Windows 8.1 eller 10, det är frågan…

I två viktiga avseenden föredrar jag Windows 8.1 före Windows 10. Båda har med pekskärmsfunktionalitet att göra och är sådana skillnader att jag ett tag tänkte backa tillbaka mina uppgraderingar tills jag kom på att jag redan tagit bort möjligheten.

Skrolla lodrät eller vågrät

Windows 10 skrollar lodrät i startmenyn medan Windows 8.1 skrollar vågrät eller horisontellt i startmenyn. Jag föredrar horisontellt, speciellt när man som jag även kör med mus. Det hela beror på att dagens skärmar är bredare än djupa vilket medför att man ser fler appar på små skrollningar/rörelser i den lösning som finns för Windows 8.1.

Lägg märke till ikonen för OneDrive i Windows 8.1 för pekskärm samt motsvarande OneDrive-ikon i Windows 10. Ikonen i Win81 består av två vackert-väder-moln medan ikonen för Windows 10 består av ett vackert-väder-moln samt ett grått mulet moln. Kan det månne vara ett medvetet val från någon i utvecklingsteamet på Microsoft eftersom man tvingats till en sämre pekskärmslösning på grund av gnället från PK-maffian på nätet?

Windows 8.1

Windows 10

Appen för Onedrive

Windows 8.1

Appen OneDrive i Windows 8.1 skrollar sidledes/ horisontellt vilket är mycket bättre än vertikalt på moderna breda skärmar. Det är ett mysterium varför Microsoft ändrade från rätt till fel. Som du kanske ser och förstår så är ovanstående vy gjord för pekskärmar där det inte är något problem att jobba med fingrarna.

Windows 10

Rätt tydlig skillnad på OneDrive-appen. Ovanstående bild är exakt samma vy fast via OneDrive-appen i Windows 10. Som du kanske ser och förstår så måste man i denna pekskärmsvy ta hjälp av en mus för att pricka rätt i stora delar av vyn.

Vad som även framgår tydligt är att den horisontella visningen i Windows 8.1-appen visar fler bilder i och med att denna är just horisontell samt skrollar sidledes. Även det, som sagt var, en försämring i Windows 10.

Roffe
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s