Windows Phone 8.1, va f-n…

Så kom då uppdateringen till Windows Phone 8, alltså version 8.1. Microsofts testare tog god tid på sig att testa WP81 för min gamla trotjänare Nokia Lumia 820.

Uppdateringen tog lång tid att genomföra. Jag minns inte riktigt, men upp emot en timme kändes det som.

Det finns bra detaljer i WP81 och det finns upprörande fel och brister som testarna helt har missat. Jag spar de bra delarna till ett kommande inlägg och kastar mig omedelbart på de mest irriterande felen.

Som du ser så finns inga illustrationer i det här inlägget. Anledningen är helt enkelt att det inte längre går att ta skärmbilder i min Lumia 820 med Windows Phone 8.1. För mig som bloggare av just Windows Phone så är det mer eller mindre en katastrof. Jag kan ju inte visa hur det ser ut!

Dels har MS bytt metod för att ta skärmbilder genom att byta till två fysiska knappar istället för kombinationen Av/på-knappen plus Windowssymbolen, alltså den nedre i mitten, till Av/på-knappen samt ett tryck på “ljud upp”. Den ändringen kan jag tåla om det inte var för det jävla meddelandet:

– “Det gick inte att ta någon skärmbild”

Det vore väl bättre att fixa felet istället för att göra sig besväret att skriva ett på svenska korrekt felmeddelande. Någon har ju alltså i och med det, redan upptäckt att det går fel eller kan gå fel.

Dessutom har en massa skärmbilder som jag tagit tidigare då jag bara hade WP8 försvunnit! Förklara det den som kan!!!

Jag har en app som heter Office Lens som inte längre fungerar. När jag vill ta en bild på ett dokument med appen så får jag meddelandet:

– “Något gick fel”

Men se då för f-n till att fixa felet då eftersom appen är en Microsoft-app. Återigen en antydan om att någon sett ett problem men inte kunnat fixa det.

Uppgraderingen bytte kamerametod till “Microsoft kamera”, vilken stänger av kameran efter varje bild!?!? Jag bytte till “Nokia kamera” som inte stänger av efter att jag tagit en bild.

Ett tag sparades mina tagna bilder i mappen “Kamerabilder” men när jag skriver det här inlägget så säger “Nokia Kamera” att bilden sparas, men var?!?!? Bilderna försvinner ut i det fria?

Bytte just tillbaka till “Microsoft kamera” och se, då sparas fotot men utan miniatyr i mappen “kamerabilder”. Dessutom stängs kameran av efter varje tagen bild…

Jag vill påpeka att jag gjort alla Microsoft-åtgärder för att komma tillrätta med problemen, alltså startat om Lumian ett antal gånger ibland även genom att ta ut batteri samt SIM-kort och SD-kort samt sätta ihop allt igen. Just SD-kortet kunde ju ha varit felet eftersom jag hela tiden haft SD-kortet som plats för alla foton. Men det hjälpte föga!

Summa summarum så är felen relaterat till kamerafunktionen! Den del som varit Nokias paradgren! Ska jag tolka det som att kameraexperterna på Nokia har försvunnit i och med att Microsoft tagit över?

Så mitt råd till er som har en äldre Lumia typ som jag Lumia 820.

– Uppgradera inte om du tycker att kamerafunktionen är viktig!

Roffe
@rigit

10 reaktioner till “Windows Phone 8.1, va f-n…”

 1. Grundregel 1: Ta backup innan uppdatering
  Grundregel 2: Ta backup innan uppdatering
  Grundregel 3: Se regel 1 och 2 och läs dem igen

  Gilla

 2. Jo du Pixel, så rätt du har! Problemet är att instruktionerna för backup av WP8 bara handlar om egna data typ foton…

  Jag har inga problem med den saken eftersom jag har viss mångårig erfarenhet av backup och speciellt ”Restore”.

  Att jag skrev inlägget beror på att jag blev tvärilsk! Visst ska man kunna lita på Microsoft/Nokia att dom testat ordentligt? Det hela resulterar i en massa extrajobb för min del vilket även gäller alla andra som har Nokia Lumia 820. Jag är dessutom övertygad om att få klarar av att återställa sin telefon. Man måste vara expert för att klara det, speciellt när det blir fel i operativsystemet.
  Själv har jag ”bara” tappat några Skärmbilder som jag redan använt. Resten finns kvar.

  Så det jag ser fram emot med motvilja är att backa upp allt som är mitt, samt skapa en förteckning över alla appar jag vill ha tillbaka.

  Nokia Software Recovery Tool har jag redan installerat på min PC med en förhoppning om att jag åtminstone får tillbaka WP8 så att jag kan köra uppgraderingen igen när jag fått nåt besked om att uppgraderingen för just 820 är rättad av Microsoft/Nokia.

  Länk till Nokia Software Recovery Tool är:
  http://www.nokia.com/gb-en/support/faq/?action=singleTopic&topic=FA142987

  Att testandet tagit lång tid har jag följt via följande länk:
  http://www.nokia.com/global/support/software-update/wp8-software-update/availability-in-europe/
  (Rulla ner till rubriken ”Sweden”)
  Just för idag återstår dessutom Lumia 620…
  (Svårtestad även den?)

  Trivialt jobb, eller hur Pixel? Det hela klarar väl din gamla mamma galant eller hur?

  Jag tänker inte ge upp (ännu) men jag undrar hur många 820-användare som drabbas/drabbats och som byter till Android på grund av det här. Min Sambo är exempelvis tveksam just nu…

  Dessutom undrar jag om nuvarande backup av eget från WP8 funkar att återställa mot ett annat OS typ Android he he… Alltså om man blev sur i likhet med mig.

  Gilla

 3. Nu har ju jag iof en 1520 men där synkas bilderna automagiskt till skydrive tror med wp8+ att man är tvungen att göra ett aktivt val för att inte få dom dit, till skillnad mot wp7,wp7.5.
  Mer irriterande är den så kallade VPN klienten som med nöd och näppe fungerar i en kliniskt avgränsad labmiljö, men aldrig i verkliga livet… eller möljigheten att göra egna anpassninar i notification center (än att bara välja mellan microsofts 15 fördefinierade). med det mest irriterande med 1520 är att skärmen ”tappar skärpan” efter att telefonen varit låst, vilket skulle lösas med 8.1, men nej…
  älskar OSet men det finns fortfarande en hel del att putsa på!

  Gilla

 4. Nu är jag rätt säker på att det är ”Microsoft-kamera” som är felet i min Lumia 820. Följande hände nämligen igår kväll.

  Jag fick meddelande om att tre kamerarelaterade appar uppdaterats. De tre hette tidigare Nokia xxx och heter numera Lumia xxx. Bland annat Lumia Panorama.

  Direkt efter att jag läst meddelandet som sa att installationerna genomförts så fick jag ett infall att testa funktionen ”Skärmbild”. Döm om min glädje då denna fungerade klockrent. Jag har en bild som bevis om någon händelsevis skulle vara intresserad. Skärmbilden visar mitt senaste inlägg om att Lumia 830 lanserats inklusive den nya övre funktionen (vad den nu heter?) som visar att det är en skärmbild tagen med Windows Phone 8.1.

  Därefter tog jag ett foto med ”Microsoft-kamera” eftersom det bara är denna som sparar fotot även om det inte skapas någon miniatyr av fotot i mappen. Dessutom stängs kameran helt av efter varje foto. ”Nokia Camera” däremot ”sparar” fotot ut i rymden. I alla fall inte i min mobil, så ”Nokia Camera” är oanvändbar!

  EFTER DET FOTOT SÅ FUNKAR INTE ”SKÄRMBILD” LÄNGRE

  Det jag säger är att ”Microsoft-kamera” verkar ”djungla om” adresserna till var foton ska hamna, vilket alltså påverkar samtliga foto-appar efteråt.

  Så du/ni som testar/testat uppgraderingen av Lumia 820 till WP 8.1, kan ovanstående vara en fingervisning om felsökning?

  Om ni dessutom tycker att det är synd om mig så tar jag med glädje emot nya Lumia 830 som kompensation. På så sätt kan jag fortsätta blogga positivt om Windows Phone 8.1.

  Gilla

 5. Trist med problem. Uppdateringen till 8.1 gick perfekt på Nokia 920. Har inte upptäckt en bugg sedan uppdateringen (var det tre veckor sedan?) kom. Eller föresten, tycker att den kommer in i ett ”suga ström som bara den” läge mer frekvent nu. Omstart löser det problemet, irriterande i vilket fall.

  Gilla

 6. Efter min uppdatering av Lumia 920 så havererar hela ”ljud systemet” om jag använder bluetooth… inget med ljud funkar länge efter det utan måste starta om mobilen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s