Test av Nokias mobila USB-universalladdare DC-19

I föregående inlägg lyfte jag fram Nokias mobila laddare DC-19 som ett sätt att undvika en tom mobil mot slutet av dagen. En pryl som passar min mobil och mitt behov. Men hur funkar den mot andra prylar när man nu lyckats något sånär med att införa micro-usb-kontakter som standard på det mesta.

Att jag vill testa och förmedla mina resultat och intryck beror på att även om marknaden lyckats enas om micro-usb så funkar inte laddarna likadant i alla lägen.

För en tid sedan fick jag lätt panik när min Lumia 820 blev helt urladdad och jag inte lyckades få igång laddningen.

Supporten på Dustin kopplade mig till Nokias support (som kostar skjortan per minut) som i sin tur gav mig första rådet att byta laddare. Först då upptäckte jag att min laddare för eluttaget av märket Plantronics inte kunde väcka min Nokia Lumia 820 vilket originalladdaren från Nokia sedan kunde (alltså den som följde med Lumian).

Det är alltså skillnad på laddare och laddare trots samma micro-usb-kontakt.

Därför finns det anledning att testa om min nya DC-19 kan ladda andra prylar. Nu kan jag inte testa allt mellan himmel och jord utan du får ta följande för vad det är och tänka efter eller testa på egen hand.

DC-19 laddar Plantronics Voyager PRO HD

WP_20141019_004Det gick alldeles utmärkt att ladda min örongrunka av märket Plantronics Voyager PRO HD, alltså modellen med två mikrofoner till skillnad mot den som säljs idag med tre mickar samt kostar strax under tusingen. Om den kan ladda från helt tomt batteri vet jag inte eftersom jag inte tänker testa. Anledningen är att jag i princip aldrig kommer ner i 0% beroende på att “Plantronicsen” säger till i örat när batteriet börja bli lågt och då slår jag i allmänhet av den.

DC-19 laddar Samsung Note 3

imageHelgbesökande Danne fick finna sig i att agera testobjekt eftersom han hade med sin Samsung Note 3 (Inte lätt att ha Nörden Roffe som svärfar).

Mitt antagande var här att det borde gå, fast ta längre tid att ladda upp denna 5,7 tum stora mobil med ett batteri på 3200 mAh. Min Nokia Lumia 820 har ett batteri på 1650 mAh så det borde vara stor skillnad.

Samsungen laddades från 41% till 74% på en dryg timme där min Lumia laddades från 20% till 100% på ungefär motsvarande tid.  När jag avbröt dessa två tester efter ungefär motsvarande tid så lyste två av fyra av DC-19s små lampor som visar hur mycket kräm som finns kvar i laddaren.

Det jag menar med det, är att ungefär lika mycket kräm i laddaren förbrukades och omvänt återstår alltså lika mycket kräm för ytterligare andra laddningsaktiviteter. Detta för att du ska förstå att det är skillnad på vad man laddar som avgör hur effektiv DC-19 upplevs vara. “Det beror på” som man brukar säga…

Slutsatser och kommentarer

Om du tycker att det är bra eller dåligt av DC-19 är upp till din uppfattning. DC-19 kan vara ett mobilt stöd när det kniper men “det beror på” hur bra stöd den är för just dig och den mobil eller pryl som du vill ladda “ute på stan” eller “ute i naturen”.

För att kunna ge en total test för att i tabellform visa en mängd laddningsbara prylar i kombination med olika mobila laddare av olika fabrikat är inget jag kan bistå med som privatperson och bloggare. Det är snarare en test som testlabbet på IDG kan genomföra, för jag är övertygad om att intresse finns!

Ett råd jag kan ge är att du bör vara märkestrogen om du är tveksam. Alltså Nokia till Nokia och Samsung till Samsung o.s.v. samt undvika billiga så kallade universalladdare.

Roffe
@rigit

3 reaktioner till “Test av Nokias mobila USB-universalladdare DC-19”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s