Massmedia behöver se över sina regler om upphovsrätt

Läser en del om Piraterbyråer och andra debattörer om upphovsrätt och har en fundering kring problemet i den massmediala världen.

Jag har några gånger känt ett behov av att skanna av och publicera artiklar från de papperstidningar som jag köper lösnummer av eller får i brevlådan som prenumerant. Syftet har alltid varit att illustrera mina kommentarer och inlägg med illustrationer från källan. Dessutom finns inte allt på webben i jämförelse med pappersupplagorna.

Jag har frågat och frågat men alltid fått ”Goddag Yxskaft” -liknande svar där man alltid refererar till i mina ögon otidsenliga regelverk.

Varför ska det inte vara tillåtet att delta i massmediala debatter genom att illustrera sina debattinlägg med urklipp och referenser till källan. Vad jag menar är att jag anser att jag på så sätt höjer värdet på tidningen i fråga genom att tydligt ange vad det är jag skriver om. Det borde ses positivt från tidningens sida eftersom jag i sådana fall ökar nyhetsvärdet på tidningen och enskilda journalisters artiklar.

Mitt budskap till IDG, DN, SVD, Aftonbladet, Expressen med flera massmediala drakar är att ni gemensamt ser över och verklighetsanpassar regelverket till dagens situation där bloggar och egna hemsidor kan samverka utan risk för åtal. Debatten blir på så sätt livligare och ärligare vilket medför att enskilda med åsikter bättre kommer till tals vilket alla tjänar på. Frågan kan enligt min mening inte bli föremål för lagstiftning utan är en fråga för det massmediala etablissemanget.

De låsningar som finns idag med exempelvis fildelningsproblematik och ”Piratsajtsförfarande” måste lösas i samförstånd och dialog i takt med utvecklingen inom IT. Som regelsystemen ser ut idag så är de flesta egentligen lagbrytare när man ger sig in i debatter på fel sätt. Du får egentligen inte ens skriva av en text och publicera den för att visa vad det är du vill invända mot.

Skulle alla sådana överträdelser idag lagföras skulle våra tingsrätter överhopas med rättegångar av ”tramskaraktär”. Mängden gör att det inte är vettigt för en tidningsutgivare att ens tänka på att få rätt i sådana fall, vilket betyder att massor med fall idag befinner sig en gråzon som inte är hanterbar idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s