Stor skillnad mellan e-tidningen och tidningens app.

Jag prenumererar och läser fler tidningar numera än när vi hade papperstidning. Men det finns en hel del detaljer som skiljer en tidnings mobilapp mot samma tidnings e-tidning.

E-tidningen

E-tidningen är en elektronisk smart version av papperstidningen där man kan trycka/klicka på artiklar vilket medför att artikeln blir en anpassad version av artikeln som är väldigt trevlig både i Android och i iPhone.

Man kan där påverka typsnitt, storlek på texten, spaltbredd och även mjukare bakgrund som blir en gulaktig ton som jag upplever är bättre för mina ögon.

E-tidningen fungerar på både smartphones och surfplattor.

Jag tycker att e-tidningen lämpar sig bäst när det gäller att läsa längre texter/artiklar. Det påminner om att läsa böcker i appen Storytel som även den är en elektronisk version av en pappersbok.

För min del blir då e-tidningarna morgontidningarna men även kvällstidningar beroende på när jag har tid att läsa.

En annan iakttagelse är att artiklarna i e-tidningarna är mer genomarbetade och därmed närmare sanningen än de snabba artiklarna i tidningsappen vilket jag har ett exempel på från dt.se nedan.

Mobilappen

Mobilappen av samma e-tidning skiljer så markant åt att jag ibland får intrycket att läsa en helt annan tidning.

Mobilappen är dessutom ögonblicklig när något händer vilket ibland får konsekvenser.

I gårdagens hockeymatch mellan Djurgården och Leksand blev en Djurgårdare tacklad på ett sätt som beskrevs olika i två separata artiklar skrivna vid olika tidpunkter. Man kan lugnt säga ”å ena sidan och å andra sidan”.

I den första artikeln fantiserade journalisten Åke Holmberg fram en armbågstackling medan Oskar Magnusson beskrev i mjukare ordalag att högra axeln träffade huvudet hårt.

Eftersom jag såg matchen på C More så undrade jag om Åke och Oskar såg samma match… Jag menar att Oskars beskrivning stämmer med vad jag själv såg.

Det jag vill understryka med exemplet är att tidningsapparna kan ha väldigt fel beroende på att de verkar ha för bråttom.

Klipp från tidningsappen ”dt.se”

Å ena sidan…

Å andra sidan

Hur det hela slutade

Patrik Zackrisson var mest lättad av att Marcus Högström mår bra och att Patrik accepterar avstängning i tre matcher plus böter.

Det sista klippet är även det från dt.se och klippt från ännu en artikel i ämnet. Hur det hela kommer att framstå i e-tidningen imorgon blir intressant!

En reaktion till “Stor skillnad mellan e-tidningen och tidningens app.”

  1. Jag läser alla tre, dvs appen, e-tidningen och papperstidningen. Alla tre har sina fördelar. DN är ett exempel där jag läser alla tre. Aftonbladet blir mest läst i appen och någon gång e-tidningen. Håller med om att e-tidningarna verkar mer genomarbetade än appen. Papperstidningens fördel är det stora formatet och att annonserna är helt stilla. Formatet gör att man snabbt får en överblick över ett helt uppslag och bra också att man kan byta sida blixtsnabbt. En fördel är också att man inte av misstag kan råka komma åt en annons och bli dirigerad till en helt annan website.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s