Internet Explorer 11 och WP 8.1

Att surfa på min numera “gamla” Nokia 820 är en dröm jämfört med min Samsung Galaxy Tab3. Det är inte bara formatet och skillnaden i reklamskräpet som gör skillnaden utan nya egenskaper som jag tror enbart finns i Internet Explorer 11 för Windows Phone 8.1

Dubbeltapp för att zooma in eller ut

När du äntligen lärt dig finessen med att dubbeltappa på vad som helst i din Windows Phone 8.1 så vill du inte ha något annat. Med dubbeltapp menar jag när du “klickar” med fingret två gånger någonstans på skärmen.

Surfar du på en vanlig hemsida så känner Internet Explorer av om du tappar i en viss kolumn och zoomar följaktligen in just den kolumnen. Hur bra som helst! När du läst det du ville se så tappar du bara två gånger igen för att zooma ut igen.

Det är den här funktionen i kombination med att lägga mobilen i horisontalläget som gör att jag inte saknar någon app från Nordea. Jag surfar och gör mina bankärenden på bankens originalsidor.

wp_ss_20141212_0004Det ska tilläggas att dubbeltappen inte enbart fungerar för Internet Explorer 11 utan för det mesta som du kan göra på mobilen då du har behov av att zooma in och ut, exempelvis inne i vissa appar.

Läsvyn är oslagbar!

Den bästa funktionen i Internet Explorer är ändå LÄSVYN. Jag tror mig veta att den är unik för just Internet Explorer 11 och speciellt när du surfar på din mobil. Artiklar blir helt enkelt mycket, mycket mer läsbara! Funktionen medför att Internet blir som E-böcker!

Det finns några enkla inställningar typ storlek på text samt bakgrund som är som ett softat bokuppslag i en bra pocketbok.

Jämför första skärmbilden med den andra så ser du skillnaden som jag får i min Nokia 820. Kvalitetsskillnaden är helt enkelt enastående.

wp_ss_20141212_0003Denna funktion har jag letat efter i min Samsung Galaxy Tab3 utan att hitta någon motsvarighet och den pekplattan är inte lastgammal precis.

Hur det är med iPhone har jag ingen möjlighet att testa och verifiera.

Som du ser av exemplen så surfar jag på en vanlig hemsida och inte mobil-versionen. Skälet till det är att skillnaden i hastighet inte är speciellt stor i WLAN eller 4G. Det är väl i princip bara reklaminslag som sänker surfhastigheten. De hemsidor som jag besöker är numera rätt bra när det gäller surfhastighet även om det naturligtvis finns undantag.

Följande korta beskrivning av Läsvyn har jag klippt från “Helpen” i Internet Explorer 11 för Windows Phone 8.1.

wp_ss_20141211_0001

Roffe
@rigit

11 reaktioner till “Internet Explorer 11 och WP 8.1”

 1. Naturligtvis kan även jag dubbeltappa i min Androidbaserade Samsung Galaxy Tab3. Skillnaden är att Internet Explorer 11 zoomar in kolumner korrekt så att zoomningen blir perfekt inzoomad för både vänster och högermarginal. Det gör inte min Androidversion utan den zoomar enbart runt den plats jag tappar. Medför att jag måste efterjustera inzoomningen för att kunna läsa en artikel. Det är en avsevärd skillnad!

  Gilla

 2. Lånade just en iPhone 4 i sätet bredvid (åker tåg från Göteborg till Stockholm just för tillfället) och testade ”dubbeltappen” i Safari och kan härmed meddela att ”gamla” Safari också har intelligent in- och utzoomning medels dubbeltapp. Bra det! Borde vara standard speciellt nu när man surfar på mobilen i 4G. Då ska zoomandet gå undan!

  Gilla

 3. Hej Roffe

  På tal om mobiler, surfplattor, mobil OS o.s.v: Jag har ett litet tag haft en Android Smartphone och jag börjar verkligen och på riktigt avsky det hela. Känns som om hela grejen med Googles Android är en enda sak, Nämligen att plocka användarna på så mycket info som möjligt. Kör man Android och rakt av accepterar (något som mindre vana användare sannolikt gör) dom standardinställningar som föreslås när man startar luren första gången. Ja? gör man det så är det ingen tvekan alls om att ens integritet mycket snart är totalsåld och att såväl man själv som ens bekanskapskrets är totalägda av Google 😦

  Det blir nog ingen mer androidlur för mig alternativt en som det där operativsystemet omedelbart rensas ut från till förmån för ett som respekterar användarnas integritet bättre. Här finns det vissa tecken på en ljusning framöver, det pågår nämligen en intressant utveckling vad beträffar alternativa OS till androidlurarna 🙂

  Gilla

 4. Hej igen Roffe

  Det jag tänkte på var inte Jolla utan ett annat alternativ: http://www.cyanogenmod.org/

  Tycker det verkar en smula intressant att kolla in, dock så kunde jag inte hitta just min lur bland dom som officiellt stöds, Så än så länge så får man dras med eländet från Google.

  Fotnot: Det verkar när man kollar runt lite på detta och andra projekt som börjar dyka upp som alternativ till ”det vanliga” att man i första hand siktar in sig på premiumlurarna.

  Gilla

 5. @Patrik
  Slängde in Cyanogen nyss på min gamla S3.
  beta.download.cyanogenmod.org/install
  Det tog under 10 minuter och var inte det minsta skrämmande.
  Har inte vågat gjort det innan jag köpte ny lur utifall något skulle hända.

  Alla kan inte köra installern och visst har du rätt om toppmodellerna.
  Nerdar köper toppmodeller och vill meka med dem och då blir det så att det är toppmodellerna allt funkar på först.
  Vill man köra Cyanogen eller någon annan ROM så är det bättre att köpa en två år gammal toppmodell som många geeks har jobbat med än en lågprismodell av årets modell.

  Gilla

 6. @Roffe Jag kör Chrome som webläsare på Xperia Z1 samt Galaxy Tab2. på Båda dessa fungerar dubbeltap för zomning på så vis som du beskriver för WP. När jag surfar på Idg.se och begär skrivbordsversionen av sidan kan jag dubbeltappa var som helst på en kolumn och webläsaren zoomar så att jag får den aktuella kolumnens kanter längs med kanterna på skärmen. Dubbeltappar jag var som helst på Ingressen, som allt som oftast har en annan bredd, anpassas zoomningen efter perfekt efter den. Vet ej om detta är specifikt för Chrome eller om det gäller andra webläsare eller tom i hela gränsnittet. Jag försöker komma på ett tillfälle då jag har behov av zomning utanför webläsaren men kan inte riktigt komma på något…

  Angående Integritetssäkra mobilOS: http://m3.idg.se/2.1022/1.542617, visserligen tillverkat i Kina vilket får mig att fundera en del…
  När det gäller Cyanogen och andra initiativ känner jag mig lika tveksam då det enda jag har är deras egna garantier, hur kan jag veta att man lever upp till det man lovar? Särskilt som grunden till Cyanogen är ett stort lappverk framtaget i samarbete med en hel drös idiella utvecklare. Hur vet jag att inte någon av dem har lämnat en rest efter sig, avsiktligt eller oavsiktligt, som läcker information någonstans…

  Gilla

 7. Kan tillägga att dubbeltapp fungerar på samma sätt i WP 7.8 med IE 9. Däremot är läsvyn något som inte finna med i tidigare versioner.

  Gilla

 8. Undrar om inte detta blogginlägg är det bästa jag publicerat eftersom mitt syfte är att sprida kunskap och bra funktionalitet och handgrepp. När kommentarer dessutom presenterar nyheter som är nytt för mig så blir jag glad.

  Speciellt bra blir det när ni kvitterar funktionalitet som jag själv inte kan testa och verifiera oavsett pryl och operativsystem.

  Tack alla kommentatorer med en önskan om en God Jul och ett gott nytt år.

  Roffe

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s