Inte lätt med format men här är lite detaljer.

Det har varit en lång väg att gå för att få till en standard på anslutningar till smartphones, surfplattor och datorer. Men det ser ut som att USB-C blir en enhetlig standard. Nästa måste väl ändå vara formaten på skärmarna!

Testade nyligen ett av mina dokument som jag konverterat från A4 till Legal på min gamla iPad PRO och fann att Legal funkar sämre på Apples iPad och därmed även iPhones. Det fåniga är att formatet A4 passar bättre än både Legal och Letter.

Så där hade jag fel en gång till…

Så om man som musiker vill ha sina noter eller sångtexter med gitarrackord så är legal bäst på surfplattor med Android. Anledningen är att man får plats med fler rader text och ibland är låtar väldigt textrika, speciellt visor av Evert Taube.

Vad är det då för format på Apples produkter och övriga?

Apple har 4:3 relation på bredd:höjd och exempelvis Lenovo med Android har relationen 16:9.

Den som avviker med eget format är film-giganten Sony som har relationen 21:9 som är det format som är filmbranchens optimala widescreen.

Jag hittade följande bild som illustrerar de tre formatens inbördes förhållande.

Så summan av kardemumman är följande om du vill få ut maximalt med text på en skärm när du ställer surfplattan lodrätt att A4 är bäst på iPad och Legal är bäst på de flesta Androida surfplattorna. Alltså när du inte tänker skriva ut utan bara presentera dina texter eller noter på en skärm.

Problem uppstår om och när du ska dela med dig av dina alster. Vad har dina kompisar för surfplatta och vad har du själv? Alltså i en sångkör eller i ett band/orkester? Plus om vissa vill skriva ut på papper eller inte?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s