Microsoft Word i iOS och MAC

Som ”gammal” Word-specialist och det faktum att jag ”gått över” till Apples produkter så vill jag fortsatt kunna jobba i Word som jag alltid har gjort, nämligen via det som alltid hetat FORMATMALLAR!

Det finns alltså inga genvägar när det gäller denna viktiga funktionalitet. Formatmallar skall fungera samt hanteras som de alltid har gjort och de skall aldrig ändras till något annat! Så är det bara. Jag ska förklara varför i några kommande inlägg.

Anledningen är att Microsoft och eller Apple förenklat Word, speciellt under iOS som används i iPhone och iPAD. Förenklingen är helt åt helvete för att uttrycka mig milt. Word är under iOS ett leksaksprogram för nybörjare och barn. Förenklingen medför att denna version av Word inte går att använda professionellt, speciellt inom företag.

Jag startade exempelvis ett dokument i min iPAD utifrån en mall/templets som man kallar ”Modern Rapport”. I mallen pratar man om ”Formatmallar” och nämner ”Punktlista” som ett exempel på en Formatmall, vilket är helt fel. Punktlista är ingen Formatmall, utan bara ett format vilket är en jäkla skillnad. Alltså enligt min mening ett dramatiskt exempel på grundläggande okunskap hos den som skapat ”Modern Rapport”.

Sen är det som så att i MAC-versionen av Word så finns funktionaliteten ”Formatmallar” i likhet med hur ”Formatmallar” hantera i Windows-versionen av Word. Men som sagt var, enligt Apples sätt att hantera dialogen.

I såväl Windows-versionen som i MAC-versionen så är hanteringen av ”Formatmallar” av någon outgrundlig anledningen väl dold för användaren. Ska du använda denna funktionalitet så måste du vara Word-expert.

Lämna en kommentar