Analytiker: Därför är Nokias Windows-mobiler spännande!

Jag triggas av den tidigare rubriken som handlar om att en analytiker klankat ner på möjligheterna med att Nokia i kombination med Microsoft inte är någon framgång. Vänta bara! Och här kommer min analys om varför, eftersom även jag är en Analytiker!

I min mobila tillvaro är PIM – Personal Information Management eller som jag hellre vill kalla PIM, Personligt Intressant Material, den viktigaste företeelsen! Alltså Outlook i kombination med Microsoft Exchange!

– Ja, ja säger vän av ordning, för företag ja… men hur är det med privatmarknaden?

– Alldeles utmärkt påstår jag utan att ha testat! Men jag är nämligen övertygad om att det fungerar!

Hört talas om Office 365? Där “365” lär betyda tillgänglighet över året! I det paketet finns nämligen Exchange som en tjänst i det så kallade molnet. Dessutom till en kostnad som även privata användare har råd med! 49,25 per månad/användare! Microsoft säger “för experter och småföretag men varför inte även familjen, släkten, vänner, föreningar med flera?

Dessutom ingår i köpet eller abonnemanget

 • Exchange
 • SharePoint (Samarbete och lagring av filer plus Intranät)
 • Lync (Snacka och visa över nätet)
 • Office (Behöver ingen närmare presentation)

Vad är det då som är så bra med Exchange och mobilen?

Jo! Naturligt fungerande backup och editering av mobilens kontakter med bild på kontakter plus en massa annat. Hur många är det som har problem idag med att ajourhålla sina kontakter i de telefoner man har idag? Med en uppkoppling till en Exchange-miljö så är problemet för evigt ur världen. Vad händer när du byter telefon eller den går sönder och inte har backup på dina kontakter?

Samma sak med kalendern! Det fungerar utan krångel!

Om du inte har upptäckt “Uppgifter” eller “Task” så rekommenderar jag att ta en titt på den funktionen. Den synkas dessutom automatiskt i Phone 7.5 (Mango). Det finns dessutom en bok om hur man kan använda Outlook/Exchange i sin vardag. Läs mer här… som alltså fungerar med Nokias Lumia-telefoner. Plus att de håller… hoppas jag!

Plus att det finns massor med appar som jag längtar efter, exempelvis “Bing Maps” och Nokias navigator. Att det sedan fungerar med både Twitter och Facebook kan man läsa om både här och där.

Javisst finns det gratisvarianter, som finansieras med Reklam… men fungerar de klockrent? Tvivlar!

Rolf Granlund
@rigit

7 reaktioner till “Analytiker: Därför är Nokias Windows-mobiler spännande!”

 1. Nu är det ju så att alla andra plattformar fungerar bättre ihop med Exchange, exchange/outlook tasks, kryptering, säkerhet och management osv än Windows Phone. Så det är ett utomordentligt dåligt och felaktigt argument. Visst behövs t ex tredjepartsprogram på Android, men dessa är kraftfullare än Windows Phone och iOS ihop. Kan du stödja Exchange, Sharepoint, Lync och redigering av Officefiler på andra plattformar? Ja! Och de fungerar i många fall bättre än Microsofts lösningar. Det är bara för IT-avdelningen att rulla ut det. Lync är väl det som fungerar sämst traditionellt, Exchange är det som fungerar bäst. Fast jag tror t ex Xync fått det mesta rullande, inkl videochat, röstsamtal osv. Men iOS5 har många funktioner som Microsoft inte kommer få in på ett år i WP7.5. TouchDown till Android stödjer Exchange riktigt bra med stöd för kryptering av lagringen, PIN-enforcement, remote wipe, server search, S/MIME kryptering av mail, Exchange/Outlook tasks, komplett stöd för kalendern inkl mötesbokningar. Dessutom integreras TouchDown med MDM-lösningar för att hantera hela plattformen. Det är faktiskt mer än Microsoft själva klarar inom överskådlig tid. Det enda Windows Phone har till sin fördel är integrering med Skydrive, (Skydrive går givetvis att få tillgång till via tredjepartsprogram på iOS och Android), möjligen lyncstödet, integrering med Office 365 från start. Men det är inget som gör det oöverkomligt att göra en bättre lösning på andra plattformar. Sharepoint kan du komma åt från både iOS och Android med tredjepartslösningar (de licensierar dokumentation, rättigheter osv). Officeapplikationen från Microsoft är inte överlägsen den av spelarna som levererat redigering av officefiler under flera år i mobiler och plattor. Så kör man inte Skydrive fungerar andra alternativ minst lika bra och smidigt. Familj, släkt och vänner klarar sig för övrigt lika bra på Microsofts gratistjänster, om de vill ha mail, kalender osv. Skydrive och OfficeWebApps är ju gratis t ex. För företag kan t ex Zimbra vara lika bra alternativ eftersom du kan använda samma funktioner och tjänster där. Sen bygger ju inte alla intranätslösningar på Sharepoint av olika anledningar. Gör dom inte det så finns det ingen anledning att byta pga mobilval. Det finns stark konkurrens på ECM/DMS. Zimbra har t ex egen DMS-funktion inbyggt i form av zimbra briefcase files med versionkontroll osv, samt intranätfunktioner.

  Microsoft kommer även leverera en mängd av deras egna mobilappar till andra plattformar.

  Och ja visst fungerar även Apple med Office 365, inkl tasks med deras inbyggda funktioner. Apples robusta Exhangestöd som är mycket bredare än Microsofts i WP är varför det är så populärt och sådan hit hos företag. Men det är väl bara att hoppas Nokias miljardgåva till Microsoft ger någon utdelning till just Microsoft. Nokia ska ha tur om de ens är i Motorolas storlek om ett par år om de håller sig till planen. Ska ni sälja Microsofts lösningar så behöver ni definitivt inte binda ihop de med Microsofts andra lösningar och produkter.

  Gilla

 2. @Petter. Tack för din utförliga beskrivning. Apples produkter kan jag inget om så där får du bli oemotsagd från min sida. Funkar det bra så är det bara att gratulera.

  Vad gäller Android är det en annan sak eftersom jag kör Samsung Galaxy Tab dagligen. Där kör jag synk mot Exchange (push) och tycker att det finns massor av detaljer ur användarsynpunkt som brister.

  Epost klarar inte att radbryta HTML-baserade mejl. Mycket irriterande då mejlen består av långa meningar. Det blir som att läsa mejl i Notepad (Windows). Har man som jag regler som sorterar inkomna mejl redan i Exchange så har jag ingen översikt av inkomna mejl som i Outlook. Jag måste då öppna folder för folder för att se. Rätt primitivt i mina ögon. Dessutom skannar synkroniseringen allt i form av foldrar och visar mappar som jag inte visste fanns och som inte finns i Outlook.

  Kalendern hanterar inte kategorier och de färger jag använder i Outlook så kalendern upplever jag som primitiv jämförd med Outlook. Jag kan dessutom inte editera alla bokningar i Androids kalender exempelvis bokningar som jag lagt ut som schema i min kalender. Alltså återkommande förekomster.

  Task finns inte med som synkroniserat alternativ mot Exchange, men den bristen fanns även i Phone 7. Den fanns i Mobile 6.x men försvann i och med Phone 7. Den är numera tillbakalagd som default synkroniserbart alternativ i Mango vilket jag tackar för. Ja ja… det finns säkert Appar som fixar även det vilket var ett av svaren från Peter Vissinger, Microsoft när bara Phone 7 fanns. Jag vet inte om MS lyssnat på min massiva kritik men nu finns Task Synk med igen i Active Sync i och med Mango.

  Att du självsäkert förutspår att Microsoft aldrig kommer att leverera en komplett fungerande lösning i Phone är att ta i så det knakar. Där måste du förstå att jag anser dig som mindre seriös i din argumentation.

  Gilla

 3. @Roffe: Exchange/iPhone fungerar helt fantastiskt tillsammans – och det är precis därför som mer eller mindre ALLA större företag har det som default för sina nyanställda idag. Att skriva en sådant här inlägg utan att kunna något om Apples produkter – när det är de som kommit längst i utvecklingen – är i mina ögon ett grovt tjänstefel (eller i alla fall så uppfattas du som mindre seriös i din argumentation?).

  Gör om, gör rätt.

  Gilla

 4. Roffe, prova TouchDown for Exchange som klarar det. Den inbyggda klienten är mycket svag och har inte alla säkerhetsfunktioner (S/MIME, bara vissa telefoner har on-device encryption som krypterar de inbyggda mailen, outlook tasks har du nog inte heller, policies stöds helt enkelt inte särskilt väl).

  TouchDown har också tabletgränssnitt. Anledningen att jag nämnde tredjeparts är rätt självklart. Alla har inte ens med Exchangstödet i telefonerna ens eftersom det är något du får betala Microsoft för och de är av varierande kvalité och skiljer mellan olika Androidversioner gravt.

  Windows Phone 7.5 / Mango stödjer också tasks för övrigt, som du anmärker, uppdatera telefonen! Om det är så att någon inte skulle vara det. Tasks var bara en sån sak de inte ha de implementerat, tredjepartslösningen vill jag minnas med hade någon quirk. Eftersom Exchange (och då Office 365) fungerar överallt så vore det konstigt att inte sälja det till allt. iOS5 har inbyggt stöd, TouchDown för Android har inbyggt stöd, WebOS och Nokia/Symbian/MeeGo har ganska bra fungerande och någon form av stöd. Blackberry har stöd via BES. Förutom TouchDown finns det väl några konkurrenter, titta på http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Exchange_ActiveSync_clients för hyfsat uppdaterad jämförelse mellan vilka features och funktioner de stödjer. MFE (Nokia) och WebOS ser du t ex har ganska bra stöd. Likaså att Apple är bland de starkaste. Och för det som finns i TouchDown kolla på deras webbplats. iOS har en-devicekryptering av hela enheten, vissa Nokia har också kryptering av hela telefonen, TouchDown kan kryptera mailen (lagringen av den) oavsett om den ligger på telefon eller MicroSD-kort. Det är en funktion Mango inte har. iOS5 är det som erbjuder mest OOB, men på resten är det ju bara att konfigurera för att passa. Sen menar jag bara att vi inte kan se några förväntade uppdateringar till Mango som levererar missade funktioner, utan att vi får nog förmodligen räkna till en helt ny version av mobiloperativet och det är inte så överskådlig tid när vi inte har någon roadmap när dessa kommer till mobilen och de andra redan har stöd för funktionerna. Så du försöker nog trolla själv där. Mango är ett bra operativsystem, men långt ifrån enda du kan använda och långt ifrån det säkraste om ni har behov eller policies som sätter stopp för att rulla ut till dessa. Exchange är något som funkar och går att implementera överallt, PC – Mac och mobil, och det är ju bara bra för Microsofts och Microsoftåterförsäljarnas del!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s