Forrester har fel om SharePoint!

Det är enligt min mening inte verktyget SharePoint som är tungrott. Ett verktyg rikt på funktionalitet tar tid att införa i en större organisation där omställningsprocesser för den enskilde är en av de bidragande orsakerna till upplevelsen av tungroddhet. Svårigheten i ett nytt rikt verktyg ligger i vad man ska använda samt införa i vilken ordning. Det är inte verktyget som är tungrott utan vår egen förmåga för att lära sig nytt som är tungrott, speciellt i samverkan med andra.

Ref: Forrester: Nya SharePoint är tungrott (Computer Sweden)

Som exempel pekar man på att Groove blivit en del av SharePoint med en antydan om att det skulle vara ett av problemen. Nu har jag ännu inte testat den nya Workplace Client i SharePoint 2010 men om det är en förbättring av Groove så är det en välkommen funktion som tar bort behovet av att kryptera E-post för exempelvis företagsledningar i deras känsliga informationsutbyte med andra. Detta sagt utifrån mina erfarenheter av Groove.

Min upplevelse av SharePoint i början, var att jag äntligen hittat ett verktyg för effektiv Dokumenthantering, alltså ett verktyg som förenklade och inte gjorde något mer tungrott eller besvärligt till skillnad mot tidigare. Möjligheterna ökade för versionshantering, vi kunde ta bort eller minimera behovet av mappar till förmån för Metadata som i sin tur medförde att var och en kunde se dokumentarkiven i flera dimensioner istället för att se grupperingar av dokument per mapp, som för övrigt är som att se på informationsmängder genom ett nyckelhål.

En effekt som vi märkte tydligt var att färre kunde hantera betydligt mer i form av dokument, information och versioner av produkter. Genom att även utgå från en Webpart, döpa om den samt stuva om i de fält som fanns i form av listor så byggde vi snabbt olika hjälpmedel (applikationer) som vi behövde i vår verksamhet. Detta utan en enda rad kod!

Tungroddheten är dels många individers ovilja mot förändringar (förbättringar), brist på avsatt tid för att lära sig förstå förbättringarna samt obalansen mellan individer i förståelsen av nyheterna i deras gemensamma informations- och dokumentationshanteringsprocesser.

SharePoint har potential att förbättra många informationsprocesser inom större organisationer, processer som idag är inkörda och inte längre upplevs som tungrodda , men hur var det när dessa “gamla” processer och verktyg en gång togs i bruk?

Det är alldeles för lätt att skylla på verktygen när de reella problemen är vi människor i kombination med att få tid för att förstå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s