Visst är det märkligt…

att en Ryss, en Holländare har ett större hjärta för SAAB än svenskarna själva? Nu även en Kines, men han/dom ser nog mer till en god affär.

Jag tänker speciellt på Vladimir Antonov som verkar vara en ärlig SAAB-entusiast. Jag fick det intrycket med anledning av att han deltog i ett rally med en äldre SAAB och lovade att återkomma även nästa år. Smart marknadsföring av sig själv i en stor affär? Kanske? Men det som slår mig är hur allt framstår för övrigt vid en jämförelse.

Svenska politiker och myndigheter.
Misstänksamhet och som det verkar osedvanligt byråkratiskt krångel. Hjärtat lyser helt med sin frånvaro!

Massmedia.
Misstänksamhet och stora rubriker så snart det finns något negativt att skriva om. Positiva tongångar tonas ner av någon anledning och vrids om till negativism och misstänksamhet.

Vi själva
Tystnad! Nåja, i och med det här inlägget så är i alla fall jag inte tyst längre.

Vad är det för fel att känna för ett av landets mest kända varumärken? Har SD gjort det fel att känna en form av nationell stolthet? Att det blivit fult? Var är alla direktörsarvoden och bonusar som skulle bli samlade investeringar i ett känt nationellt varumärke? SAAB gör bra bilar men det räcker tydligen inte för att investerare med svenskklingande namn ska vilja satsa. Varför ska vi riva ner något som är bra? Ja, ja jag har läst om frånvaron av vinster genom åren. Du behöver inte kommentera det.

Vi är på väg att ta död på ett stort kunnande inom bilindustrin. Är det bra? Jag menar att det det är oklokt. Men det kanske är som jag skrivit tidigare att långlivade varumärken ska svärtas ner för att börja om från början. Det tar lång tid och kostar massor att bygga upp varumärken. Har vi råd med det i det här landet?

Jag förstår inte vad som har blivit fel…

Rolf Granlund
@rigit

3 reaktioner till “Visst är det märkligt…”

 1. Visst är det märkligt att SAAB inte kan stå på egna ben när de har en så stor fanbase.

  SAAB må göra tilltalande bilar för en viss kundgrupp men har visat sig vara väldigt likt ett svart hål vad gäller pengar.
  Pengar som försvunnit in i SAAB och kommit innanför event horizon är sedan totalt borta för resten av universum.
  GM visar äntligen vinst efter att sålt SAAB.
  Vill jag att regeringen skall släppa en hög med skattemiljoner in i det svarta hålet? Nä.

  Det vore skillnad om det var en tillfällig kris. Men SAAB är alldeles för likt ett ekonomiskt svart hål för att jag skulle satta mina eller skattebetalares pengar.

  Gilla

 2. Du har följt massmediat noga ser jag. Det där med skattebetalarnas pengar har varit ett ständigt tema. Det var inte den detaljen som jag ville betona utan investeringsviljan från de som har medel att investera och som dansar runt majstänger på midsommarafton och dricker snaps och äter inlagt sill. Nog finns det pengar i deras plånböcker men intresse saknas tydligen. Varför är då intresset större från utländskap investerare? Jag tror att de vet att varumärkesbyggnad är dyrt och ekonomiskt krävande och ser SAAB om en möjlighet som de inte har själva. Varken Holland, Ryssland eller Kina har en motsvarighet idag.
  Sen är det synd att småbilstanken inte finns längre hos varken SAAB eller Volvo vilket har medfört att vanliga svennar köper och kör japanska, asiatiska och östeuroeiska modeller. Långväga importer istället för inhemska köp. Synd att våra egna bilfabrikanter tror att vi enbart vill ha stort och dyrt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s