Tema: Ramavtal

Vad ser ni för fördelar och nackdelar med Ramavtal inom IT-branschen? Jag har en hel del synpunkter som ni förstår eftersom jag väcker frågeställningen. Men först vill jag höra era erfarenheter och synpunkter. Målet med inlägget är att åter fylla listan med “Kommentarer”.

11 reaktioner till “Tema: Ramavtal”

 1. Jag har ingen större erfarenhet av ramavtal, förutom de fall när vi som ett mindre företag blivit nekade att läma offert då ramavtal med andra bolag har existerat. Så min syn är ganska kritisk.

  Gilla

 2. Vem är det egentligen som tjänar på ramavtalen? Kunden? Tveksamt eftersom de inte längre kan eller får handla billigare av exempelvis mindre företag. Ramavtalinnehavaren? Var det inte rätt dyrt att överhuvudtaget få ramavtalet? Får de igen investeringen? Svar: Kanske på sikt. Och hur är det för de stackare som förlorade matchen? Fick de betalt av kunden för att de var med i processen? Någon som vet?

  Är inte Ramavtalen en form av reglering i en tid när man lovordar avregeleringar från politiskt håll?

  Gilla

 3. Är Ramavtal bara en form av byråkrati som kostar blod, svett, tårar, tid och en himla massa pengar för alla parter utan att kunden efter processen inte fått någon annan leverans av IT än en lunta papper? Är dina intryck och synpunkter så känsliga där du jobbar så att du inte kan ge dina intryck. Kommentera i så fall annonymt via en nyskapad mejladress. Jag tror diskussionen kan bli rätt intressant nämligen speciellt om du som har kunskap kommer med dina kommentarer.

  Gilla

 4. Med risk för att aldrig få delta i någon ramavtalsupphandling igen….. 😉

  Dess värre tror jag att det finns en övertro på ramavtal. Man utgår ifrån att man får den bästa kompetensen till bästa möjliga pris. Och det är normalt sett tvärtom. Varför blir det så då?

  Jo först och främst så måste man ha lite storlek på företaget för att ens delta i en ramavtalsupphandling. De stora jättarna skickar då dit sina ess inom varje område och låter dem brilijera. Efter det att man blivit godkänd på ramavtalet så ses dessa kompetenta människor inte mer. De har inget intresse att delta i projekt som kommer ur ramavtalen då de helt enkelt är för lågt prisade. Det innebär att konsultdrakarna skickar sina juniorer på uppdragen då prislappen motsvarar deras kompetens. Detta får till följd att uppdragen blir mer riskfyllda och tar oftast längre tid. De med kompetens har andra uppdrag på andra kunder som är bättre timpris på.

  En kommentar som jag hörde för ett antal år sedan på en myndighet när det skulle dras igång ett nytt IT-projekt och en av de godkända leverantörerna skulle skicka dit folk för att bemanna projektet kom ifrån en högt uppsatt person inom myndigheten. Han sa ”- Hoppas att de skickar folk med hjärnor denna gång så vi slipper få hit en lastbil med kött.” Ganska talande för vad ramavtalen ger normalt sett tycker jag.

  Gilla

 5. Problemet med ramavtal verkar ligga i att för att operativt kunna tjäna på avtalet så måste man ha en solid spec för vad som är inkluderat. Pratar vi produkter är det en sak men med tjänster så ligger man i en liknande båt som stora utvecklings projekt där utvecklarna inte sitter i eller nära verksamheten. Blod spills och midnattslampan bränns för att få alla SLA’er och formuleringar klara och sedan missas något kritiskt i vilket fall som helst och kund och leverantör bokar fler konference rum för att diskutera ultimat vem som plockar upp notan. Ofta spenderas mer tid till middle management politik än vad det tar att fixa problemet. Nu har jag bara jobbat indirekt i olika ramavtal ej direkt under ett så detta är bara min helt personliga och amatörmässiga reflektion i detta samanhang.

  Jag hoppas dock at Elisabeth som V.D och Ploppen som CIO hoppar in i diskussiionerna och ger sina 2euro cent till debatten. De båda representerar ju mycket väl kund och leverantör, deras åsikter skulle uppskattas mycket. Ola och Roffe ni får gärna sparka på de båda om ni har kontakter utanför bloggen till de två.

  Gilla

 6. Ska vi vara 100 % öppna och kritiska är ett ramavtal en ekonomisk utopi som ibland praktiskt motverkar sitt syfte (precis som Ola beskriver det). Så länge vi har en 100 % öppen marknad med fri konkurrens och full rörlighet fungerar inte en statisk ögonblicksbild över ett önskat drömläge. Däremot kan ramavtalet användas som en kontrollapparat i större organisationer så att man undviker anarki.

  Det finns ett antal viktiga policyområden att adressera:

  – Ägaransvaret (ramavtalsägaren): Att våga/kunna kravställa och följa upp kvalitet i leveranser.
  – Innovation och rörlighet trots ramavtal; Hur då? Förvaltning i all ära, men ingen har förvaltat sig till framgångar.
  – Kompetensklausuler som garanterar rätt kompetensförsörjning så att ”essen” inte försvinner när bläcket har torkat.

  Det här är mina första spontana tankar 🙂

  Gilla

 7. Hur var det Predde, berättade du inte en gång om en större upphandling som ni förlorade men fick betalt för jobbet trots allt? Men det var kanske inget Ramavtal. Sorry om jag minns fel! Det jag far efter är om det förekommer att budgivarna får stå sitt kast när de inte ror iland ramavtalet eller om det förekommer att kunden sponsrar jobbet trots allt. Det handlar ju mycket om att budgivarna genomlyser kundens behov vilket är lärorikt för kunden även i det material som förlorarna tar fram.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s