Gäller ljudfiler som avtal? Vad sägs om ett Kaos-scenario?

Jag har svårt att tro det! Speciellt efter att ha besökt grabbarna i musikstudion med alla möjligheter som en avancerad ljudanläggning har. Att spela in ett telefonsamtal är enkelt. Bara att trycka på rätt knapp på telefonen under samtalet. Visserligen hör den andre ett pip då och då men det går! Jag har testat mellan två av mina egna telefoner! Det gäller bara att lura av den andre ett litet “Ja”.

Även om jag aldrig känt något behov så har nog de flesta tillgång till programvara där det går att editera ljudfiler. Allt finns ju på nätet!

När vi köper och säljer hus eller lägenheter så är kontrakten busviktiga. Namnteckningar i tre exemplar där köpare och säljare får varsitt signerat exemplar av köpekontraktet. Mäklaren likaså!

När vi köper eller beställer via telefon så är det ofta en ung person som kanske inte ens är myndig som läser ett avtal från ett papper och där vi uppmanas svara “Ja!” då och då.

Är det någon där ute som någonsin fått en kopia på detta ljudavtal? Alltså är det bara säljaren som har ett så kallat original på avtalet! Dessutom vet vi konsumenter aldrig vilket filformat det är eller vad filnamnet är. Vi vet ingenting! Och det kallar företagen för avtal!?!?

Ponera att vi alla skulle ta kommande fakturor samt dra ett streck över dem samt skriva ordet “BESTRIDES” på den. Därefter skickar vi tillbaka fakturan till företaget ifråga. Alltså den metod vi uppmanas av polismyndigheten att utföra om en bedragare försöker få oss att betala bluffakturor.

Hur skulle Telia, 3, Telenor, Tele2 kunna hävda att de har ett giltigt avtal med oss?

Om alla i landet skulle bestrida ljudavtal skulle ett intressant kaos inträffa!

Operatörerna skulle stänga av mobilabonnemang och bredband vilket skulle få till följd att ingen längre skulle kunna betala en enda räkning! Kronofogden skulle få mycket att göra o.s.v.

Jag menar att seriösa företag måste anstränga sig i dessa tider av slapphet och ordna riktiga avtal. Visst, det skulle kosta porto på kuvert samt en del administration både för oss konsumenter som för operatörerna. Men vad är alternativet? KAOS?

Det behövs lagstiftning på området så att oseriösa företag blir av med sitt kraftfulla lurendrejerivapen. Eller måste det till civil olydnad för att IT-branschen ska vakna till. Eller är det dags att sjösätta tillförlitliga digitala signaturer som accepteras som gällande av både konsumenter och leverantörer.

Vad säger vår lagstiftande församling eller IT-ministern Anna-Karin Hatt och Justitieministern Beatrice Ask? Är det inte dags att börja lagstifta?

Rolf Granlund
@rigit

3 reaktioner till “Gäller ljudfiler som avtal? Vad sägs om ett Kaos-scenario?”

 1. Hej Rolf,

  Muntliga avtal som görs per telefon med våra telefonförsäljare gäller juridiskt som avtal. Våra telefonförsäljare har manus som de måste hålla sig till och vi tillåter inte inspelningar med inkompletta manus. Vi har rigorösa kontroller och säkerhetsrutiner och har hittills inte stött på något fall där någon har försökt sig på att manipulera ett avtal. Vi har hårda regler och rutiner som våra samarbetspartners inom telefonförsäljning måste följa och skulle det ske ett avtramp från det har vi rätt att avskeda en person eller utdöma ett vite.

  Det är oerhört viktigt för oss att våra kunder känner sig trygga när de handlar med oss via telefon. Ingår man i ett muntligt avtal med Tele2 får man hem en bekräftelse på posten inom ett par dagar med information om tjänsten man tecknat tillsammans med information om hur man går till väga om man vill häva sitt köp. Som privatkund har man alltid 14 dagars ångerrätt på alla avtal som tecknas via distans. Skulle man ha några frågor kring ett avtal efter att ångerrätten gått ut kan vår kundservice självklart kontrollera alla avtal i efterhand. Man kan även begära att få avtalet mejlat till sig och skickas då i .wav-format.

  Hos Tele2 kan man som kund alltid välja att avstå från att teckna muntliga avtal och välja att teckna avtal skriftligen. Fördelarna med muntliga avtal är dock många, bland annat minskad hanteringstid och att vi tillsammans sparar på miljön med ett minimum av pappersutskick.

  Hör gärna av dig till mig om du har några frågor.

  Med vänliga hälsningar

  Cecilia Uhr, Tele2

  cecilia.uhr@tele2.com

  Gilla

 2. Ett avtal via en röst per telefon menar jag är riskfyllt för kunden. Man vet inte vem man talar med vilket jag nyligen fått uppleva via en oseriös säljare. Jag polisanmälde händelsen och fick igår besked att polisen inte kan hitta den som ringde mig trots att hon uppgav sitt namn samt ett telefonnummer. Hon ringde själv från ett så kallat ”Dolt nummer”.

  Att ni och era konkurrenter hanterar det seriöst har jag förtroende för trots allt eftersom ni inte kan riskera kritik på den punkten och själva orsaka kaos-teorin som jag beskriver. Men faktum kvarstår, en röst per telefon kan vara någon helt annan än denne uppger sig vara. Det ni kallar avtal sker med era unga säljare som vi konsumenter inte vet om de har attesträtt på att teckna avtal. Du beskriver själv hur era rutiner fungerar vilket i rådande läge är bra, men åter igen. Standard för avtal bygger på att man vet vem man avtalar med och att det inte finns några tveksamheter. Att det finns en fysisk person som man som kund vet är den han utger sig för att vara. Vid hus eller lägenhetsköp kräver mäklare dessutom legitimation för att säkerställa att alla avtalspartners är den de utger sig för att vara. När allt är underskrivet så får alla parter vid sittande bord varsitt av alla parter underskrivet eget exemplar.

  Pratavtal är långt ifrån denna säkerhet i avtalssammanhang och kan därför inte gälla vid en tvist. Ni vet ju exempelvis inte om det är jag som säger Ja på alla frågorna.

  På sin höjd kan pratavtal fungera som ett underlag för att skriva ett riktigt hållbart avtal som senare skrivs under av mig som kund och den inom ert företag som har rätt att teckna avtal.

  Jag förstår att ni vill ha en snabb hantering eftersom digitala signaturer inte finns ännu som skulle kunna bli ett alternativ. Ni har därför fuskat fram en process som inte kan vara hållbar i händelse av en tvist. Ni lever högt på att vi konsumenter måste lita på er vilket vi trots allt gör. Men det jag vänder mig mot är att ni medverkat till en ohållbar standard som är ett oerhört vapen i händerna på kriminella och som de dessutom utnyttjar till max.

  Testa vår dialog med Tele2s jurister så får du säkert veta att jag trots allt har rätt även om det gör ont att erkänna. Problemet med den snabba lösning ni valt att införa och använder beror på myndigheternas oförmåga att skapa tillförlitliga digitala signaturer.

  Dessutom ska det inte ligga på konsumentens initiativ att få en kopia på ingånget avtal. Det ska ni ordna utan uppmaning helst i både skriftlig som i form av ljudfil. Även där slarvar ni som leverantör och avtalsskrivare. Tänk bara på ovana datoranvändare som inte ens vet vad en ljudfil är. Ni tar på er ett oerhört ansvar med er process med ljudbaserade avtal och därmed makt. Denna förskjutning av maktbalans har inget med seriösa avtal att göra. Avtal har med ömsesidigt förtroende att göra vilket nuvarande process hos er inte uppfyller.

  Rolf Granlund

  Gilla

 3. Håller med dig till 100% Rolf. Min pappa som är pensionär och har väldigt dålig koll på allt tekniskt. Han sitter just nu med 4 abonnemang på hans företag (äger en liten bit skog).
  36 månaders bindningstid och ingen ångerrätt på företag….
  Dessutom bröt dom ett gammalt abonnemang som också hade bindningstid.(så det kommer nog en slutfaktura när som helst). Det är ta mig fan skrämmande att det får gå till så här.
  Sveriges Telefoni AB är den senaste boven. Dom tecknade 3 nya abonnemang på min far, och jag bad om att få ljudfiler till min pappas mail. Det skickade dom faktiskt… men det var manipulerat… Så vad ska man göra nu… det är värre än nånsin.
  PS: Sveriges Telefoni AB använder Tele2’s nät. Så om du ser detta Cecilia Uhr, se till att sparka ut alla oseriösa företag från erat nät!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s