VD ska ha en bloggruta på hemsidan!

Ett företags hemsida ska ha rörlig information i form av nyheter och framför allt kommentarer från VD. Här anser jag att en “bloggrutan” har sin självklara plats. Rubriken kan exempelvis vara “VD har ordet”, “VD:n namn” o.s.v. Att jag säger “ruta” eller kanske “fönster” beror på att den ska vara rätt liten, inte dominera hemsidan samt vara länkbar så att man kan gå till själva bloggen.

Alla bloggverktyg har en kommentarsfunktion där alla ska kunna kommentera vad VD berättar. Kommentarsfunktionen ska ha “Godkänn kommentar”-funktionen påslagen så att företagets VD kan sovra bland inkommande kommentarer. Det kan annars komma in kommentarer som inte är till fördel för företaget. Vi får hålla i minnet att ett företags hemsida ska vara positiv till sin karaktär och inte fungera som något debattforum. Omvänt får VD kommentarer som faktiskt blir en form av marknadsinformation utifrån.

En fördel blir exempelvis att Google gillar sidor på nätet där det händer saker. En statisk hemsida blir med andra ord ointressant med tiden.

Så budskapet till alla VD är. Beställ din bloggruta på er hemsida av IT-avdelningen. Träna gärna via en anonym blogg någonstans på nätet. Det tar tid att bli bra på att skriva kort och intressant, vilket kräver träning och åter träning.

En omvänd godkännande process kan vara bra. VD skriver ett inlägg och en erfaren informatör eller marknadsansvarig godkänner (via ett klick) inläggen utifrån dennes kunskaper och erfarenheter som skribent. Det fixar man lätt i exempelvis en internetversion av SharePoint.

Vad kan man då tänka sig att VD bloggar om?

 • Viktiga händelser för företaget
 • Kort notis om Pressmeddelanden samt länk till denna
 • Kommentarer om vad som skrivs i massmedia
 • Kort om ekonomiska resultat med länk till faktadokument
 • Kort om viktiga affärer

Fördelarna

 • Massmedia kommer att bevaka hemsidan
 • Massmedia kommer att skriva om företaget samt länka till hemsidan
 • Företagets version av händelser kommer snabbt ut
 • Besöken till hemsidan ökar dramatiskt, vilket är vitsen med en hemsida

Det finns mer att fundera kring men jag tror att ni förstår vad jag menar. Vad väntar ni på?

2 reaktioner till “VD ska ha en bloggruta på hemsidan!”

 1. Nu har jag väl lite högre tankar om vår VD:n runt om i landet även fast det finns undantag som bekräftar regeln. Man brukar prata om VD:ar utan mediaträning (första programmet Fuskbyggarna) och jag menar att en VD som kan formullera sig och hantera dialoger (kommentarer) har mycket att vinna både för sig själv och gentemot marknaden. Rätt information från källan ar alltid att föredra enligt min mening. En VD-blogg handlar bara om träning, gott omdöme och att vilja kommunicera i text.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s