Liten taxiskola, på förekommen anledning…

Som nybliven taxiförare så får man uppleva massor av positiva detaljer men även en del irriterande inslag. Här kommer de värsta exemplen där två av dem till och med är olagliga samt medför böter för dig.

Många taxikunder verkar inte ha en aning om hur taxi fungerar eller ska fungera!

 • Tänd taklykta (den ser du på taket) betyder “Ledig bil” och innebär – Du får åka med mig!
  Släckt lykta betyder “Upptagen”, – Du får ta en annan bil!
  Det vinkas intensivt längs Stockholms gator trots att man redan har kunder i bilen och taklyktan är släckt. Ungdomar vinkar och viftar intensivt när man närmar sig och drar sig inte för att kliva ut i gatan för att stoppa en taxi. Jag vet inte hur många gånger jag fått tvärbromsa samt svänga över i nästa fil för att komma runt dessa puckos. Vid rödlysen tvingas man ibland låsa dörrarna för att något Pucko anser sig ha rätt att rycka upp dörren samt sätta sig i knät på en kund som redan finns i bilen.
 • Nej, nej, nej! Inom Taxi Stockholm gör vi inga “deals” för att du inte har tillräckligt med pengar. Åk kommunalt eller försök med något annat taxibolag. Det är mycket tydligt att ungdomar är vana med att åka “svarttaxi” där det gäller att förhandla om priset ända in i kaklet samt blåsa föraren på den lön som körningen faktiskt innebär. Vi kör helt och hållet på provision och har inget utöver detta. En sak till! När du får nej till en uppgörelse om priset så släng inte igen bildörren. Det blir oerhört dyrt för dig om sidorutan går söner! Du blir omgående polisanmäld för skadegörelse!
 • Det är böter på att köra i mittfilen vid gles trafik som kvällar och nätter. Jämt och ständigt kommer man ifatt såskoppar som tror att de har rätt att åka under hastighetsgränserna i mittfilen på våra trefiliga motorvägar. Mittfilskörare stänger två filer (mitten samt vänsterfilen) för bakomvarande eftersom jag som kommer ifatt i högerfilen inte får köra om dig på insidan! Behöver du så stort vingelutrymme som en fil till höger och en till vänster så ska du nog fundera på att lämna tillbaka körkortet. Har du dessutom släp bakom bilen så är den högra filen en utmärkt plats för dig att köra de lagliga 80 kilometrarna i timmen. Bötesbelopp: 800 kr
 • Det är böter på att inte ha bältet på, till och med i en taxi! Gäller både bak och fram. Jag har ansvaret för barn upp till 15 år men du som är äldre får ta böterna själv när vi blir stoppade för kontroll! Bötesbelopp: 1500 kr per person utan bälte!
 • Nej, nej, nej! I en Taxi varken äter, dricker eller röker man. Det tar en himla tid att vädra ut dofter av mat och röklukt. Och du! Kliv inte i hundskit innan du åker taxi. Jag vill inte ha dina skitiga skor in i bilen.
 • Mår du illa, lämna ditt maginnehåll utanför bilen innan du kliver in. Jag vill inte torka spyor efter dig bara för att du druckit mer än vad du borde ha gjort. Vad är det för nöje att gå ut och festa för att sedan må illa?
 • Nej unga dam, du betalar inte bara för bensinen när du åker taxi! Blinkar. Bra att du vet vad bensinpriset är samt vad en bil kan tänkas förbruka under färden! Men jag vill faktiskt ha lön och min arbetsgivare vill kunna betala sina kostnader för bilen. Nej, jag har inget OB-tillägg!
 • Nej, du kan inte boka mig senare när festen är slut. Varje körning tar mig vart som helst inom Stor-Stockholm och jag kan vara på andra sidan stan när du ska hem.
  Ring 08 15 00 00 så kommer någon av mina kollegor istället för mig!

Annars är det rätt kul att köra taxi i Stor-Stockholm för de trevliga kunderna finns i överflöd! Välkommen!

Rolf Granlund
@rigit 

Bra info om bötesbelopp: http://www.polisen.se/PageFiles/10344/Trafikforordningen_kod_001_183_juli_2007%5b1%5d.pdf

2 reaktioner till “Liten taxiskola, på förekommen anledning…”

 1. Håller med dig om avregleringen, men det finns fortfarande pålitliga alternativ, typ där jag jobbar. Åk Taxi Stockholm men kolla att det står 15 00 00 på dörren. Anledningen är att det finns massor av andra bolag som ”härmar” Taxi Stockholms branding. Jag möter ständigt kunder som berättar om både det ena och det andra och som har bestämt sig för att enbart åka med oss i fortsättningen.

  Åker du på annan ort, exempelvis Göteborg så kolla efter märkningen ”Svea Allians” som är en partnerallians med tillförlitliga taxiföretag. Du kan till och med ringa 08 – 150000 och beställa en taxi i Göteborg via det bolag som kör där inom Svea Allians. Det finns några till bra bolag men de får göra reklam för sig själva.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s