Jäkla gnäll om Windows Phone 6

Jag är så innerligt trött på besserwissermentaliteten hos vissa tyckare/testare angående Microsoft Mobile 6. Den senaste artikeln med titeln “Sony Ericsson Aspen: Sista dödsrycket?” är en i raden av korkade tyckanden. Mobile 6 som jag väljer att kalla den är på en rad områden mycket bättre än de “Hajpade” telefonerna av idag. Jag ska förklara varför.

Windows Mobile var föregångare på en rad områden

 1. Tidigt ute med stöd för HTML-baserade mejl. Nokias mejlprogram baserat på Symbian har än idag inte det stödet, exempelvis E52 och E72.
 2. Alla mobiler av idag skryter med att de kan synkronisera med Outlook! Alla dessa påståenden är en sanning med modifikation eftersom de inte synkar via Microsoft Active Sync, även om de brukar ljuga på den detaljen, utan synkar via den spartanska varianten som går under namnet Datawiz Active Synk eller Roadsync.
 3. Windows Mobile 6 är än idag bäst på att synka mot Outlook eller Exchange som är den riktiga beskrivningen. Dessutom kan jag välja att ha Push igång eller inte. Alltså att mejlen anländer omgående. Den funktionen fanns även i Mobile 5.
 4. Windows Mobile var tidigt ute med Multitasking, jag har för mig att det fanns redan i Mobile 5.
 5. WLAN fanns på plats redan från start vilket är guld värt när det gäller att hålla nere kostnader för synk och surf.

Vad är då problemet med Datawiz synkronisering?

 • De har inte synkronisering av den fjärde funktionen i Outlook som kallas “Task” eller “Uppgifter”. Jag är flitig användare av “Uppgifter” i Outlook eftersom jag tycker den funktionen fungerar bättre än “Noteringar” och till och med bättre än Microsoft “Onenote”.
 • De har aldrig klarat av att synka undermappar till Inkorgen. Kanske de kan det idag men jag har ingen möjlighet att verifiera det antagandet.
 • De har aldrig klarat av att synka in foto på mina kontakteter som jag har i Outlook och som hjälper mig att komma ihåg vem som är vem. Idag har jag runt 500 kontakter i Outlook så denna lilla detalj är viktig för min del, även i telefonen.

Gnället om inställningar

Mobile 6 har massor med avancerade inställningar som måste finnas kvar i någon form när Mobile 7 kommer. Det blir med andra ord en massa kosmetiska förbättringar som man istället kommer att kladda omkring med via skärmen. Ska bli intressant att se hur Microsoft löst den kluten. Att besserwissrarna inte klarar av att hantera Windows Mobiles alla möjligheter handlar till stor del om en form av intelligens, eller snarare brist på densamma.

Gnället om att surfa på mobiler

Vad är det för vits att surfa på “riktiga” hemsidor på en liten skärm? Som tur är så vimlar det av enklare mobiler så att de flesta nyhetssidor fortfarande har Mobilanpassade sidor. Fördelen är att dessa ännu så länge är relativ förskonade från dessa jäkla reklambanners. Varför ska jag surfa på standardsidorna och tillåta att reklamfanatikerna stoppar stålar i fickorna på operatörerna eftersom mobilsurf på standardsidor förbrukar megabyte så det står härliga till utan att jag bett om det? Jag har testat Opera och funnit att gamla hederliga Mobile Explorer vid en jämförelse både är snabbare och att våra nyhetsleverantörer inte skitat ner information med en massa reklam.

Om bristfällig hårdvara

Himla synd att många telefoner har kvalitetsbrister vad gäller hållbarhet i den omilda miljö som våra mobiler lever i. Min senaste iPAQ Voice Messenger har jag skickat på lagning 2 gånger under den nuvarande ettåriga garantiperioden. Synd på en rätt vettig lur för övrigt. Jag minns fortfarande den underbara kommentaren vid fiket utanför Terminal 4 på Arlanda. Vi hörde det tydliga ljudet av ett mobil som gick i marken samt den underfundiga kommentaren från ett annat håll med finsk accent.
– Tat lugnt du har en Nokia, den håller!

Om mitt behov av att skriva i min mobil samt stryktålighet

Tangentbordet är viktigt för min del även i “Pyttedatorn” som idag kallas för “Smartphone”. Det ska vara enkelt och litet samt ha hög precision. En svår nöt att knäcka. Den bästa lösningen som jag har haft hittills är tangentbordet som fanns för SE M600 och P1. Helt suverän lösning med vickande tangenter på litet utrymme. Får jag önska mig så skulle jag gärna se en ny M600 med Mobile 7 i kombination med Tuchskärm. Liten men naggande god kompis! Den får även vara stryktålig och tåla en och annan regnskur eller att man tappar den i vattnet eller på ett betonggolv. Men det är väl bara att drömma om.

Om Virushotet

Det skulle aldrig falla mig in att skaffa en Android! Anledningen är årets avslöjanden om Googlebilens skanning av WLAN runt om i världen. Vad gör då Android undrar jag. Googles affärsidé handlar om reklamintäkter och att hålla reda på vad vi surfar om. Det skulle inte förvåna mig om det kommer en ny skandal så småningom när det uppdagas att Android förser Google med information om våra surfvanor i våra mobiler, på individnivå! Dessutom förekommer det redan Appar som är trojaner i Android. Följden blir att vi på sikt måste tynga ner våra mobiler med antivirusprogramvara. Ju mer våra mobiler klarar av desto mer närmar vi oss det scenariot.

Om Appar

Vilket jäkla liv om dessa tiotusentals Appar där ett fåtal gör någon egentlig nytta. Apparna fanns redan på Palm Pilot-tiden men var tydligen bara en hajp bland oss tidigare Palm-användare. Varje mobilanvändare använder efter en tid runt 9 program plus några till. I alla fall i min värld eftersom jag i Mobile 6 kunde ställa in att enbart visa de senaste 9 programmen i min telefon. Det tillhörde undantagen när något sällan använt program tillfälligt dök upp i den förteckningen.

Till slut!

Varje ägare av sin mobil lär sig denna så småningom fullt ut. Det spelar ingen roll vilket OS det är eller vilken lur man valt. Man gillar sin lur och väljer ofta en liknande nästa gång man vill ha en ny. Med det sagt vill jag önska alla mobiltelefonägare lycka till med sin lilla kompis oavsett om just du gillar Android, iPhone, SE, Nokia, HTC, Samsung eller vad du nu har.

Och du som bedömer och testar mobiltelefoner, alla tycker inte som du eller som jag. Nyansera dina analyser så jag kan läsa dina tester med intresse istället för att bli förbannad för att du framstår som okunnig och enögd.

3 reaktioner till “Jäkla gnäll om Windows Phone 6”

 1. Synd bara att MS håller på att göra en ”Apple” med WinMo7.
  6an är väl lite som XP. Den sista versionen från MSsom låter användaren göra vad denne vill med sin hårdvara.
  Men som OS på företagsnallar lär 7an gå hem.

  När det gäller appar med trojaner finns det t.o.m på Apples inlåsta Appstore.
  Så det kommer nog till den mobila windows med.

  Gilla

 2. 6an lite som XP…? Nja… jag håller både med och inte. När det gäller XP så finns både Vista och sedan Windows 7 som bättre alternativ. För Mobile 6 finns inget motsvarande OS, ännu. Enbart varianter som 6.1 och 6.5. Läste i artikeln jag länkar till att Microsoft kommer att ha kvar 6.5 parallellt med Phone 7, vilket jag hoppas är sant. Då borde lurar med Mobile 6.5 gå ner i pris. Anledningen är att jag ännu inte fallit för kladdlurarna (tuch screens).

  Medan jag väntar på Phone 7 så har jag (tillfälligt?) skaffat en SE Elm som har sina för och nackdelar. He he… den största nyttan hittills är att den har enbyggd ficklampa

  Gilla

 3. Synd bara att skiten aldrig fungerar. Jag har använt poobile 6 ”som jag kallar den” och varenda jävla gång ville jag trycka den äckliga pekpinnen genom den urusla illaluktande och ruttna skärmen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s