Minns du när Hamburgaren kom?

För “oss” vanliga dödliga kom hamburgaren in i den nya svenska matkulturen i och med att McDonald´s gjorde entré. Enligt Wikipedia så skedde det 1973 när den första hamburgerrestaurangen á la “Donken” öppnade på Kungsgatan i Stockholm (Ref: WikiPedia).

HamburgareOk, det var väl inte så tokigt? Det har väl slunkit ner en massa “burgare” även i “maggen” på undertecknad sedan dess.

Men minns du även reklamen som kom samtidigt? Den som sa och införde standarden med “Enbart Äkta Nötkött ”.

Inte heller det är väl något att höja ögonbrynen för eller hur? Om det inte vore för vad vi hade på borden innan 1973! Min mamma gjorde ofta köttfärsbiffar och köttbullar på, hör och häpna, “BLANDFÄRS”!  Alltså hälften nöt och hälften gris!

Ungefär som att äkta nötfärs skulle vara både godare och bättre än våra mödrars traditionella blandfärsbiffar? Donken lyckades med manipulationen (lögnen) vilket Coca Cola inte lyckats med avseende Julmusten på vårt julbord. Nån jävla måtta får det vara, eller hur?

Jag har lyssnat runt lite och nästan alla i min ålder (60+) minns våra mammors blandfärsbiffar och blandfärsköttbullar. Inte fan var det frågan om något “Äkta Nötkött” då inte. Den standarden kom i samband med reklamen för McDonald´s!

Varför då, då? undrar vän av ordning.

Svaret är VINSTMAXIMERING!!

Det handlade då som idag om att inte utestänga viktiga grupper från att konsumera Donkens produkter. Alltså de som av tradition och religion anser sig inte kunna äta griskött, ofta med argumentet att grisar är orena djur.

Det betyder i klartext att från år 1973 fram till idag så har ett multinationellt företag egentligen lurat på oss religiösa uppfattningar om vad vi ska äta.

Saken är den att köttfärsbiffar gjorda på blandfärs är betydligt godare, saftigare och enklare att göra. Såhär gör jag numera efter att ha kommit till insikt om att det är betydligt godare.

Åk upp till Gävlebro och Diners samt “testät” en “pannbiff med lök” så inser du hur rätt jag har. Dessa stenhårda nötfärsbiffar kräver skarpa knivar, starka nävar samt friska tänder och bastanta käkar. Sedan testar du mitt recept vid annat tillfälle.

 

400 g Blandfärs 50/50 ungefär

1 riven gul lök (Grövsta läget på rivjärnet)

1 ägg

1 buljongtärning (Kött eller grönsaksbuljong) som du smular i smeten

Salt

Svartpeppar

 

Detta ger ca 6  stycken goda saftiga blandfärsbiffar. Lägg märke till att jag inte tillför varken vatten eller ströbröd som är ett måste i nötfärsbiffar för att få dessa tuggbara.

Serveras med kokt potatis (fast), brunsås eller stekt lök. Lingonsylt, gröna ärter och konserverad saltgurka samt en god starköl därtill.

 

Brunsåsen då?

En skvätt grädde

En klick Crème Fraiche

En halv buljongtärning (Kött eller Grönsaks, modell Knorr)

Lite Soja för smak och färg

 

Bara att koka upp under omrörning.

 

Bon Appétit

Roffe
@rigit

6 reaktioner till “Minns du när Hamburgaren kom?”

 1. Du har väldigt rätt om fläskfärs.

  Kontrar med min hamburgare
  200 gr fläskfärs
  300 gram inte alltför mager köttfärs
  3 pkt bacon
  Salt
  grillkrydda
  Ett par/tre matskedar av en tärning mörk oxbuljong upplöst i så lite vatten det går

  Öppna två pkt bacon och skär tunna strimlor medan skivorna sitter ihop. skär sedan så tunna tärningar du kan.
  Knaperstek tärningarna och ställ stekpannan åt sidan så det kallnar lite.
  Ta det sista paketet bacon och gör lika små tärningar.
  Plocka fram köttfärsen och lägg ner den i en bunke.
  Tryck ut köttfärsen i ett tunt lager efter bunkens väggar.
  Pensla ett tunt lager av buljongen och lite av baconfettet.
  Sprid ut det knaperstekta baconet och det råa i tunna lager.
  Salta ordentligt och krydda.
  Rulla ihop set du har i bunken och knåda det tills det blir ordentligt blandat och tryck ut det igen till ett tunt lager.
  Ta fram fläskfärsen, finfördela den och sprid ut i ett tunt lager.
  Rulla ihop och knåda igen tills det är ordentligt blandat.
  Gör tunna hamburgare som är ca 3 cm bredare än du vill ha dem för de drar ihop sig rätt mycket och blir mycket tjockare.
  Slå in varje hamburgare i plastfolie, tryck ut all luft och låt dem vila minst ett par timmar men gärna mer så binder köttet ihop utan ägg och ströbröd.
  Har du riktigt kallt i kylskåpet kan du göra dem kvällen före om du är snabb så inte allt blir varmt och du har hög hygien.
  Lägg hamburgarna på grillen med rätt hög värme i början så ytan sluter sig och alla vätskor stannar kvar.
  Lyft sedan gallret en bit eller sänk gasen och lägg över locket eller en folieform tills de är klara inuti.
  Ringla lite varmt baconfett över när du plockar av dem och de är klara att servera.

  Man kan för de som är lite kräsna även servera Cromptons veggie burgers 100% beef

  Men de är väl lika torra som vanliga burgare.

  Gilla

 2. Alltså

  Som gammal norrbottning/Kalixbo

  Mc Donalds var aldrig aktuellt, det var Ronnies korvkiosk eller Veras Gatukök hemma i stan 🙂 och om man någon gång drog iväg till Haparanda så var det grillen på torget eller Kalles som gällde 🙂

  Och med detta sagt så kommer här min lilla replik i äkthets/färsdebatten.

  En liten ICA-butik här i Visby har ibland färs som inte dom andra har, det är blandfärs, men inte blandfärs på nöt/gris utan blandfärs på vilt i form av hjort/vildsvin. Sedan jag väl testat den färsen att slänga ihop nåt till fredagsvinet med i köket så vill jag inte ha den andra färsen, varken den av 100% nöt eller blandfärsen på nöt/gris, det här smakar helt enkelt så mycket mer…

  Gilla

 3. Hamburgare och pannbiff är inte samma sak och en hamburgar-biff består traditionellt sett enbart av nötkött och kryddor, dvs varken ägg, vätska eller ströbröd. Det handlar alltså inte om någon konspiration från McDonald’s, det handlar helt enkelt om en annan rätt.

  Själv tycker jag dock att det funkar utmärkt att göra en hamburgervariant på blandfärs. Jag brukar blanda ca 400-500 g blandfärs med ungefär 1 dl vatten och krydda med salt och peppar. Blir perfekt konsistens efter stekning.

  Gilla

 4. Det glädje mig att vi fyra egentligen i sak är eniga avseende smaken. Dessutom handlar det inte från min sida om nån jäkla konspirationsteori utan om internationellt ekonomiskt tänkande som jag har viss förståelse för. Så Micke, du är här förlåten, eftersom du är för ung för att ha egna minnen från reklamkampanjen runt åren 1973 angående äkta nötkött. Mitt minne därvidlag är det garanterat inget fel på.
  Vi får därför enbart fantisera om hur en Big Mac hade smakat om den hade svenskanpassats. Vi får därför nöja oss med att tydligen MacFeast har svenska anor.

  Jag märker till min förvåning att jag tills nu inte märkt att Big Mac särskrivs medan MacFeast inte gör det. Så lite har svenskan påverkat Donken

  Gilla

 5. Nja, jag tillhör dem som tycker hamburgare göre sig bäst på nötkött, och pannbiff på blandfärs, men så är jag kanske indoktrinerad också.
  Ett litet inpass: Buljong och grillkrydda behövs väldigt sällan i matlagning, det brukar räcka att bryna och möjligen slänga i en skvätt smör 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s