZip ett väldigt onödigt köp då XP är fullt kapabel att packa/packa upp filer.
  Det är lite overkill att köpa ett nytt verktyg som gör ett jobb som du redan har de erforderliga verktygen till.

  Gilla

 5. Tack för alla kommentarer och tips!

  Nu är det väl som så att jag säkert får användning av winzip till annat. Vad jag ville få fram är att när man som jag jobbar med ett fåtal program och format inom Microsoft 2007-serien minskar behovet av andra komprimeringsprogram, vilket jag anade med docx-formatet men som jag nu kunde konstatera var sant.

  Jag återkommer hur jag löste leveransen av 4 MB bok till förlaget. Jag har en annan idé som jag tänkt testa i samverkan med min kollega innan jag skickar filen till förlaget. D.v.s. en annan teknisk lösning utöver att dela upp boken i fler mindre filer.

  Att dela upp filen i små filer är en form av att ge upp, eller hur? Varför fega ur när man kan tänja gränserna med ny teknik!

  Gilla

 6. Hur du löste det? PÅ 40 sekunder antar jag eftersom det är tiden det tar att skicka 4MB om du har en 1mbps-lina.

  Blev lurad av titeln på inlägget – Enligt min åsikt är Winzip sämsta köpet eftersom du kan ladda ned 7-zip som flera redan nämnt – alldeles gratis

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s