Windows 7 som fil- och printerserver

Har du som jag en äldre stationär PC som du har möjligheten att placera i ditt trådlösa hemmanätverk? En PC som dessutom har den gamla printerkontakten som din gamla laserskrivare kan ansluta till. Om du dessutom tidigt satte in ett instickskort som kommunicerar med din hemma-router, då har du en filserver och printerserver där hemma. Om du inte redan har gjort det, uppgradera denna till Windows 7 samt dela ut både skrivaren och de användare som finns på PC:n.

I familjen har utvecklingen redan flytt våra gamla stationära datorer till förmån för Laptops med Windows 7. Routern är en relativt modern pryl med n-standarden för WLAN.

I samband med den stora omtapetseringen, rensningen av både gamla papper, tidningar och böcker samt nyuppbyggnaden av hemmakontoret så blev min kära gamla stationära onödig som bordsdator. Den dator som är den enda som har den gamla printerkontakten till min gamla laserskrivare (HP LaserJet 1200). Den gör sitt jobb med 600 dpi med rimlig hastighet och det går flera år mellan byte av “laserpulver”. Den är med andra ord billig i drift till skillnad mot färgskrivaren som hela tiden måste fyllas på med dyra färgpatroner.

Nu står den på golvet under mitt skrivbord med skrivaren inkopplad. Tills vidare har jag en gammal bildskärm inkopplad samt ett minitangentbord och en gammal mus inkopplad i väntan på att göra lite service eller fila på utdelning av behörigheter. Jag har dessutom en gammal extern hårddisk via USB inkopplad som jag tidigt utsåg till backup via Windows 7 för de användare som finns på datorn.

Vad har jag då fått med denna lösning?

  • En “filserver” med plats för familjemedlemmarnas filer per användare
  • En printerserver med vår numera urgamla men fungerande laserskrivare.

Jag behöver inte ens ha någon inloggad på min Windows 7 server. Det räcker med att slå på den samt slå av den när den inte används. Ganska smidigt. Jag kan nog dessutom koppla ut både bildskärm, tangentbord och mus utan att tappa möjligheten med att komma åt de utdelade filerna och skrivaren. Hur bra som helst.

Enda nackdelen är hustruns jobb-Laptop. Windows XP… jag säger då det! Den kan jag inte koppla in. Kanske det går men jag vet inte just nu. Vi har bättre IT-prylar hemma än vad hon har på jobbet!

Rolf Granlund
@rigit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s