Är du medveten om… (Uppdaterad)

 • Att alla du ringt eller tagit emot samtal ifrån kommer att lagras i 6 månader!
 • Att även positionsangivelser för din mobil kommer att lagras i 6 månader!
 • Att alla SMS från och till din mobil kommer att lagras i 6 månader!
 • Att alla din inkommande och utgående mejl kommer att lagras i 6 månader! Undantaget webb-baserade mejl. Vah! Vem har kommit på en sådan smart passus?
 • Att även felringningar kommer att registreras och bedömas i polisutredningar!
  Ponera att en framtida självmordsbombare strax innan denne spänger sig i luften råkar ringa just ditt nummer… Du blir föremål för en ingående polisutredning med anledning av detta med allt vad det innebär av anhållanden, förhör och frihetsberövande!
 • Det finns mer men ovanstående är de allvarligaste direktiven i lagförslaget.

Syftet är att tillhandahålla all information för polisutredningar i framtiden för att bekämpa kriminell brottslighet!

MEN!

 • Tror du att kriminella kommer att använda kända kommunikationsverktyg i sin verksamhet speciellt när det är allmänt känt hur och vad som lagras? Svaret är NEJ!
  De kan redan idag skaffa ett antal betal-SIM-kort som de använder och slänger efter sina samtal. Möten mellan kriminella sker på platser där bevakningskameror ännu inte finns. Papperslappar kan utbytas för meddelanden än idag. Trixen av möjligheter kan göras hur lång som helst. Det betyder att datalagringsdirektivet skjuter över målet och blir oanvändbart för sitt syfte.
 • Det betyder att enbart vanliga medborgares trafik kommer att lagras enligt datalagringsdirektivet, med andra ord George Orwells 1984 infört i praktiken!
 • Våra ungdomar har inte en aning om vad som ska beslutas idag beroende på ointresse för politiska beslut eller att all annan massmedialt utbud är intressantare. Men det handlar om deras framtida möjligheter när det gäller demokratiska fri- och rättigheter på nätet.
 • Polisen har redan stora möjligheter till avlyssning och att fota eller filma misstänkta individer. Datalagringsdirektivet tillför ingenting.
 • Datalagringsdirektivet är idag bristfälligt och även inom EU föremål för utredning och förändring. Varför ska Sverige då redan nu fatta beslut om direktivet.
 • Journalisters behov av att skydda uppgiftslämnare slås helt undan. Vi kommer att få ett nytt Östtyskland där det blir farligt att prata med journalister. Denna del är det allvarligaste hotet i en rättsstat enligt min mening.

Klockan 16:00 idag fattar riksdagen beslut om regeringens proposition om att införa EU:s datalagringsdirektiv där propositionen till och med går längre än EU.

Följ debatten på SVT-Forum om du är intresserad. Jag gjorde det en stund men tröttnade efter en stund på en debatt fylld av irrelevanta debattinlägg från alliansens tre debattörer. Jag fick snabbt intrycket av att argument från meningsmotståndare hanterades på ett arrogant sätt i en fråga som jag tycker är så viktig för framtiden.

2 reaktioner till “Är du medveten om… (Uppdaterad)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s