Jag saknar Sony Ericsson!

Vi har hamnat i bakvattnet när det gäller utvecklingen av telefoner sedan Sony Ericsson upphörde. Lägg märke till att jag skriver telefoner och inte “Smartfåns”.

MobiltSpeciellt gäller det den svenska marknaden!

Orsaken är att datortillverkarna har tagit över telefontillverkningen på bekostnad av de gamla telefontillverkningsföretagen typ Ericsson, företag som tillverkat telefoner sedan urminnes tider. Och det märks tydligt!

Dels så heter det “Smartfån” numera, vilket redan i namnet på prylen ter sig motsägelsefullt. Både Smart och fånigt!

Kollar man riktigt noga så är dessa Smartfåns egentligen inte telefoner utan “pyttedatorer” med möjligheten att ringa. Omvänt så skapade Sony Ericsson telefoner med möjlighet till datorfunktioner. Det betyder att om jag idag vill ha en mobiltelefon med telefonfuntionalitet så blir det att gräva i sin mobilkyrkogård och ladda upp en gammal SE-lur. Vilket jag nu har gjort! Numret till min Smartfån kan jag ju permanent vidarekoppla till min telefon!

Det jag vill ha i min mobiltelefon är röststyrning PÅ SVENSKA!

“Windows Fån 8.1” levererar nämligen inte röststyrning värd namnet! Så min Lumia 820 tänker jag sortera ner till vad den är bra på, nämligen datoriserande. Telefonerande är den rätt medioker på.

Swedish chefTyvärr har jag råkat ställa in så att Smartfånen envisas med att på engelska ge mig alternativen “Read it” samt “Ignore” när ett SMS anländer. Så det har hänt vid ett flertal tillfällen att jag stått på COOP och vrålat “IGNORE” utan att telefonjäveln fattat vad jag säger. Jag har sett på folk att dom trott att jag har Touretts Syndrom

Om jag istället väljer “Read It” så läser Lumian upp SMSet skrivet på svenska med amerikanskt uttal. Alltså låter det “Humle, dumle, svumle” på värsta Swedish Chef-läte om ni minns den dockan i Muppet Show. Totalt värdelöst!

SE ElmSony Ericsson Elm har en både enkel och smart lösning på den centrala funktionen att säga vem man vill ringa till. Speciellt via den trådlösa öronprylen av märket Plantronics som jag har i min ägo.

Jag trycker bara och håller in knappen på utsidan av Plantronicsen, pip, pip svarar den då och vill veta vem jag avser att ringa upp. Det fina i kråksången är att jag pratat in samt kopplat med min egen röst till de kontakter jag har samt deras telefonnummer. Säger jag exempelvis “polisen” så ringer Elmen upp 11414 och säger jag “SOS Alarm” så ringer den upp 112.

Elmen kvitterar med denna inspelning så att jag vet att jag sa rätt. Svarar på inkommande samtal gör jag via samma knapp, där behövs ingen röststyrning.

Hur svårt kan det va? Så kom inte dragande med Cortana, Siri eller Google Now! Det är lika fel som när man ringer till Svenska myndigheter och man anmodas tala in till en dator vad man vill.

Jag kopplar alltid in tangentvarianten och knappar in 1, 2 eller 3 och då funkar en gammal SE Elm bättre än min Lumia.

Så jag hade gärna sett att mobiltelefonutvecklingen utvecklats från telefonen istället för från datorn som idag är lösningen som vi tvingas leva med.

Undrar om Nokias enkla och billiga knappsatslurar är lika bra på röststyrning som Sony Ericsson operativsystem va? Jag tvivlar nämligen på att Microsoft, Apple och Google fattar poängen med vad en telefon är för pryl och hur den förväntas fungera, speciellt när man kör bil!

Roffe
@rigit

4 reaktioner till “Jag saknar Sony Ericsson!”

  1. Man får väl hoppas på att Nokia börjar bygga och sälja telefoner igen, när de kommer ur sin karantän efter Microsoft-affären.

    Annars är det väl klent med klassiska telefontillverkare kvar i branschen. Av de tillverkare som var stora under mobilTELEFONERNAs guldålder, för 10-15 år sen så kan jag bara komma på Motorola så här på rak arm, men de ägs ju av en datortillverkare numera.

    Gilla

  2. Jag har för övrigt en liknande öronpryl från Plantronics, som jag varit jättenöjd med, fram tills dess jag tappade bort den lilla specialkontakten för laddning, nu måste jag köpa en ny för 200 kr, själva handsfreen kostade runt 600 har jag för mig…

    En del bra saker har ju kommit ur datoranpassningen, t.ex. Micro-USB som kontakt till nästan alla prylar. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s