Varför händer inget efter 3 försök?

I min värld som f.d. IT-säker­hets­chef på ett större flyg­bolag så satte sig vissa standards i huvudet som jag numera saknar i dagens säkerhetslösningar.

Exempelvis att man borde kunna ställa in vad som ska hända efter tre felaktiga inmatningar av lösenord eller pinkoder.

Jag skulle vilja kunna ange mitt telefonnummer som första val samt någon annan om någon försöker logga in på nån av mina datorer, surfplattor eller telefon eller försöker öppna min dörr som har kodlås. Idag händer ingenting!

Lösningarna som tillhandahålles idag är att man får vänta en massa minuter och sedan försöka tre gånger till. Va fan är det för dumheter? Vitsen med ett modernt lås eller inloggning är möjligheten till att vara uppkopplad. Det ger möjligheten att skapa en kommunikation som medför att man kan agera omedelbart. Att som i de flesta fall idag ha möjligheten att prova igen är rent ut sagt vansinnigt.

Nu kommer säkert någon att komma med invändningen att det blir för svårt för vanliga användare. Alltså de som kan diagnostiseras som IT-dyslektiker alternativ har tummen mitt i handen.

Vad jag saknar är alternativen för oss som kan hantera mer komplexa lösningar, alltså fler nivåer från den enklaste som även fungerar för de obildbara till lösningar som medför möjligheten att agera omgående. Alltså en händelse som kan kallas för ageraläget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s