Videosamtal, mördande konkurrens!

Ingen har väl undgått att se och höra om videosamtal och många har nog redan använt någon app för att prata med någon eller några. Men vilken app är bäst?

Jag vet inte just nu vilken som ska anses bäst för privatpersoner, så jag gör här bara en uppräkning om vad jag just nu vet om några appar.

Sen upplever jag det som så att videosamtal idag är så vanliga att man efter en tid glömmer om man bara pratade eller videopratade.

Det här inlägget har legat till sig, som det heter. Jag påbörjade det under pandemin och har skrivit på det då och då. Men så öppnade jag det efter senaste videosamtalet och funderade på att skriva klart eller ta bort det. Men så skrev jag klart det efter senaste samtalet då jag fick se mitt senaste nyfödda barnbarn via video.

FaceTime

Som tidigare iPhoneanvändare så va FaceTime en av mina första bekantskaper med videosamtal. Enkel att hantera och stabil. Men jag har för mig att de som ”fejstajmade” måste ha iPhone eller iPad för att kunna använda tekniken. Rätta mig gärna om jag minns fel.

En fördel är att samtalen är gratis så länge man kör via hemmanätverket. Videopratar man ”ute på stan” så förbrukar man ju den pott man har betalt för i antal GB.

Messenger

I stora delar som FaceTime ovan med den skillnaden att det inte spelar någon roll om man har en iPhone eller Androidtelefon. På så vis är Messenger bättre än FaceTime.

Messenger kräver att man har en Facebook-identitet. Men man behöver för den skull inte köra Facebook.

ZOOM

De första 40 minuterna är ZOOM gratis och har över Jul och Nyår 2020/2021 generöst låtit oss användare babbla i evighet. Men nu är det slut med det.

Vill man som vi i familjen spela Yatzy, vilket tar längre tid när man är 4 som spelar inklusive diverse toabesök eller andra störande moment så vill de som tillhandahåller ZOOM ha 150kr i månaden senast jag kollade. Så det är för vår del dags att kolla på alternativen.

Men ZOOM är väldigt bra. Inga problem med rundgång i ljudet trots att vi haft både bild på oss vid borden samt inkopplade nedåtriktade telefoner bredvid för att se våra respektive tärningskast.

Teams

Eller som den egentligen heter, Microsoft Teams.

Det lär vara som så att Teams är vanligast inom företag. Hur det är med den detaljen låter jag vara osagt eftersom jag är pensionär sedan länge.

Jag tycker nog att Teams är mer omständlig att hantera än ZOOM men annars är även Teams bra.

Duo

Googles egen app för videosamtal. Duo är en helt ny bekantskap och som fungerar som iPhones FaceTime mellan Androida användare. Duo finns att ladda ner även till iPhone.

Goggle Meet

Naturligtvis har Google en egen motsvarighet som heter Meet. En liten detalj som jag gillar är att det går snabbt och enkelt att visa sin skärm för alla man har uppkopplade. De ser omedelbart ”min” helskärm på sin telefon, surfplatta eller dator.

Sammanfattning

Det var väl under den värsta tiden under pandemin som videosamtal fick sitt stora genombrott. Hur det är numera kan jag inte bedöma. Senast jag deltog i ett större sammanhang med flera deltagare var när jag fyllde år i februari och alla barn och barnbarn ”ringde upp” samtidigt och koordinerat. Jättekul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s