Informationskonsumenter! Läs och begrunda en artikel i DN!

Låt dig inte luras av artikelns rubrik “Den digitala tekniken kan hämma empatin”. Artikeln är lång, speciellt att läsa på skärmen men väl värd att läsa. Själv fann jag den i morgontidningen i pappersform. Jag gläder mig åt att ännu ha förmågan att läsa längre artiklar eller som på den senaste tiden, böcker! På kort tid är jag inne på min tredje bok.

Visst är det bra med våra digitala hjälpmedel i en rad sammanhang men det finns risker som vi alla måste bli medvetna om, speciellt när det gäller våra barn. Den detalj som jag fäste mig speciellt för, var att förmågan till koncentration kan bli lidande. Speciellt viktig för mig som författare. Håller vi på att förlora förmågan att ta in budskapen och kunskap från en god bok?

Jag ska samtidigt passa på att tacka alla reklamfinansierade TV-kanaler som gjort att jag tröttnat på att titta på TV.

I helgen gick jag och frugan och såg Jägarna 2 på en biograf! Inte ett enda reklamavbrott! Vilken befriande känsla att se en film på det sätt som filmmakarna tänkt sig. Dessutom var filmen mycket bra! Gå och se den på bio innan någon reklamkanal köper in den och förstör filmen med ständiga reklamavbrott. Konstaterade på vägen ut, att många glömt att käka sina popcorn. Räknade till fyra ännu helfulla kvarlämnade pappbyttor mellan stolarna. På sitt sätt ett gott betyg för filmen, man glömmer för en stund tid och rymd.

Rolf Granlund
@rigit

En reaktion till “Informationskonsumenter! Läs och begrunda en artikel i DN!”

  1. Nu har jag inte någon stor erfarenhet av att läsa böcker via datorn. Men nog är både trevligare och mer avkopplande för mig personligen att få orden serverat via en bok som jag har fysik kontakt med.

    En dator förknippar jag personligen med någon form av prestation.

    ”koncentration kan bli lidande” Ja!

    Det är förmodligen en riktig slutsats. En dator eller Internet bjuder på rent för mycket informations störningar för människans hjärna. Vi är med andra ord ett djur. I vårt moderna samhälle försöker hjärnan tolka informationen utifrån signaler och erfarenheter som skapats från en lång evolutionskedja. I många hänseende är vi fortfarande som våra anfaders som förflyttade sig dagligen över stora sträckor. Signalerna är fortfarande de samma och det skapar konflikter i vårt sätt att förhålla oss till den snabba tekniska utvecklingen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s