Mer detaljer om «Läsvyn» i Windows Phone 8.1

Förutom att «Läsvyn» i Internet Explorer 11 är det idag vilsammaste sättet att läsa artiklar på Internet både under Windows 8.1 och Windows Phone 8.1 så finns det små detaljer att testa om man så vill.

Förutom det så händer det inte speciellt mycket på mobilmarknaden för närvarande. Kan det bero på att “alla” väntar på Windows 10?

https://rolfgranlund.wordpress.com/2015/03/25/mer-detaljer-om-lsvyn-i-windows-phone-8-1/

Roffe
@rigit

7 reaktioner till “Mer detaljer om «Läsvyn» i Windows Phone 8.1”

 1. Fattar fortfarande inte alls vitsen med läsvy om man inte är kraftigt synskadad.
  Det är ju som att rippa musik till mp3, bara ta med musiken mellan 4000Hz och 6000Hz i ena kanalen och spara i 16 bitar.
  Inte är det ett argument för att köra IE på datorn.
  Kan hända att windowslurarna är så handikappade att man inte kan byta till valfritt typsnitt.
  Är det så, är det ju som att köpa en mp3-spelare som bara kan spela 4000Hz och 6000Hz i ena kanalen och i 16 bitar.
  Men så dum är väl ingen

  Gilla

 2. Jamen förklara då.
  En hemsida är utformad på ett visst sätt för att skaparen vill ge besökaren en viss upplevelse precis som en musiker vill ge lyssnaren en upplevelse.
  Det var länge länge sedan som hemsidor bestod av långtråkig text men redan då lades det till bilder som illustration för att informera eller förtydliga.
  Idag är de flesta sidor väl genomtänkta designer och att skala bort allt utom texten är som mitt exempel med musiken.
  Jag kan inte komma på en enda sida därjag skulle slå på läsvy.
  Det enda som kan vara störigt ibland är väl typsnittet men jag vet ingen browser där jag inte kan välja ett eget mer lättläst typsnitt om så vore

  Gilla

 3. Anakin. För det första har du nog en allt för naiv syn på ”hemsidor” idag, speciellt de som skapas av de massmediala redaktionerna. Kolla först mitt inlägg ”Reklam till varje pris” via https://rolfgranlund.wordpress.com/2015/03/30/reklam-till-varje-pris/

  Så den genomtänkta designen du pratar om är att lyfta fram så mycket reklam som möjligt, inte att förse besökare med intressant information i form av läsvärda texter.

  IE11s Läsvy, speciellt i Windows Phone 8.1 skalar bort allt utom just artikeln med dess illustrationer, även om det sista haltar ibland just nu eftersom webbdesigners inte följer standards som många argumenterar för och som varit nackdelen med IE enligt utvecklare. Det är mao skitsvårt att ta hand om alla dumheter som skapas nuförtiden så att en Läsvy fungerar bra enligt ett standardiserat sätt.

  Att surfa via en PC eller pekplatta är skitjobbigt idag jämfört med att surfa på mobilanpassade dito där man sedan har just Läsvyn till hjälp för att just ta del av budskapen i artiklar. Alltså det som är målet med att man surfar, nämligen texten!

  Jag vill till och med påstå att Lävyn styr tillbaka till en gammal ”standard” som man förr enbart såg i pappersform i form av böcker eller sidor i en bok. En standard skapad och förfinad i hundratals år av den grafiska industrin och bokförlagen. Microsoft har fattat problemet och försöker göra nåt åt det. De testar hårt via IE11 för att förhoppningsvis ha gjort en helt fungerande Läsvy i kommande Spartan. Men jag har ingen inside-information om du tror det. Jag bara tolkar vad jag ser och testar och tänker, äntligen är dt en stor aktör som har fattat att nåt är väldigt fel och att det bara blir värre!

  Idag är det amatörer som inte förstått vad design är för något och som lekt sönder dessa gamla kunskaper. Ungefär som att dagens vetenskapsmän och kvinnor helt plötsligt börjar yra om att jorden är platt eftersom man skiter i gamla rön och kunskaper.

  Gilla

 4. Jaja.
  Det finns alltså inte adblock i windowstelefoner och läsvy är ett sätt att komma runt det.
  Då fattar jag.
  Jag trodde det bara var äppelfolket som tvingades ha annonser överallt.
  Då är jag helt med.
  Ännu en anledning att undvika lurar med Windows mao
  Men dum fråga nu:
  Måste det inte finnas en ikon i adressraden som inte dyker upp överallt? Dvs sidan måste vara anpassad för läsvy?

  Gilla

 5. Det är inte bara adblock det handlar om utan även finjustering av text och bakgrund. Resultatet blir alltså som en läsplatta av hög kvalitet. För min del så har det resulterat i att jag bara surfar via min mobil samt omedelbart går över i Läsvy. Det ökar dessutom läsförståelsen dramatiskt.

  Sen ska jag säga att jag inte testat eller kollat om adblock finns för Windows Phone. Har inte haft något behov av att kolla eftersom jag fann Windows Läsvy rätt tidigt.

  Sidan behöver inte vara anpassad för Läsvy men på något vis så känner funktionen av när det handlar om en ”portal” visavi en artikel. Som sagt var. Det ska bli spännande att se hur Spartan kommer att fungera med Läsvyn. Funkar den bra så finns ju inget behov av något adblock överhuvudtaget.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s