Blandade känslor… Apple och/eller Microsoft? Båda, blir svaret!

Köpet av min nya iPAD Mini 2 Wi-Fi 16Gb har vänt upp och ner på det mesta just nu. Till mitt försvar har jag länge sagt att man bör/skall koncentrera sig på en leverantör och inte blanda IT-produkter. Dessutom har jag sagt att man antingen bör satsa på det dyrare segmentet från Apple (iPhone, iPad och Mac) eller det billigare alternativet från Microsoft (Windows Phone 8.1, Windows 8.1 för pekplatta och/eller PC).

Det påståendet gäller fortfarande om du inte är så duktig på att anpassa programvaror och kringutrustning. Men om du är tekniskt kunnig samt gillar att kliva över gränser så kan du göra som jag, blanda exempelvis produkter som innehåller programvaror (Appar och OS) från Apple och Microsoft. Anledningen är att dessa två leverantörer numera samarbetar på en rad områden, exempelvis OneDrive och Office.

Dessutom finns det programvaror som är bryggor/broar mellan samtliga tre operativsystem. Bästa exemplet är här Dropbox som jag använder just för det här inlägget för att få in skärmbilder från min iPAD in i Word 2013 RT (mallen Blogginlägg.dotx).

Prisbilden har ändrats

Att jag skaffade min iPAD berodde helt på priset. Jag hade annars tänkt skaffa en ”riktig” Surface från Microsoft. Den jag var sugen på var den äldre Surface 3, men det sket sig som det på ren svenska heter. Anledningen var och är att jag fortfarande gillar Windows 8.1 före Windows 10. Surface 3 levereras nämligen med Windows 8.1 med möjligheten att uppgradera till Windows 10. Den möjligheten hade jag som sagt var tänkt strunta i.

Min nya iPAD Mini 2 med Wi-Fi samt bara 16 Gb minne kostar i dagsläget under 3.000 spänn inkl. moms medan Surface 3 kostar nästan det dubbla just nu. Lägg märke till att följande är ett så kallat ”Specialpris” där man i princip får skärmskyddet/tangentbordet för en dryg hundring. Problemet är att jag är rätt nöjd med min Surface RT, så en investering på nästan 6.000 blev aldrig aktuellt. På så vis har jag halkat in på Apple tack vare smartare prissättning från Apples sida.

iPhone?

Det som är lite kul är att jag även börjat kolla på iPhone mycket beroende på att iPAD-en funkar så bra. Dessutom har mitt förtroende för Windows 10 och därmed Windows 10 Mobile fått sig en törn… Jag ser dessutom att jag inte är ensam om synpunkterna på Windows 10 Mobile. Det börjar med andra ord lukta kris om Windows 10 Mobile.

Följande bild är lite kul just idag. När jag numera går in och kollar på iPhone 5S så är det gamla priset borta. Nu står det bara 3.790 kr!

Jag skrev tidigare att jag kollat på en mus till Paddan, men det har jag lagt ner eftersom iPad fungerar bättre med bara fingrar än vad en åttatums Windows-maskin gör. Det som ligger närmast till hands är en Padda till! Sambon ska åxå ha en, tycker jag numera.

För övrigt…

  • har jag svängt helt om vad gäller investeringen i fiber. Vi kommer att hoppa på det som byn i övrigt beslutar. Det har sina fördelar även ekonomiskt, alltså när investeringen är betald ska tilläggas. Jag ser exempelvis att vi kan plocka ner parabolen till TV:n.
  • förstår jag inte vitsen med större och större hårddiskar till dyra pengar. Eftersom jag och sambon har 1 Tbyte (1.000 Gb) var, via mitt abonnemang av Office 365 plus att jag dessutom har 2Gb gratis via Dropbox, så har vi inga behov av att lagra nåt på våra datorer annat än programvaror/appar. Då räcker 16Gb rätt långt, vilket i sin tur betyder att vi kan skaffa billiga nya datorer oftare än annars!
  • har vi mer och mer gått över till att ”streama” såväl TV, filmer samt musik via nätet. Netflix, SVT Play, TV4 Play, YouTube och Spotify går varma hemma hos oss. Även det en anledning till att fiber är rätt för oss här i Bjurs. Jag kommer även att behålla mitt gamla mobila 4G-bredband som kommer väl till pass när vi reser, speciellt när vi drar iväg med husvagnen.
  • får jag sedan några veckor tillbaka merparten av besökare från USA här på Verksamhetsfilosofen till skillnad mot Sverige. Undrar vilka det är? NSA, Microsoft eller Apple? Eller är det WordPress?

Roffe
@rigit

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s