Majoritetsregering!

Vi har två stora partier som envist hävdar att de är arbetarpartier. Jag skulle önska mig att M och S därför tänker om och går samman i en majoritetsregering. Då först då får inte SD någon makt att bedriva sin argumentation för att påverka politiken de närmsta fyra åren. Internt i en sådan regering kan man lösa svåra frågeställningar samt visa enighet i frågor där det finns en samsyn, vilket jag redan sett att det finns.

Varför tror jag att det skulle fungera?

Både M och S är idag mittenpartier vad jag kan se. Dessutom måste ändamålet gynna medlen så som det parlamentarisk läget har blivit. Allt annat ger SD en chans att påverka.

Förändringstakten i reformarbetet skulle bli mer genombelyst och genomtänkt och ges ett lugnare tempo. Misstag i socialförsäkringen skulle med gemensamma krafter lösas eftersom M slipper försvara sig och istället koncentrera sig att lösa problem tillsammans med S. Budgetarbetet skull bli svårare att enas om men bli belyst i alla skrymslen och vrår innan den spikas. Det är i mötet mellan duktiga människor som kreativiteten frodas även när man har efternamnen Borg och Östros. De kan ju sitt ämne och borde kunna samarbeta istället för att gräla.

En sådan regering skulle dessutom spegla vad majoriteten av svenska folket har röstat på.

Nackdelen blir att de övriga små partierna kommer i skymundan. Men genom en öppenhet mellan regering och riksdag skulle KD, FP, V, C och MP ändå kunna påverka denna okonventionella samlingsregering på ett synligt sätt med sina respektive medmänskliga argument.

Men förslaget är väl som vanligt en utopisk tanke…

3 reaktioner till “Majoritetsregering!”

 1. Ett bra förslag om både moderaterna och sossarna vill sträva om att båda hamna under 4% gränsen 2014. Jag tror att väljare av idiologiska skäl skulle fly båda partierna hals över huvud. Utopisk tanke var nog nyckeln i ditt resonemang. 🙂

  Gilla

 2. Det tror jag inte! Gör de tillsammans ett bra jobb så förblir de de två största partierna. Men även de måste tydliggöra sina respektive nya mittenalternativ och ta tillbaka SD:s mantra om att enbart de tar ansvar för Sverige.

  Gilla

 3. Mången Moderat skulle lämna partiet om de valde att samarbeta med Socialdemokraterna.
  Mången Socialdemokrat skulle lämna partiet om de valde att samarbeta med Moderaterna.

  Tafattare regering för att bedriva sitt egets frågor hade man nog kunnat få leta efter. Dom hade ju stångat huvuden mot varandra så dom öppnat mun. Nej, hellre att alliansen kör på med minoritetsregering och de får i fråga per fråga förankra stöd över block gränserna.

  Jag tror som sagt att det är en ren Utopi att S och M någonsin skulle regera ihop.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s