En hyllning till programmet ”Paint”

Av Rolf Granlund

 

 

Windows 7 har gjort mig uppmärksam på ett litet program som automatiskt har hamnat högst upp via min Startknapp. Ett litet hjälpmedel som alltid har funnits i Windows sedan tidernas begynnelse. Paint! Det lilla grafiska programmet som gör så stor nytta i mitt skrivande med Word när det gäller illustrationer.

Via ”Alla Program” – ”Tillbehör” så har det alltid legat där redo att tas i bruk. Paint lär nämligen Microsoft Word att förstå formatet ”Bild (Windows-metafil)”.

Jag har så länge jag kan minnas använt det formatet för ”Screen Shots” för att klippa in bilder i Word. Anledningen är dels att bilden blir den minsta möjliga när det gäller fysiskt utrymme plus att det i Word går utmärkt att dra i bildens hörn för att minska eller öka storleken i förhållande till omgivande text. Bildformatet behåller även skärpan när jag drar ner bilden ordentligt. Om jag ändrar mig och ökar storleken så bibehålls upplösningen.

Genom ovanstående metod så kan du skapa små Word-filer trots att dokumenten vimlar av illustrationer. Ett exempel är min kommande bok om Outlook. Mer än 100 sidor där illustrationer finns på majoriteten av sidorna. Word-filen är trots det ”bara” på drygt 3 Mb! Mina ”White Papers” som är på ca 20 sidor är bara på runt 1 Mb eller mindre.

Jag passade på att testa ”Skärmklippverktyget” som Windows 7 lyfter fram som verktyget man ska använda för Screen Shots. Det fungerar lika bra men levererar bara Bitmap-formatet till Word. Så även med ”Skärmklippverktyget” så måste jag passera Paint för att Word ska förstå Bild-formatet. Inklippningen i Word måste alltid ske via ”Klistra in Special” för att du ska kunna välja ”Bild (Windows-metafil)”.

Läs historiken om Paint på Wikipedia

Lustigt, det första jag kollade när jag installerade Windows 7, var om Paint fortfarande fanns kvar och fungerade som det alltid har gjort. Lättnad var känslan när jag kunde konstatera att detta suveräna program fanns kvar.

En reaktion till “En hyllning till programmet ”Paint””

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s