Uteliggare…

I mitt nya yrke som taxiförare så ser jag och upplever nya saker hela tiden. Mötet med nya människor gillar jag skarpt även med de som föredrar tystnaden i bilen. Men det finns några bilder som återkommer hela tiden. Uteliggarna på Kungsgatan utanför “Donken” eller tvärs över gatan inte långt från sorlet och glammet vid Stureplan. Jag ser dom varje natt eftersom jag ofta tar Kungsgatan ner för att ragga kunder runt Stureplan.

Varför ligger de just där? Mitt bland massan av folk som är ute för att roa sig. Mitt i stoj och glam och en och annan boxningsmatch mellan män som fått lite för mycket innanför den så kallade västen och som slutat argumentera och måste ta till nävarna. Blåljus och inbromsande polisbilar och där ligger dom inlindade i sina filtar natt efter natt.

Jag kan inte uppfatta om det handlar om någon typ av protest eller liknande eftersom det inte finns någon synbar skylt där de ligger och sover. Sover förresten… Har dom fått öronproppar av socialen?

Mycket märkligt…

Rolf Granlund
@rigit

2 reaktioner till “Uteliggare…”

 1. Enkelt Roffe.
  De är inte mänskligt liv enl vissa och sover de undanskymda blir de misshandlade av fulla mobbare.
  Att sova mitt i stimmet är deras livförsäkring.
  Alltså ingen protest.

  Det är lite svårt för Svensson att förstå hur alienerade de faktiskt är i samhället.
  Besök Bettans projekt om gatubarn och dra det direkt till Kungsgatan så fattar du.
  Även Erikshjälpen har bra projekt med gatubarn.

  Sedan kanske du också är med i klubben som köper Situation Stockholm. 🙂
  Den kostar så lite och ger så mycket.
  Bara den grejjen att faktiskt tjäna några kronor höjer deras eget ego väldigt mycket.

  Gilla

 2. Baksidan av vårt fina välfärds-samhälle, (välfärd skall komma alla till del, i synnerhet svaga och utsatta)? Det har sannerligen inte blivet lättare för den här gruppen av människor under regeringsalliansen ledning de har ökat i antal. Den här världen får du uppleva i ditt nya yrke. Fråga mig jag vet. Jag har haft ett antal Taxibilar/anställda i trafik i ett av de största och rikstäckande bolagen i Sverige. Jag får titta efter i arkivet. Jag avvecklade företaget för Taxi, våren 1997. Jag gillade inte de nya förutsättningar med massor av Taxi minibilar som ständigt dumpade priser. För många år sedan var det verkligen roligt att köra Taxi. En stolthet, värde och förtroende ibland kunderna som totalt har raderats ut. Jag älskade följande ord ”taxi, var god dröj!”. En näring kan inte överleva under sådan usla förutsättningar som ges idag. Ägaren tvingas mer eller mindre låta chauffören kör på provision för att överleva. Nej! Sannera branschen och betala ordentliga/marknadsmässiga fasta löner till chaufförerna det är de värda många gånger om. De utför ett viktigt och många gånger ett social arbete för många kunder. Jag skriver det åter, den här totala misslyckade reformen utfördes under tid när vår regering var borgerlig. Titta på Danmark eller Norge inte utförs en sådan oansvarig förändring av taxinäringen. En begränsad och styrd konkurrens mellan ett antal väl ansedda bolag som är godkända av en statlig eller kommunal myndighet med statligt fastslagna priser är den rätta melodin.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s