Läsvyn finns även i Safari, men…

Med lite hjälp från goda vänner så har jag till slut kunnat konstatera att nya iPhone 6 och motsvarande iPad, har funktionen “Läsvy” i browsern Safari!

Det är bra så här långt!

Men det finns ett “men” som är både märkligt och som visar på brister. Apples Läsvy presenterar all text i rubriktypsnittet Helvetica (San Seriff) och inte som i Microsofts version med Seriff-typsnitt, alltså exempelvis Times New Roman eller Book Antigua.

– Jaha? Och vad är det nu med det då, frågar sig vän av ordning.

Kort historiebeskrivning

Apple inmutade tidigt hela den grafiska branschen med sina Macintosh med start för ca 30 år sedan och det har varit så i decennier. Microsoft hade inte en chans! Apple låste in de grafiska lösningarna så till den milda grad att andra branscher som skulle leverera texter till sina reklambyråer fick närmast monumentala problem med detta. Det är först under de senaste tio åren som det har lösts upp och fungerat något sånär bra.

Det som hände under de tidigare tjugo åren var att Apple förvaltade typsnitten på ett bra och hedersamt sätt. Men ibland blev det krock av någon anledning, där exemplet med gamla härliga rubriktypsnittet Helvetica kom i kläm. Så Microsoft blev tvungna att skapa ett eget rubriktypsnitt som finns än idag, Arial! Det fåniga är att dessa två typsnitt i princip är samma typsnitt. Tilläggas bör att typsnittet Helvetica har existerat i mer än hundra år.

Det märkliga med Safaris Läsvy…

Det märkliga med Safaris Läsvy är att Apple missat det här med kunskapen om dokumenterad läsvänlighet som funnits i hundratals år. Tidningen Times i England skapade exempelvis Seriff-typsnittet Times Roman, utgående från det äldre typsnittet Roman, på grund av att de behövde ett mer lättläst typsnitt eftersom man ville ha längre texter i artiklarna i sin tidning. Times Roman har senare justerats i datorsammanhang till välbekanta Times New Roman.

Märk väl, att det här genomförde tidningen Times långt innan datorer var påtänkta!

Först har vi läsvyn i iPhone 6

image

Till vänster, i ovanstående bild, en artikel i original (som web-designen tänkt sig) och till höger samma artikel i Läsvyn. Bilderna är skärmbilder från en nyanskaffad iPhone 6.

 

i iPad ser artikeln i original ut såhär!

image

 

Och i Läsvyn (fortfarande enligt Safaris Läsvy)

image

 

Att jämföras med Läsvyn i Internet Explorer 11!

Det är viktigt att förstå att Läsvyn enbart existerar i Safari och Internet Explorer 11 för pekskärmsversionerna av dessa browsers, alltså för iPhone, iPad, Windows Phone 8.1 samt Windows 8.1.

Roffe
@rigit

4 reaktioner till “Läsvyn finns även i Safari, men…”

 1. Två kommentarer:

  1. Vi börjar med det minst kontroversiella, som är ett rent faktafel, nämligen det faktum att Reader finns i Safari för OS X sedan flera år tillbaka.

  2. Seriffer eller inte då? Din historieskrivning stämmer nog, men moderna studier har visat att det inte finns någon skillnad i läsbarhet med eller utan seriffer. Här är en väldigt intressant text på ämnet, som tar upp en hel del vanliga uppfattningar: http://alexpoole.info/blog/which-are-more-legible-serif-or-sans-serif-typefaces/#part2

  Gilla

 2. Faktafel? Jag påstår inte att Apple har sin Läsvyn i enbart senaste versionen av iPhone. Eftersom jag måste ta hjälp av goda vänner för att få illustrationer, så tycker jag det är rätt att ange vilken version av iPhone som jag har hämtat bilder från.

  Intressant blogg-inlägg, tack för länken, men sådana ”utredningar” finns det hur många som helst på nätet. Jag har läst en hel del av dem. Några menar även att det är datorer och mobiler som vant oss om mot san-seriff, men jag ställer mig tveksam till det. Intressant är också att blogg-inlägget som du länkar till presenterar sina rön och resultat med seriff-typsnitt.

  Kollar man våra vanligaste tidningar, Aftonbladet, Expressen, DN och SVD så använder 3 av 4 seriff numera, i sina längre artikeltexter. I sina mobila sidor skall tilläggas. Trots det läser jag helst alltid i IE11:s Läsvy som enligt min åsikt är mest läsvänlig för tillfället. IPhones Läsvyn kan jag inte testa eftersom jag inte har tillgång till en sådan annat än undantagsvis.

  Så min slutsats är att man får gå till sig själv samt försöka undvika ett försvarande, i det närmaste religiösa försvaret av sin älskade iPhone. För jag tolkar dig som så att du är en ivrig försvarare av IPhones dominans på marknaden vilket medför svårighet att acceptera att det finns bättre lösningar på annat håll.

  Gilla

 3. Först och främst, jag citerar dig: ”Det är viktigt att förstå att Läsvyn enbart existerar i Safari och Internet Explorer 11 för pekskärmsversionerna av dessa browsers”

  Det är det jag menar med faktafel. Men det kan vara hänt, jag har förstått att du vägrar att försöka ta reda på saker om iOS/OS X och Android genom att t.ex. söka på nätet och det är ingen stor grej heller.

  Sen blir jag lite fundersam på hur du tolkar mig som en ivrig försvarare av Apples dominans? Den enda Apple-enhet jag äger är en 7-8 år gammal Mac Mini som bara min dotter använder nuförtiden. Jag själv har en Android-telefon, en Windows-telefon samt en Windows-platta.

  Jag tror däremot att alla som läst din blogg kan se att du är en närmast religiös anhängare till Microsoft.

  Blogginlägget är intressant, därför att det samlar en hel del vetenskapliga studier på området och kommer fram till att de flesta av dem (i princip alla nyare) visar att seriffer inte spelar någon roll för läsbarheten. Att du anmärker på att blogginlägget är typsatt med seriffer antyder att du inte läst det så noggrant, för det påstår varken att seriffer skulle vara bättre eller sämre, utan att det är en fråga om estetik.

  Gilla

 4. Kan förresten komplettera din sammanställning med att den i mitt tycke bästa Android-browsern, Javelin, använder seriffer i sin läsvy. Precis som mobila IE alltså.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s