Framtidens bilar?

I programmet Top Gear stötte jag på åsikten och tekniken först. Det var James May som presenterade en fullt fungerande Honda (bil) som tankades med vätgas i kombination med en bränslecell vilket ur bilistens vardag blir som vilken bil som helst. Alltså att man tankar, kör tills bränslet börjar ta slut för att sedan tanka igen. Bränslecellen förser alltså bilens elmotorer med el vilket medför att inga batterier behövs i bilen.

Nu visar det sig att japanerna (13 japanska storföretag) satsar på tekniken i ett samarbete som du kan läsa om i Ny Teknik. Jag undrar vad Volvo, ABB och SAAB gör? Batteritekniken och naturgas verkar därför bli så kallade parenteser i historien. Här gäller det att satsa rätt inför framtiden.

Vad jag menar är att dagens bensin och dieselbilar visar hur bilmarknaden måste fungera även utan dessa utgående bränslen. En bil fungerar inte om man måste vänta 4-6 timmar varje gång som batterierna måste laddas. Alternativt att man kan byta batterier i en gigantisk batteri-infrastruktur. Det håller inte.

Jag håller helt med James May. Det är vätgasdrivna bränsleceller som är framtiden när det gäller våra bilar. Dessutom är det inte helt fel att avgaserna är H20, alltså vanligt vatten.

Så det är alltså dags att myndigheterna i konungariket Sverige börjar planera för vätgasmackar runt om i landet.  Dessutom en ny industri som producerar vätgas så det stänker om det. Vad är råvaran? Vatten? Så råvarutillgången är hur bra som helst. Kan man utvinna olja ute till havs till stora summor så borde det vara enkelt att sära på H20 i industriell skala. Syret kan man ju släppa ut i luften utan problem. På så sätt blir Sverige en form av ”regnskog” som idag står för syreproduktionen på jorden.

En reaktion till “Framtidens bilar?”

  1. Eller är det som så att man kan bygga en liten manick som särar på vätet och syret direkt i bilen? Då kan man ju tanka bilen med vanligt kranvatten? Bilen blir då en syreproducent vilket vore rätt bra eller hur? Leder man dessutom tillbaka avgaserna ”Vatten” tillbaka till ”manicken” så blir bilen rent utav en perpetuum mobile! I alla fall nästan…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s