Hur ser fördelningen av sålda bärbara datorer ut?

Jag hade nyss en liten dialog med Joel Åsblom, Computer Sweden, där jag kom att argumentera kring skärmstorlekens betydelse för användarnas val av bärbar dator utifrån storleken på skärmen. Själv har jag fastnat för 14-tum som den optimala kompromissen för egen del.

Hur ser det ut egentligen, finns det något statistik eller är det datortillverkarna som gissar vad vi utgår ifrån när det gäller vårt behov av en mobil dator typ Laptop och motsvarande. iPAD har en 13,3 tums skärm vilket för min del är på gränsen till vad jag vill ha.

Om jag får gissa grovt utan att ha försäljningssiffror från marknaden så skulle jag kunna tänka mig att det kan se ut så här enligt några väl valda antaganden

image

Jag antar då att följande kriterier styr vårt val av bärbar mobil dator. Bortse med den lodräta skalan. Lägg på hur många nollor du vill. Det är fördelningen som är intressant.

1. Pris naturligtvis

2. Prestanda. självklart

3. USB och andra uppkopplingsmöjligheter typ 3G, 4G och WLAN.
iPAD saknar ju USB?!?! = Kass, samt extern tangentbord = Kass

3. Bärbarhet.
Här har storleken betydelse då min gräns ligger mellan 14 och 15 tum med allt vad det för med sig. Vikt, otymplighet, storlek på väska/ryggsäck. 14 ok 15 för tung (min förra Laptop var på 15 tum)

4. Skärmupplösning.

Det jag lägger stor vikt vid är skärmupplösningen och läsbarhet när jag vill förhandsgranska exempelvis mina bokmanus vartefter jag skriver i Word. Eftersom jag vill se en tänkt bok uppslagen så vill jag kunna se två sidor bredvid varandra och texten ska vara läsbar samt bilderna tydliga. Jag vill även kunna editera tvåsidigt när jag rättar texter för att på så sätt även direkt kunna hantera sidbrytningar.

Vidare läser jag en hel del PDF-dokument typ White Papers som jag då vill se dubbelsidigt eftersom jag inte vill skrolla höger eller vänster för att kunna läsa direkt. I Acrobat Reader går det utmärkt att läsa “tvåsidigt” på en 14 tums skärm men det blir svårare från 13,3 och nedåt. I skärmstorlekar över 14 tum är det som sagt var inga problem därvidlag, men då kommer vikt och storlek som negativa kriterier.

Tycker man att prestanda och pris är viktiga så faller Netbooks på prestandan och mindre än 13,3 med bra prestanda blir för dyra. Sonys nya exempelvis runt 27.000!

Så vad tycker du om min kompromiss? Är inte 14-tum en bra gyllene kompromiss för de fyra kriterierna Pris, Prestanda, Bärbarhet och Skärmupplösning sammantaget?

Diskussionen handlade om återkomsten av Tablett-PC som eventuell favorit bland oss PC-konsumenter. När det finns en 14-tums Tablet med bra prestanda och hög kvalitet till ett bra pris, så ska jag ta mig en allvarlig titt.

Vad säger ni på Nokia? Har ni en 14-tums Tablet i aluminium med bra prestanda på gång till ett vettigt pris? Snygg ska den dessutom vara!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s