Så botar du hicka!

Som nattförare inom Taxi i Stockholm så kör jag rätt ofta folk som just klivit ut ur värmen på en och annan Pub eller Restaurang och som drabbats av nåt så in i vassen irriterande som hicka eller kanske man ska säga fyllhicka. Jag botar dom varje gång med min gamla metod sedan många år.

I natt fick jag rådet att ta patent på metoden men frågan är varför? Det är ju så enkelt att varje människa borde kunna bota sig själv.

Det jag gör är följande efter att vänligt ha frågat om han eller hon vill ha hjälp med att bli av med eländet. Än har ingen nekat och än har jag aldrig misslyckats!

Jag inleder med att säga att metoden sker i två steg.

Steg 1
Steg ett är att jag berättar hela steg två dels för att visa att det inte är något konstigt och att det hela handlar om att ta kontroll över svalget. Sedan kör vi! Gör nu som jag säger!

Steg 2 (metoden)

a) Ta ett djupt andetag samt svälj tre gånger oavsett om du har saliv att svälja eller inte. Koncentrera dig på uppgiften!

b) När du svalt tre gånger så pyser du sakta ut luften ur lungorna genom munnen på ett kontrollerat sätt. Fuska inte!

c) När du pyst ut luften ur lungorna så börjar du andas försiktigt och kontrollerat en liten stund

Sen brukar jag säga för skojs skull

– Nu kan du ju försöka hicka om du så vill!  Blinkar

“Patienten” och speciellt medföljande passagerare brukar bli enormt imponerade och en livlig diskussion brukar följa om vad hicka är och varför ingen kommit på metoden tidigare. Jag brukar då svara

– Tja, det är ingen som har ringt mig och frågat!

Rolf Granlund
@rigit

3 reaktioner till “Så botar du hicka!”

  1. Jag uppfattar det som att det är diafragma man ska ta kontroll över, snarare än svalget. Hicka är ju i grunden en återkommande spasm i just diafragma. Min metod funkar också alltid men kräver en del koncentration. Jag ska prova din metod nästa gång – det låter som att den kan gå snabbare.

    Det jag gör är att jag andas in sakta och länge, gärna med en liten munöppning som stryper luftflödet en del samtidigt som jag använder maximal kraft att suga in luften. Det ger en stor aktiv spänning i diafragma, som då ”kväver” hick-spasmerna. När man inte kan suga in mer luft så fortsätter man ändå att suga, det blir som att hålla andan men med fortsatt anspänning på diafragma. När man inte orkar hålla längre slappnar man av mjuk och lugnt och låter luften pysa ut.

    Om man är riktigt fokuserad så räcker det att göra det här en gång, men det är lätt att tappa och slarva.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s