Dagens intressantaste artikel

Julhelgen blev en smula för dramatisk för min del vilket fick till följd att bloggandet fick stå tillbaka.

Jag fick hjärtinfarkt nummer två strax innan julafton. Satan vad ont man kan ha av att ens blod inte når ena hjärtmuskeln.

Nåja, nog om det. Eller från det ena till det andra. Läste just en intressant artikel i DN. Den handlar i grunden om det där om att läsa. Läs den! Lite att fundera och diskutera kring.

http://mobil.dn.se/kultur-noje/nyheter/skolresultaten-sanks-av-spektakelkulturen/

Roffe

Publicerad från WordPress för Windows Phone

2 reaktioner till “Dagens intressantaste artikel”

 1. Hej Roffe

  Tråkigt med infarkten, men det är kul att du klarade dig ”tumme upp” Jag har precis läst igenom den där artikeln du tipsar om här ovan och finner den mycket tänkvärd, liksom värd att reflektera över. Själv så gör jag också en koppling till något annat det skrivits om på sistone. Nämligen att Alliansen och jan Björklund försöker rädda ansiktet genom att presentera en skolplan på tio år: http://www.svt.se/nyheter/sverige/alliansen-presenterar-skolnyhet-1

  Jag tänker om det: suck, suck, supersuck och skakar på huvudet. Om något är dåligt så är det inte mer av det dåliga som behövs utan åtgärd av det som är dåligt. Det här kan få förödande konsekvenser om det blir verklighet. Stoppa in icke skolmogna barn på 6 år i en skola som icke är bra, liksom, hur mycket riskerar man inte att paja då?

  Gilla

 2. Inget nytt i den artikeln.
  Det där har vi sett ända sedan informationskanalerna kommersialiserades.

  Det finns massor med pengar att tjäna på att folket sitter framför Idol mm och inmundigar reklam och produktplaceringar istället för att tänka själva.
  Och det läggs ner miljarder på forskning i ämnet ”Hur gör vi för att skinna folket”.

  Det sitter beteendevetare överallt och tittar på hur man skall optimera utfallet.

  Jag har följt utvecklingen och vet lite hur det är upplagt.
  Enarmade banditer t.ex.
  Det är ju inte längre hjul som snurrar utan chip som visar ikoner på en skärm.
  Där har de alltså studerat vilken hastighet som är optimal för att du skall lockas att stoppa i så mycket pengar som möjligt.
  Myndigheternas kontroll består i att titta på att vinstplanen följs. Inte vilka ikoner som visas upp när det inte är vinst.
  Beteendevetarna vet att hjärnans belöningssystem slår igång även vid förlust som är nära en vinst och detta gör att du spelar lite mer.
  Så därför visar spelmaskinerna väldigt ofta två klockor på rätt rad och den tredje inom synhåll lite snöpligt ett hack ifrån en vinst.
  Vad har en vanlig människa för chans att värja sig mot en hel arme av beteendevetare som alla gör sitt bästa för att lura av dig en krona till?

  Det är ingen slump att du i de flesta affärer går i högervarv eftersom forskning har visat att du omedvetet köper mer då.
  Det är ingen slump att hyllor är röda eftersom forskning har visat att du omedvetet tror att det är mer prisvärt på samma sätt som röda skyltar lurar dig.

  Tänk om det lades samma resurser på att göra skolan mer effektiv.
  Fy tusan vilken bra skola vi skulle ha.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s