Inte konstigt att företag INTE producerar böcker

Jag fick en chock när jag skulle skapa exempel till min kommande bok om Microsoft Project 2010. För att få exempel där både tider och kostnader skulle uppskattas så lekte jag anställd och satte mitt timpris på 500 kr som kanske är den kostnad som du som anställd IT-gubbe eller gumma kostar per timme inom ditt IT-företag. Dessutom var mitt projektexempel hela min process från det första skrivna ordet till färdig bok.

image Om timpriset är relevant eller inte överlåter jag till en ekonom inom ditt företag att ta ställning till. Det är nämligen en hel del kostnader per anställd som ska vägas samman. För många år sedan räknade vi ut att en anställd resurs i ett IT-förtag kostade runt 450 kr per timmer. Att jämföras med timpriser för konsulter. Kostnaderna har väl gått upp sedan dess?

Konsulter kan du göra dig av med omgående när denne är klar med arbetet medan en anställd som ingenting gör fortsatt kostar runt 500 per timme i minst 6 månader framåt. Enligt den kunskapen så kan du förstå att konsulter egentligen är ganska billiga eller vad tycker du?

Jag satte även ett timpris på bokförlagets gubbe, något högre visserligen för att vara artig. Jisses i Jämtlands gröna skogar! Hur ska jag få lönsamhet på att skriva böcker. Tål att tänka på! Men jag har en idé…!

Slutsatsen blir tydlig. Jag måste vara skvatt galen som vill göra det här. Men det behövs väl galningar med en viss fanatisk inställning för att det ska bli nåt eller hur? Kolla i plånboken! Stödköp tas tacksamt emot! Och du/ni som fått ett exemplar vid olika tillfällen, hoppas att du värderar vad jag en gång skrev och publicerade samt gav dig i ett infall av snällhet. Okej då, Jag såg det hela som marknadsföring…

Sen är det som så att jag har aldrig haft så kul på jobbet som jag har just nu! Tre böcker på G att läggas till de två som redan finns ute. Det är faktiskt en genomtänkt idé som helhet! Kolla status här…

4 reaktioner till “Inte konstigt att företag INTE producerar böcker”

 1. Intressant beräkning av vad en anställd kostar i timmen. Jag jobbar själv som konsult och jag måste hela tiden prestera något på tiden jag debiterar, som anställd försvinner det nog en del timmar på dötid (är det medräknat?).

  Nu var det väl inte det som var huvudfokus i ditt inlägg. 😉

  Kan tänka mig att det inte är lönsamt rent pengamässigt att skriva en bok, men det är en bra merit och kan säkert bidra till inkomster i form av uppdrag eller annat.

  Gilla

 2. Timpriser är ett mått på täckning av kostnader + avkastning (vinst). Det gäller enligt min mening internpriser som konsultpriser. Det var länge sedan jag hörde talas om tankarna kring timpriser. Men jag har en bestämd uppfattning av att det ligger mycket i vad jag beskriver.

  Många tror att den enskilde konsulten tjänar grova stålar och vältrar sig i snygga bilar och goda drycker. För vissa svar ja, men för de flesta konsulter är det i stort sett ”bara” en form av annan anställning än ren anställning. Vi ska dessutom täcka in obelagd tid på något sätt.

  Om att skriva en eller annan bok. För mig har det alltid varit en dröm som jag numera uppfyller varje dag! Dessutom är det den absolut bästa utbildningen. Jag måste gå till botten med detalj för detalj så att mina läsare inte kommer tillbaka och påstår att jag skriver felaktigt. Tester och åter tester och tester igen för att se att det jag skriver håller för mina läsare.

  Gilla

 3. Att skriva böcker är inte ett ekonomiskt ställningstagande. För egen del har jag producerat många böcker genom åren och drivs av passion, nyfikenhet, vilja att lära mer och av att hitta ett område där jag kan vägleda andra. Det har varit ett framgångsrecept under hela resan och jag fortsätter resan med författandet. Det har visat sig att de indirekta intäkterna av arbetet har varit mångdubbelt högre än själva royaltyersättningen.

  Håller tummarna för dina böcker! Tycker att du skriver på ett fantastiskt sätt och lyckas engagera mig som läsare.

  /Predde

  Gilla

 4. Det värmde ska du veta 🙂

  Du utrycker dessutom känslan av att skriva böcker klockrent!

  ”drivs av passion, nyfikenhet, vilja att lära mer och av att hitta ett område där jag kan vägleda andra”

  Jag hade inte kunnat formulera det bättre själv!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s