Chefer hämmar utvecklingen…

DN Debatt skriver Mari-Ann Krantz, förbundsordförande för fackförbundet Unionen skriver något mycket intressant som jag känner igen sedan många år, men problemet ska inte skyllas på cheferna utan på den företagskultur som slagit igenom sedan slutet av 80-talet då begreppet ”Controller” myntades.

Kraven på lönsamhet, kraven på att rapportera sin tid på av företagens godkända projektkoder hämmar kreativiteten. Men det finns företag som tagit tag i problematiken. Min senaste arbetsgivare införde en elektronisk förslaglåda där vem som helst inom företaget kunde föreslå vad som helst. Systemet var dessutom kopplat till ett belöningssystem för de förslag som genomförs.

Problemen med förslagslådor är sedan att ta om hand förslagen och få dom ut till rätt instanser som gör något av det hela. Klokt nog satte man tidslimit på ”förslagsprojektet” för att på så sätt ge möjlighet att ta hand om vad som kom in. Man lovade dessutom att köra processen gång på gång vid senare tillfällen fast i perioder när man även avsatt tid och resurser för att bearbeta förslagen. Smart!

Det som dock kvarstår i dagens företagskulturer är att det inte finns avsatt utrymme för enskilda att testa sina idéer. Man har inga koder att föra sina labbtester på! Galningarna som företagen borde vara rädda om, gör sina tester hemma på sin fritid och löser ofta svåra funktionella problem som företaget ifråga borde se och förstå det affärsmässiga värdet av.

Sedan kommer nästa problem! Bevisbördan lastas över på Galningen!

Hur många gånger har företag tvärnitat bra lösningar på grund av att man avkrävt innovatören bevis i form av lönsamhetskalkyler, presentationsmaterial och dokumentation. Göromål som innovatörer tycker är tråkigt och tidsödande och som är en helt annan talang som oftast finns inom ekonomiavdelningarna. Ordet ”Bussinesscase” är samlingnamnet på bevisbördan där man förväntar sig att innovatören även har talanger som krävs för att jobba som advokat eller åklagare.

Var rädd om företagets innovatörer och ge dom utrymme! Deras tankar, testande och idéer kan vara det som företaget sedan lever på längre fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s