Behovsanalys av datorer och telefon

Då och då kommer man till läget då man funderar på att byta upp sig när det gäller dator, pekplatta eller mobiltelefon. Hur ska man då tänka och vad får det för konsekvenser? Här följer mina tankar just nu…

Ny Dator?

Vad är det som brister?

Att jag överhuvudtaget funderar på en ny dator beror på att den jag har inte räcker till alla gånger. Dessutom börjar en och annan tangent på tangentbordet att glappa. Speciellt den ofta använda mellanslagstangenten vickar betänkligt.

Efter uppgraderingen till Windows 10 så hänger inte grafikkortet med? Det som händer är dels att skärmen börjar ”flasha”, alltså växla mellan helt svart och inte. Då är det bara att skicka upp markören upp till höger så långt det går samt klicka. Förhoppningsvis hittar då datorn där i mörkret krysset som stänger funktionen.

En annan brist har med prestandan att göra. Lite svagt av en Laptop att inte kunna visa texter i Netflix när man ser på film. Engelska går ju bra men Franska filmer? Man vill ju kunna förstå dialoger och de flesta språk klarar jag inte utan textremsan.

Vad jag kollar på, samt prisläget!

Idag skulle jag definitivt skaffa mig en Surface 3 som du ser enligt bilden ovan. Anledningen är att jag dels gillar min enklare Surface RT plus att jag fått möjlighet att känna och klämma på en Surface 3.

Men fortfarande är Surface 3 för dyr för min pension. Jag har annat som jag just nu behöver lägga slantar på och jag kan leva med bristerna som min Laptop av märket Toshiba med pekskärm har. Så det blir ingen ny dator den närmaste tiden. Det som skulle ändra på bilden är om Microsoft fattar att de även behöver ha en lågprisvariant på marknaden. Surface RT och Surface 2 va för klena alternativ enligt min erfarenhet. Surface 3 vore perfekt speciellt med tanke på att Surface 4 numera existerar.

Halvera priset tack, eller ska jag kolla på alla andra 2000-kronorsalternativ… 7.000 spänn inkl. moms är för mycket! Så mycket bättre är inte Surface 3 jämfört med den Laptop som jag har.

Ny pekplatta?

Om priset var lägre så med all säkerhet en Surface 3

Som du ser ovan så är det en ny Surface 3 som hägrar. Anledningen är att jag har en Surface RT, en Laptop med pekskärm samt en åtta tums pekplatta. De två sistnämnda av märket Toshiba.

Min Surface RT har lärt mig gilla Surface-konceptet från Microsoft. Jag skriver exempelvis det här inlägget i Word 2013 på min Surface RT. Tangentbordet är den platta första varianten som tydligen Microsoft har skrotat vilket jag tycker är synd. Jag gillar att det inte är några lösa tangenter som man ska trycka ner. Jag skriver alltså fortast just nu på det helt platta tangentbordet. För att veta att jag träffar tangenterna så har jag ett klickljud på som troligtvis skulle irritera omgivningen. Men jag kan när som helst sänka eller öka detta hjälpsamma ljud.

Jag tycker helt enkelt att man som kund/användare av Surface borde kunna välja mellan det helt platta tangentbordet eller det som Surface just nu har. Men Microsoft bryr sig inte om vad jag tycker. Jag är ju bara en kund bland alla andra!

Konsekvens om det blev av

Laptopen skulle kasseras eller överlämnas till behövande? Troligtvis skulle jag kolla om jag har nåt på hårddisken som skulle sparas. Men jag tror inte det i dagsläget.

Åttatumaren blir kvar som backup samt reskamrat… Tror jag? Det är inte speciellt stor skillnad mellan åtta och 10,8 tum när det gäller att ha med sig i en rygga. Så Åttatumaren skulle riskera att bli kvar i skrivbordslådan. Men man vet aldrig. Den är en liten favorit just nu, speciellt när jag kör Netflix, Spotify eller Youtube. Både skärmen och ljudkortet är rätt bra. Dessutom kör den Windows 10 plus att jag skaffat ett bra tangentbord.

Ny Mobil?

Jag är rätt nöjd med min ”fådda” Nokia 920. Ett tag var jag irriterad på att jag inte kunde utöka minnet med ett minneskort, men va fanken. 32 Gb räcker långt och jag slipper hålla på och fundera på vart nya appar ska placeras, vilket är fallet när man hade en 8 Gb-maskin.

Synd att det nya tangentbordet inte lirar med mobilen, men det var nästan förväntat på förhand. Annars är Nokia 920 en riktigt bra mobil.

Jag påstår att Nokia gjorde så pass bra mobiler innan Microsoft tog över hela skiten så att många inte har något reellt behov att byta upp sig. Speciellt när Microsoft även satt priserna för högt på de mobiler som är intressant för en sån som mig.

En Lumia 640 LTE skulle vara ett alternativ om jag ser till priset plus batteriet, men i övrigt är det inte en förbättring värt 2.000 spänn. Min gamla Nokia Lumia 920 duger tills vidare!

Slutsatser

  • Processen har startat men är ännu bara på funderingsstadiet
  • Den pryl som ligger närmast till hands är för dyr, nämligen Surface 3.
  • De nya Surface-alternativen är ännu dyrare och tillför inget i min vardag utöver det jag har idag.
  • Sänk priset på Surface 3 med hälften! Datorn/pekplattan är bra och intressant men inte i närheten av att kunna ersätta det jag redan har idag. Jag tror att många tänker likadant.
  • Till sist, men inte minst! Det är ju så förbaskat kul med nya prylar he he…

Roffe
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s