Vad är Metadata i samband med filer?

Den korta definitionen är i det här fallet är ”Data om filer” eller egenskaper om du så vill. När det gäller Patriks behov av långa filnamn i Windows så kan jag tänka mig följande egenskaper för ett musikstycke som då blir filtrerbara och sorterbara företeelser i ett filsystem som är bra mycket bättre än att använda sökfunktionen i Windows.

Stycke, Kompositör, Dirigent, Plats (för framförandet), Årtal (för kompositionen) o.s.v.

Dessutom sådana där begrepp som jag inte kan ge något metadata för på grund av bristande kunskap i ämnet. Vad jag menar är dur, moll, opus och krokus? ;-). För själva namnet på musikstycket bör drygt 200 tecken räcka. Minns inte vad begränsningen är men det kommenterar säkert Patrik så det blir rätt.

Jag anar nämligen att behovet av långa filnamn beror på att man lägger in egenskaper i filnamnet som alltså är en mindre bra lösning jämfört med Metadata och även Taggar.

Om jag då återvänder till Windows så har det några versioner tillbaka varit möjligt, och är fortfarande, att högerklicka på rubrikraden för filsystemets rubrikrad så att man kan lägga till fler egenskaper eller kolumner från en färdig meny av dokumentegenskaper som då blir sorterbara. Så om någon vill hacka på Microsoft (läs; påverka) angående filsystemet i Windows så är metadata och versionshantering a la SharePoint ett mer användbart behov som jag ser det än längre filnamn.

2 reaktioner till “Vad är Metadata i samband med filer?”

  1. Jag kanske ska tillägga att högerklicket jag beskrev naturligtvis kräver att du i Windows måste visa filsystemet som ”Detaljerad lista” i exempelvis Windows 7, Vista. Kanske även i Windows XP, jag minns inte riktigt. För mig är det självklarheter men kanske inte för dig. Så nu är den detaljen korrigerad i inlägget.

    Gilla

  2. Precis de här funktionerna du har i KDE som jag tycker är intressanta. Grejen med KDE är att där kan du även blanda filer med icke filer som till exempel kontakter i din adressbok, länkar på internet du besökt.

    Extremt intressant. Jag håller också med om att det är är absolut inget du ska stoppa in i ett filnamn.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s