Utnyttja Bloggens inbyggda möjligheter!

Ibland ser man inte skogen för alla trän. Vi som är verksamma som skribenter på bloggen är i jämförelse med journalister glada amatörer. Men jag menar att det finns massor att lära sig av en Webb där välutbildade och skickliga journalister samverkar.

Här följer några iakttagelser som du kan ha nytta av och som dels bygger på att jag för många år sedan lärde mig ett och annat av en erfaren journalist, den hårda vägen! Men det kan vi ta en annan gång.

 1. Rubriken ska vara intressant och ibland en aning provocerande för att locka besökare. Tänk igenom rubriken nogsamt!
 2. De första fyra raderna är viktiga eftersom bloggen bjuder på möjligheten att skriva en inledande ingress! Det vimlar av ingresser i alla tidningar! Ingressen kompletterar rubriken i försöket att fånga intresset hos besökarna. Utnyttja möjligheten!
 3. När du sedan kommer till delen efter de första fyra radernas text så kommer den del som i dokument, artiklar med flera alster kallas för Brödtext (eller Bodytext för er som har Word från Microsoft)
 4. Skriv kort men kärnfullt. Jag utvecklar den här punkten i det som följer.
 5. Klipp ur ditt inlägg och klistra in det i en ordbehandlare som kan kolla stavfel och meningsbyggnad innan du klickar på Publicera-knappen.

Läser i morgonens Computer Sweden att våra sjukhus fått problem med att andra än läkare (sjuksyrror) skriver för mycket i patientjournalerna. Inget konstigt i mina ögon. Dom kan inte annat just nu.

Vi börjar alla bli en form av journalister och informatörer och ett välkänt faktum är; Det är enkelt att vara pratig i sina texter och ”görsvårt” att skriva kort och ändå få fram sitt budskap.

TIPSET!

Studera vad journalister skriver. D.v.s. inte vad dom skriver utan HUR!

Se exempelvis hur Pär Rittsel och Joel Asblom skriver. Det finns fler goda exempel, men i hastigheten kom jag ihåg just deras artiklar beroende på att jag själv figurerat i vad dom skrivit.

Jag blev speciellt imponerad av Joels korta kärnfulla artikel om min bok ”Kvalitetsutveckla med SharePoint 2007”. Det beror naturligtvis att jag har full kunskap om vad han skrev om. Men hur han fick ihop det viktigaste i en kort artikel imponerade på mig.

Syftet med det här inlägget är att hjälpa dig att skapa än mer intressanta inlägg som lockar mig till att öppna dina inlägg i större omfattning än idag.

Hoppas du uppskattade mitt ”filantropiska inlägg” och att jag inte påstått något som ni journalister tycker är fel.

5 reaktioner till “Utnyttja Bloggens inbyggda möjligheter!”

 1. En grej som du själv gjorde "rätt" i ditt inlägg utan att nämna det är: Listor. Du staplade upp fem punkter. Det gör det enklare att ta åt sig informationen och du får det mer serverat. *tummen upp*

  Gilla

 2. Riktigt bra tips! Man ska inte underskatta hur viktigt det är med ett bra språk för att få fram sitt budskap.

  Gilla

 3. " 5. Klipp ur ditt inlägg och klistra in det i en ordbehandlare som kan kolla stavfel och meningsbyggnad innan du klickar på Publicera-knappen."

  Litet tips som gör att man slipper ovanstående procedur: I Firefox finns ett utmärkt plugin som gör att allt du skriver in i t ex ett formulär på en webbsida stavningskontrolleras. Själv tycker jag att det är en alldeles lysande funktion eftersom jag numer skriver nästan lika mycket text i webbformulär för publicering som i ordbehandlare.

  Gilla

 4. Om man vill lära sig presentationsteknik skulle jag såklart rekommendera Bengt Hemlins bok "Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga…" om löpsedelstekniken, http://www.hemlin.pp.se/Lopsedel.html, som skvalpar i mitt bakhuvud under allt från de utbildningar jag håller till möten, manualer och presentationer.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s