Jag hade fel..

avseende min teori om varför alla smartphones har skärmstorleken 16:9, utom Sony med sina Xperia. Jag har länge trott att formatet kommer från USA, vilket i och för sig är korrekt men jag har ändå haft fel.

Efter att jag googlat och funnit lite fakta så avviker USA, Kanada och Mexiko från den internationella standarden som för vår del medför att vi har papperformatet A4 samt de vikbara varianterna som även tillhör det som är den internationella formatstandarden.

Felet jag sagt och skrivit om, är att det amerikanska pappersformatet ”Letter” påverkat hur relationen mellan bredd och höjd blivit på skärmarna på smartphones, surfplattor och laptops, alltså relationen 16:9.

Det är fel!

Om jag bara hade kollat mer noga genom att ange de amerikanska formaten samt öppnat dem på en standardskärm så hade jag sett och förstått att det är pappersformatet ”Legal”, som betyder ”Juridiskt”, som är det format som har blivit skärmrelationen 16:9.

Jag har alltså kollat nu och sett att formatet Legal passar standardskärmar bäst. Alltså iPhone, Samsung, iPAD och i princip även alla surfplattor på marknaden. De enda smartphones som avviker och som jag sett hittills är Sony Xperia som har det breda filmformatet 21:9, vilket är logiskt då Sony är en av de största aktörerna inom filmbranschen.

Att jag kom på att det var Legalformatet som är det optimala pappersformatet för standardskärmar beror på att jag har mina musiktexter i form av PDF-filer som jag skapar i Microsoft Word.

Anledningen är att jag vill ha med all text samt vilka gitarrackord som låten har på en och samma sida. Jag har dessutom slutat att skriva ut mina sångtexter på papper utan använder en bra surfplatta på runt 10 tum. Dessa PDF-dokument presenterar jag via Acrobat Reader och får numera med hela låtar på en skärm presenterade nästan helt utan sorgkanter runt sidorna.

Så slutsatsen blir att om man skapar dokument som aldrig ska skrivas ut så är formatet på Word-dokument Legal och inte A4 oavsett var man är här i världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s